Wat is een hybride fiets en wat zijn de voordelen?

Tegenwoordig is de hybride fiets bijna niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Toch weten mensen vaak niet precies wat een hybride fiets is.

Het lijkt een beetje op een stadsfiets of racefiets, maar is eigenlijk geen van beide. Soms lijkt een hybride fiets op een mountainbike, maar soms ook weer net niet.

Laten we dus een kijkje nemen wat de hybride fiets is, welke types hybride fiets er zijn, en wat de voordelen van een hybride fiets zijn.

Wat is een hybride fiets?

De term “hybride” betekent een kruising tussen twee verschillende soorten. Een hybride fiets is dus een fiets dat twee fietssoorten met elkaar combineert. De meeste hybride fietsen zijn een combinatie tussen de stadsfiets en een sportieve fiets, zoals een racefiets of mountainbike.

Hoewel er veel hybride fietsen zijn om uit te kiezen, hebben de meeste modellen een paar dingen met elkaar gemeen:

 • Een lichtgewicht aluminium frame
 • Een recht stuur
 • Grote wielen

Een aluminium frame is vooral belangrijk voor mensen die ook zo af en toe willen sporten met de hybride fiets, want elke kilo minder zorgt ervoor dat je sneller gaat.

Een recht stuur zorgt ervoor dat je kan fietsen met een rechte rug. In tegenstelling met de voorovergebogen houding op een mountainbike of racefiets die voor de meeste mensen moeilijk vol te houden is.

Ten slotte heeft een hybride fiets vaak grotere banden die zorgen voor extra stabiliteit. Toch zijn de wielen niet super zwaar dankzij de aluminium wielen en velgen.

Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische fiets?

Een hybride fiets is normaal een kruising tussen een stadsfiets en een sportieve fiets, zoals een racefiets of mountainbike. Daardoor kan je een hybride fiets op veel verschillende manieren gebruiken. Een standaard hybride fiets heeft echter geen motor of accu zoals een elektrische fiets. Je zult dus zelf moeten trappen op de pedalen.

Het misverstand dat een hybride fiets elektrische is heeft te maken met de hybride auto. Bij een hybride auto kan je rijden op zowel benzine als elektriciteit. De term “hybride” heeft dus twee verschillende betekenissen in dit geval.

Voordelen van een hybride fiets

Een hybride fiets is vooral bedoelt voor mensen die op zoek zijn naar flexibiliteit.

Mountainbiken op een stadsfiets is zekers geen pretje. En naar je werk fietsen op een racefiets zonder spatbord is evenmin een goed idee.

Een hybride fiets kan je echter gebruiken als zowel een woon-werk fiets en een sportieve fiets. Dus in plaats van twee hoef je slechts een fiets te kopen.

Dat klinkt natuurlijk mooi. Maar vergeet niet dat een hybride fiets ook weer niet perfect is. Als je echt op een hoog niveau wilt wielrennen of mountainbiken zul je echt een gespecialiseerde fiets moeten kopen.

Maar voor de meeste mensen is de hybride fiets een uitstekende keuze.

Wat voor soorten hybride fiets zijn er?

De hybride fiets is dus een combinatie van twee fietssoorten. Hybride fietsen kan je onderverdelen in ruwweg 4 soorten, afhankelijk van welke fietssoorten met elkaar gecombineerd zijn.

Er zijn vier soorten hybride fietsen:

 • Cross hybride fiets
 • Fitness hybride fiets
 • Trekking hybride fiets
 • Urban hybride fiets

Laten we een voor een bekijken wat elke type hybride fiets precies is en wat de voordelen zijn.

Wat is een cross hybride fiets?

De cross hybride fiets is een combinatie van een stadsfiets en een mountainbike.

De cross hybride fiets lijkt vooral veel op een mountainbike en wordt daarom ook soms als hybride mountainbike genoemd.

De banden van de cross hybride zijn dikker dan een normale stadsfiets, maar dunner dan een normale mountainbike. Daarnaast is de fiets licht van gewicht en is het voorwiel voorzien van een verende voorvork.

Hierdoor kan de cross hybride fiets goed gebruikt worden op zowel een normaal fietspad als een bos- of zandpad. Dit maakt dit type hybride fiets geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een fiets die doordeweeks gebruikt kan worden voor woon-werkverkeer, en in het weekeind voor meer avontuurlijke routes.

Hoewel dit type fiets het gemiddelde bospad wel aankan, is voor een uitdagend mountainbikeparcours een normale mountainbike beter geschikt.

De meeste cross hybrides komen niet standaard met een bagagedrager, maar deze kan je er vaak wel extra bij kopen.

Voordelen hybride cross fiets

 • Geschikt voor weg, bospad en zandwegen
 • Banden hebben veel grip dankzij grof profiel
 • Comfortabel fietsen dankzij geveerde voorvork

Wat is een fitness hybride fiets?

De fitness hybride fiets is een combinatie tussen de stadsfiets en de racefiets. Als je bos en zandpaden vermijdt en liever sport op de verharde weg, dan is de fitness hybride geschikt voor jou.

Dankzij de dunne banden en de derailleurversnelling lijkt deze fiets bij de eerste oogopslag op een normale racefiets.

Op de fitness hybride zit je iets rechter op de fiets dan bij een normale racefiets. Dit maakt het fietsen een stuk comfortabeler en langer vol te houden voor de meeste mensen.

