Veilig Fietsen Met Een Baby: Alles Wat Je Moet Weten

Vaders en moeders met een baby of kind of op de fiets is een typisch Nederlands straatbeeld.

Voor korte afstanden is even de fiets pakken vaak sneller dan de auto of de bus.

Toch is het niet verstandig om een zeer jonge baby op de fiets mee te nemen.

Laten we eens een kijkje nemen naar wat je allemaal moet weten als jonge ouders.

Wanneer mag een baby op de fiets?

In de wet staat geen duidelijke minimum leeftijd aangegeven vanaf wanneer een baby op de fiets meegenomen mag worden.

Wel staat er dat het kind een veilige zitplaats moet hebben op de fiets.

Je bent dus een beetje aan je eigen ouderinstinct overgelaten om te bepalen wat wel en niet veilig is.

Maar de richtlijn die de meeste ouders aan houden is dat je baby in ieder geval ouder dan 4 maand moet zijn voordat die op de fiets mee kan.

Vanaf wanneer is fietsen met een baby veilig?

Wanneer het veilig is om een baby mee te nemen op de fiets hangt af van het soort zitje dat je gebruikt en kan verschillen van kind tot kind.

Als je een autostoel gebruikt moet je kind zelfstandig zijn hoofd omhoog kunnen houden. Normaal is dit rond de 4 maanden. Als je baby dit nog niet kan zijn de spieren in de nek waarschijnlijk nog niet sterk genoeg voor de trillingen tijdens het fietsen.

Voor een normaal fietsstoeltje moet je baby zelfstandig van een kruiphouding rechtop kunnen zitten. Dit gebeurt normaal rond de 9 maanden.

Natuurlijk is de ontwikkeling van elk kind anders. Dus beoordeel zelf wanner je kind veilig op de fiets kan.

Hoe lang kan je fietsen met een baby?

Hoe lang je kan fietsen met je baby verschilt enorm van baby tot baby. Sommigen houden het de eerste keer al een half uur vol, terwijl andere al na 5 minuten beginnen te huilen.

Het is dus verstandig om het fietsen langzaam op te bouwen, en steeds langere afstanden af te leggen.

Zodra je baby begint te hangen in het zitje of begint te huilen weet je dat het tijd is voor een pauze.

Daarnaast is het ook belangrijk om het zo comfortabel mogelijk te maken voor je baby. Kies dus bijvoorbeeld een weg met weinig hobbels en drempels om trillingen te voorkomen.

Als je regelmatig een uitje maakt met je baby op de fiets, zal je snel merken dat je steeds langere afstanden kan afleggen.

Risico’s te vroeg fietsen met baby

Het is geen goed idee om jonge baby’s te vroeg mee te nemen op de fiets. Als je baby nog niet zelfstandig kan zitten, kan je baby wegzakken in het zitje tijdens de rit.

Je baby kan ook opeens gaan bewegen in het zitje tijdens het fietsen. Vooral als het je het kinderzitje voorop hebt gemonteerd kan dat het sturen moeilijker maken.

Ten slotte is de nek en rug van jonge kinderen nog niet zo sterk, waardoor kleine trillingen en drempels op de weg zeer oncomfortabel of zelfs gevaarlijk kunnen zijn voor je baby.

Fietshelm voor je baby

In Nederland ben je niet verplicht om een helm te dragen. Dit geldt zowel voor jou als ouder, als voor je baby op de fiets.

Toch kiezen veel ouders er wel voor om een baby fietshelm te gebruiken, zolang hun kinderen nog jong zijn. Dit zorgt voor extra veiligheid als je nog niet gewent bent aan het fietsen met een baby.

Houd er wel rekening mee dat een speciale lichtgewicht helm gekocht moet worden voor baby’s. Voor jonge baby’s kan een normale helm namelijk een grote last zijn op hun nek.

Controleer ook of de fietshelm niet botst met het zitje. Als dit het geval is, neemt je baby constant een onnatuurlijke houding wat extra last op de nek geeft.

Als je nog geen baby helm hebt, kan je die gemakkelijk hier kopen.

5 opties om baby te vervoeren op de fiets

Er zijn verschillende manieren om de baby mee te nemen op de fiets.

Sommige opties zijn veiliger dan de andere en de aanbevolen minimum leeftijd kan ook verschillend.

Laten we ze een voor een bekijken.

1. Baby in de fietskar

fietsen met baby

Voor jonge baby’s is de fietskar ideaal. Je baby zit dan uit de wind en regen, en de kans dat een fietskar omvalt tijdens een ongeluk is klein. Vandaar dat een fietskar een veilig optie is.

Zorg ervoor dat het babystoeltje of babyschelp stevig bevestigd is in de fietskar. Hier zijn speciale bevestigingssets voor te koop.

