//Welke Spieren Train Je Met Fietsen & Wielrennen?
Welke Spieren Train Je Met Fietsen

Welke Spieren Train Je Met Fietsen & Wielrennen?

Of je nou een racefiets, mountainbike of hometrainer gebruikt, fietsen is een veilige en goedkope manier van sporten. Maar welke spieren gebruik je nou eigenlijk tijdens het fietsen?

Net als andere vormen van bewegen zijn er een aantal spieren die het meeste van het werk doen (primaire spieren), en een groep spieren die meer een ondersteunende functie hebben (secundaire spieren).

Belangrijkste Spieren

Iedereen weet natuurlijk dat je tijdens het fietsen vooral je benen gebruikt. Maar er zijn heel wat verschillende spieren aanwezig in je benen.

Been spieren die je traint met fietsen:

 • Quadriceps (voorkant dijen)
 • Hamstring (achterkant dijen)
 • Kuiten
 • Heupspieren
 • Gluteus Maximus (kont)
 • Voeten

De bovenstaande spieren heb je vooral nodig tijdens het trappen

Overige spieren

Daarnaast heb je ook spieren ondersteunende spieren nodig. Deze houden bijvoorbeeld de rest van je lichaam overeind.

Overige spieren die je tijdens het trainen gebruikt:

 • Buikspieren
 • Armspieren
 • Rugspieren
 • Borstspieren
 • Schouders

Over het algemeen zul je deze spieren niet zo heel veel trainen tijdens het fietsen omdat je met deze spieren amper kracht hoeft te zetten.

Toch kan het soms zijn dat je in deze spieren spierpijn hebt. Meestal betekend dit dat je een verkeerde houding heb tijdens het fietsen en/of dat de fiets verkeerd afgesteld is.

Gebruik dus altijd de juiste fietsmaat om pijn te voorkomen.

Fietsen en de quadriceps spieren

Als je het eenmaal leert vergeet je het nooit meer. Maar de trappende beweging die je tijdens het fietsen maakt is relatief gezien best complex.

De meeste kracht zet je tussen 12 uur en 5 uur positie, of te wel de neergaande beweging en daar gebruik je voornamelijk de quadriceps voor.

Billen trainen met fietsen

Een mooi kontje willen we natuurlijk allemaal wel. Fietsen is een van de beste manieren om je achterste strak te houden.

Je billen gebruik je tijdens het fietsen vooral om de neergaande beweging in gang te zetten.

Probeer in een heuvelachtige omgeving te fietsen als je de training naar een hoger niveau wilt tillen. Omhoog fietsen vergt namelijk meer van je spieren waardoor ze sterker worden.

Als je op een hometrainer fietst kan je gemakkelijk de weerstand verhogen voor de extra uitdaging.

Kuiten trainen met fietsen

Tijdens het fietsen gebruik je de kuitspieren vooral tijdens het laatste stukje van de neergaande beweging; tussen 5 en 6 uur.

In deze positie raak je het pedaal slechts aan met je tenen. Je gebruikt dan de zelfde spieren die je nodig hebt om op je tenen te staan.

Tijdens het fietsen gebruik je dus je kuiten een stuk minder dan je quadriceps of bilspieren. Maar aangezien je kuiten ook een stuk kleiner zijn, kan je als nog mooie resultaten zijn door regelmatig te fietsen.

Fietsen en de buikspieren

Zoals boven aangegeven gebruik je tijdens het fietsen ook je buikspieren om je stabiliseren en overeind te houden.

Fietsen is dus goed voor je buikspieren, maar als je stalen buikspieren wilt kan je daar beter speciale oefeningen voor doen.

Toch kan fietsen je indirect helpen om een wasbordje te krijgen. Zo is het voornaamste probleem voor mensen een laagje vet en niet dat de buikspieren zelf te klein zijn

Door flink door te fietsen verhoog je natuurlijk je hardslag en verbrand je calorie├źn. Hierdoor kan je de buikspieren die je al hebt beter zien.