Categorieën
Elektrische Fiets

Wat Kost Een Nieuwe Accu Voor Een Elektrische Fiets?

Alhoewel een fietsaccu het na een paar jaar begeeft, gaat de fiets zelf natuurlijk veel langer mee. Het zou dus zonde zijn om een nieuwe fiets te moeten kopen alleen omdat de accu steeds minder goed werkt. Gelukkig kan je vaak veel geld besparen door alleen de batterij te laten vervangen.

Accu elektrische fiets vervangen

De gemiddelde accu gaat tegenwoordig gemiddeld 3 jaar mee voordat je begint te merken dat die minder begint te presteren. Maar afhankelijk van gebruik kan de levensduur van de accu flink verschillen.

Als het dan tijd is om de accu te vervangen zijn er een aantal dingen die je in de gaten moet houden tijdens het kopen van een nieuwe:

  • Merk e-bike
  • Merk trapondersteunende motor
  • Locatie van de accu
  • Locatie van de motor
  • Totale capaciteit/actieradius in watt uur
  • Spanning in volt
  • Accu type
  • Typenummer
  • Aansluiting van de oplader

Zoals je ziet is het een lang lijstje en kan je dus niet zomaar een willekeurige nieuwe accu gebruiken.

In de praktijk heb je dus vaak weinig keuze, omdat er maar een paar accu’s bij je fiets passen.

Batterij Elektrische Fiets Prijs

Bij de aankoop van een elektrische fiets merk je al snel dat de prijs bijna het dubbele van een normale fiets is. Deze hogere prijs komt vooral doordat de accu zo duur is.

Een nieuwe accu kopen kost dus ook al gauw een paar honderd euro. De prijs van de goedkopere modellen beginnen vaak rond de €200, en dit kan oplopen tot €800. Dit verschil wordt vooral bepaald door het vermogen; met een accu die duurder is kan vaak je langere reizen maken.

Gemiddeld kost een nieuwe accu rond de €500. Daarnaast zijn de verzendkosten ook vaak voor eigen rekening. Aangezien een accu rond de 2 kg weegt, betekent dat dus een paar euro aan verzendkosten.

Vaak worden mensen verrast door de hoge prijs van een nieuwe accu. Toch is een nieuwe accu altijd goedkoper dan een nieuwe elektrische fiets. Het is verstandig om elke maand een paar euro’s opzij te zetten, zodat je de accu direct kan laten vervanging wanneer het nodig.

wat kost een fiets accu

Accu elektrische fiets reviseren

Een tweede optie is om de accu te laten reviseren. Een accu bestaat ruwweg uit de omhulling, accucellen, en elektronica. Tijdens een revisie halen ze de accu uit elkaar, vervangen ze de cellen, en zetten ze hem weer in elkaar voor je. Vaak zorgt dit ervoor dat de batterij weer een stuk langer mee gaat.

Omdat alleen de accucellen worden vervangen is dit vaak goedkoper dan het kopen van een nieuwe accu. Maar dit betekent ook dat als de batterij een ander mankement heeft (zoals een los draadje of software problemen) een revisie geen zin heeft.

Daarnaast worden de oude accucellen niet altijd vervangen met nieuwe cellen van dezelfde kwaliteit. Aan de buitenkant kan je dat verschil niet zien, maar in de prestatie wel. Laat de revisie dus alleen doen door een bedrijf dat je echt vertrouwt.

Kopen of reviseren?

De gemakkelijkste optie is natuurlijk om gewoon een nieuwe accu te kopen die precies hetzelfde is als de oude. In dit geval weet je precies wat je kan verwachten van de nieuwe accu en krijg je waarschijnlijk zelfs een paar jaar garantie.

Reviseren is de goedkopere optie, maar vaak weet je niet precies van te voren wat je ervoor terug krijgt. Daarnaast is het lang niet mogelijk om elke accu te laten reviseren. De accu fabrikant kan bijvoorbeeld software installeren om dit onmogelijk te maken.

De Consumentenbond geeft in ieder geval de voorkeur aan het kopen van een nieuwe accu, vooral als je te maken hebt met een elektrische fiets van Sparta, Batavus of Koga.

Nieuwe elektrische fiets kopen

Als je elektrische fiets al redelijk oud is of als je fiets naast de accu ook andere problemen heeft, dan het kan het soms een beter optie zijn om een compleet nieuwe fiets te kopen.

Als dit voor jou het geval is, lees dan ons artikel over de beste elektrische fietsen eens een keertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.