//Wat Een Hybride Fiets Is En Waarom Je Er Eentje Nodig Hebt
wat is een hybride fiets

Wat Een Hybride Fiets Is En Waarom Je Er Eentje Nodig Hebt

Heb je wel eens een fiets gezien dat net geen stadsfiets was, maar ook geen racefiets of mountainbike? Grote kans dat het een hybride fiets was.

Tegenwoordig is de hybride fiets bijna niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Toch weten mensen vaak niet precies wat het verschil is met andere fietstypes.

Dus wat is een hybride fiets nou eigenlijk en waarom zijn ze zo populair?

Hybride fiets betekenis

De term “hybride fiets” is eigenlijk een redelijk ruim begrip en daardoor ziet niet elke hybride fiets er hetzelfde uit.

Hybride geeft aan dat iets een combinatie is van twee dingen. In het geval van de hybride fiets is dat vaak een combinatie van een stadsfiets met een sportfiets (zoals een racefiets of mountainbike).

Deze twee fietsen kun je natuurlijk op veel verschillende manieren met elkaar combineren. Vandaar dat er veel verschillende soorten hybride fietsen zijn, waaronder de cross hybride en fitness hybride het meest populair zijn.

Cross hybride fiets

De cross hybride fiets lijkt veel op een mountainbike en wordt daarom ook soms als hybride mountainbike genoemd. De banden van de cross hybride zijn dikker dan een normale stadsfiets, maar dunner dan een normale mountainbike. Daarnaast is de fiets licht van gewicht en is het voorwiel voorzien van een verende voorvork.

Hierdoor kan de fiets goed gebruikt worden op zowel een normaal fietspad als een bos- of zandpad. Dit maakt het geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een fiets die doordeweeks gebruikt kan worden voor woon-werkverkeer, en in het weekeind voor meer avontuurlijke routes.

Hoewel dit type fiets het gemiddelde bospad wel aankan, is voor een uitdagend mountainbikeparcours een normale mountainbike beter geschikt. Daarnaast komen de meeste cross hybrides niet standaard met een bagagedrager, maar kun je die er wel extra bij kopen om er een hybride stadsfiets van te maken.

Fitness hybride fiets

Als je bos en zandpaden vermijdt en liever sport op de verharde weg, dan is de fitness hybride beter geschikt voor jou. Dankzij de dunne banden en de derailleurversnelling lijkt deze fiets meer op een normale racefiets.

Op de fitness hybride zit je echt iets rechter op de fiets dan bij een normale racefiets. Dit maakt het fietsen een stuk comfortabeler en langer vol te houden voor de meeste mensen.

Dit maakt het een geschikte fiets voor mensen die graag sporten op de fiets, maar diezelfde fiets ook soms voor recreatieve doeleinden gebruikt.

Jammer genoeg hebben deze fietsen geen plaats voor een bagagedrager en zijn dus minder geschikt om mee naar je werk te fietsen, tenzij je niet veel mee hoeft te nemen of een rugzak gebruikt.

Voordelen van de hybride fiets

Het idee achter de hybride fiets is dat je het beste van twee verschillende werelden kan combineren. Wat “het beste” precies is, hangt er natuurlijk vanaf wat je met je fiets wilt doen.

Gelukkig zijn er veel verschillende soorten hybride fietsen en is er dus altijd wel eentje die bij je past.

Toch zijn een paar paar dingen die de meeste hybride fietsen gemeen hebben.

Zo wordt vaak een aluminium frame gebruikt, waardoor de fiets lichter is dan de gemiddelde stadsfiets of mountainbike. Hierdoor wordt het fietsen lichter en is het makkelijker om de fiets op te tillen of te vervoeren.

Een recht stuur zorgt ervoor dat je kan fietsen in een positie met een rechte rug. In tegenstelling met de voorovergebogen houding op een mountainbike of racefiets die voor de meeste mensen moeilijk vol te houden is.

Ten slotte heeft het voorwiel vaak een verende voorvork. Dit zorgt ervoor dat je niet elke steentje of oneffenheid op de weg voelt. Hierdoor kun je de hybride fiets zowel op verharde wegen als bospaden en zandwegen gebruiken.

tips voor fietsforenzen

Hybride fiets kopen

Omdat tussen verschillende hybride fietsen best wat verschil kan zitten, kan het kopen van een nieuwe hybride fiets soms best een uitdaging.

Of je nou op zoek bent naar een hybride fiets voor dames of een hybride fiets voor heren, je zult redelijk wat keuzes moeten maken.

Wil je een verende voorvork op je voorwiel? Wil je de fiets op verschillende terreinen gebruiken? Heb je extra versnellingen nodig? Welke remschijven wil je? Heb je fietstassen nodig?

Dit zijn slechts enkele vragen die je jezelf moet stellen als je op zoek bent naar een nieuwe fiets. Als je zelf niet zo veel van fietsen af weet kun je altijd een fiets kopen bij een betrouwbaar merk. Een paar hybride fietsmerken die bekend staan voor goede kwaliteit fietsen zijn onder andere:

  • Gazelle
  • Cube
  • Giant
  • Sensa
  • Scott
  • Koga

Hybride fiets test

Het is altijd een goed idee om advies te vragen aan vrienden of familie die zelf al ervaring met een hybride fiets hebben. De online variant hierop is het lezen van reviews en recensies.

Het Algemeen Dagblad organiseerde recent een fietstest om erachter te komen wat de beste hybride fiets iets.

Volgens de panelleden was de Cube Kathmandu EXC het beste onder de hybride fietsen. De fiets werd beschreven als “licht, wendbaar en sportief, met een fris design en prima afwerking.” De Cube was jammer genoeg ook bij verre de duurste hybride fiets.

Voor een goedkoper alternatief werd de Cortina Speed N8 aanbevolen. Deze fiets lijkt meer op een stadsfiets, maar is toch soepel, compact en wendbaar. Over het algemeen dus een prima fiets die door een van de panelleden omschreven werd als “[deze fiets] rijdt als een vogelvlucht.”

Ook werd er gekeken naar de beste elektrische hybride fiets. In deze klasse deed vooral de Gazelle Chamonix T10 HMB het goed dankzij de sterke maar toch geruisloze motor. De Stella Copenhague Light deed het iets minder goed, maar had dankzij de lage prijs toch een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Ook op het forum van de fietsersbond wordt continue gediscuteerd over wat de beste hybride fiets is. Iedereen heeft natuurlijk een eigen favoriet. Maar modellen die vaak aanbevolen worden als een goede hybride fiets voor woon-werkverkeer zijn onder andere de Batavus Zonar en de Sensa Superlite.