Dit maakt het een geschikte fiets voor mensen die graag sporten op de fiets, maar diezelfde fiets ook soms voor recreatieve doeleinden gebruikt.

Jammer genoeg hebben deze fietsen meestal geen plaats voor een bagagedrager. Je kan hem alleen voor woon-werk verkeer gebruiken als je weinig bagage mee naar je werk neemt of als je een rugzak gebruikt.

Voordelen fitness hybride fiets?

 • Geschikt voor verharde wegen
 • Voor woon-werk verkeer en sportieve rit
 • Smalle banden met weinig weerstand
 • Lager gewicht dan andere hybride fietsen

Wat is een trekking hybride fiets

Als je lange reizen wilt maken op de fiets of graag met de fiets op vakantie gaat, is de trekking hybride fiets de beste keuze.

Een trekking hybride fiets is in essentie een cross hybride fiets of een fitness hybride fiets met een paar extra accessoires die je nodig hebt voor langere afstanden.

Denk bijvoorbeeld aan een spatbord, bagagedragers, verlichting, etc.

De trekking hybride fiets lijkt qua uiterlijk veel op een normale stadsfiets. Het verschil zit hem vooral in een lichter fietsframe en de derailleurversnelling, waarmee je gemakkelijk door zowel de stad als heuvelachtige gebieden fiets.

Daar staat echter tegenover dat een trekking hybride fiets ook iets meer onderhoud vereist dan een stadsfiets.

Voordelen trekking hybride fiets?

 • Geschikt voor langere fietstochten en fietsreizen
 • Komt met bagagedrager en andere accessoires
 • Comfortabele zithouding
 • Zowel vaste als geveerde voorvork beschikbaar

Wat is een urban hybride fiets

Als je de fiets vooral in de stad gebruikt dan is een urban hybride fiets de beste keuze.

Dit type hybride fiets is speciaal ontworpen voor in de stad. Het is te vergelijken met een stadsfiets, maar dan net iets beter.

Zo kan je op een urban hybride fiets sneller dan een normale stadsfiets dankzij het lichte fietsframe en strak design.

Daarnaast is de urban hybride fiets ook zeer wendbaar en komt die standaard met hydraulische remschijven, zodat je snel kan reageren op plotselinge verrassingen in het verkeer.

Daarnaast kan dit type hybride fiets niet alleen gebruikt worden voor woon-werk verkeer, maar is die ook uitstekend geschikt voor een sportieve rit.

Vergeleken met andere hybride fietsen vereist dit model relatief weinig onderhoud, wat fijn is voor iedereen die een druk leven leidt en niet zelf aan de fiets wil sleutelen.

Opvallend is dat niet elke urban hybride fiets een bagagedrager heeft, wat je wel zou verwachten van een fiets die vooral bedoeld is voor woon-werk verkeer. Dus houd dit in de gaten bij aankoop als dit belangrijk is voor je is.

Voordelen urban hybride fiets?

 • Geschikt voor gebruik in de stad
 • Modern design
 • Weinig onderhoud nodig
 • Extra wendbaar

Waar op letten bij hybride fiets?

Bij de aankoop van een hybride fiets moet je letten op de volgende punten:

 • Type: kies uit de 4 types hybride fietsen welk het beste bij je past.
 • Gewicht: een lichtgewicht fiets heeft de voorkeur.
 • Versnellingen: hoe meer, hoe beter.
 • Verstelbaarheid: een instelbare zadel en stuur zorgen ervoor dat je gemakkelijk switcht tussen een sportieve en ontspanning fietshouding.
 • Framemaat: kies een framemaat dat bij je lichaamslengte past.
 • Stadsvriendelijk: heeft je hybride fiets een spatbord en fietstassen? Of is er de mogelijkheid om deze te monteren?
 • Kwaliteit: bekijk van welk materiaal en welk merk de vering, zadel, remmen, banden, etc. zijn.

Wat zijn goede hybride fietsen?

Als je op zoek bent naar een goed hybride fiets, maar niet weet waar je de zoektocht moet beginnen, hebben we hier een paar van de beste hybride fietsen op een rijtje gezet.

Dit is natuurlijk slechts een kleine selectie, maar geven een goed beeld wat je kan verwachten van een goede hybride fiets.

Gazelle Chamonix T30

beste hybride fiets van gazelle

Trek Dual Sport 1

Batavus Dinsdag Sport

beste hybride fiets van batavus

Wat is een elektrische hybride fiets?

Een elektrische hybride fiets is normaal gesproken een combinatie tussen een elektrische stadsfiets en een racefiets of mountainbike.

De elektrische fiets is natuurlijk al een tijd lang populair in Nederland. Vooral om die middellange afstanden af te leggen die te kort zijn voor de auto, maar te lang voor de normale fiets.

Maar voor sommigen klinkt een elektrische mountainbike of elektrische racefiets misschien een beetje vreemd in de oren. Waarom zou je een motor gebruiken op een fiets die bedoelt is voor sporten?

Maar zowel de e-mountainbike en de e-racefiets zijn al een paar jaar oud en worden elk jaar populairder.

Dus als je snel aan wilt komen op je werk en lekker hard wilt gaan tijdens het sporten, dan is een elektrische hybride fiets een goede optie.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.