Voor jonge kinderen is het ook belangrijk om eventueel ongemak zo veel mogelijk te voorkomen. Probeer hevige schokken en trillingen te minimaliseren met de volgende tips:

  • Fiets defensief
  • Versnel en rem langzaam af
  • Gebruik een fietskar met goede vering
  • Leg een extra gewicht in de fietskar

Lees ons artikel over de fietskar voor meer informatie.

2. Baby mee in de bakfiets

De bakfiets nog een optie die zeer veilig is voor je baby. Vooral als je gaat voor een model met drie wielen staat de bakfiets stevig op de grond en is de kans dat de fiets omvalt klein.

Om te zorgen dat je baby veilig blijft zitten kan je een baby autostoel, babyschelp, of een maxi cosi bevestigen in de bak. Hiervoor zijn vaak speciale beugels, dragers of montage sets beschikbaar.

Een nieuwe bakfiets kopen is natuurlijk flink duurder dan een nieuw kinderzitje of fietskar. Dus het is misschien niet de beste optie voor iedereen.

Maar vaak kan je gebruik maken van het fietsplan en de WKR-regeling om met fiscaal voordeel een nieuwe fiets te kopen. Zelfs als dat een elektrische bakfiets is.

Vaak is het moeilijk om bij je lokale fietsenmaker een goede bakfiets te vinden. Als dat ook voor jou het geval is kan je een van de volgende site proberen:

3. Fietszitje voor of achter

baby op de fiets

Als je baby zonder problemen een langere tijd kan zitten, kun je hem ook door middel van een babyzitje op de fiets meenemen. Dat is normaal rond de 9 tot 12 maanden oud.

Dit is wellicht de meest populaire optie en je ziet er regelmatig eentje langs komen op straat.

Het babyzitje kan zowel voor als achter op de fiets gemonteerd worden. Maar beide keuzes komen met voor en nadelen.

Met een fietszitje voorop kan je je kind goed in de gaten houden en communiceren. Nadeel is wel dat het sturen zwaarder aanvoelt, je geen scherpe bochten kan maken, en bij een noodstop kan soms voorover vallen.

Als je een fietszitje achterop hebt, is de fiets stabieler, kan je gemakkelijk sturen en vangt het kind minder wind en regen achter je rug. Daar staat natuurlijk tegen dat je niet direct oogcontact kan maken met je kind.

Voor een fietszitje achter op moet je er ook altijd op letten of de voetjes in de spaken terecht kunnen komen. Dit kan je bijvoorbeeld voorkomen door spaakafscherming te gebruiken.

Behalve een minimum leeftijd, geven de meeste modellen ook aan tot welke leeftijd je het fietsstoeltje kan gebruiken.

Een fietsstoel voorop kan normaal gebruikt worden tot je kind ~15 kilo weegt. Dus als je kind ~3 jaar oud is.

Een fietsstoel achter op kan je langer blijven gebruiken. Deze zijn vaak veilig tot 22~25 kilo, wat ongeveer overeen komt met een kind van 5~6 jaar.

Controleer altijd de aanwijzingen van de fabrikant, aangezien sommige fietszitjes iets meer of iets minder gewicht kunnen hebben.

Een nieuw fietszitje kan je gemakkelijk kopen op bol.com door hier te klikken.

4. Autostoel op de fiets

Als je kind nog niet oud genoeg is voor een fietszitje kan je ook een autostoel gebruiken die je achter op de fiets bevestigd met speciale dragers.

Dit elke autostoel is hiervoor geschikt. Dus controleer voor aankoop of de autostoel die je wilt kopen inderdaad op de fiets past.

Zo’n autostoeltje kan je normaal gesproken gebruiken voor baby’s van 4 maanden en ouder, zolang je kind zelfstandig het hoofd omhoog kan houden.

Toch is een autostoeltje achter op de fiets niet ideaal. Het is moeilijk om je baby in de gaten te houden, en achter op de fiets ervaart je baby veel trillingen tijdens het fietsen.

De Consumentenbond raad dan ook aan om eerst de andere opties te proberen.

Een autostoel stevig gemonteerd in een bakfiets of fietskar is namelijk veel veiliger dan een autostoel achter op.

5. Fietsen met baby in draagzak of draagdoek

Het gebruik van een draagzak of draagdoek is populair en zorgt voor een hechte band tussen baby en ouders.

Een draagzak lijkt dus een gemakkelijke en goedkope manier om je baby mee te nemen op de fiets.

Toch wordt het fietsen met een baby in een draagzak of draagdoek niet aanbevolen. Het EHBObureau raadt het zelfs sterk af.

Een baby kan namelijk gemakkelijk uit de draagzak of draagdoek vallen. En bij een ongeluk val je zelf waarschijnlijk op je eigen baby.

Ik raad je dus aan om voor een bakfiets, fietskar, of fietszitje te kiezen.

Tips voor fietsen met een baby

  • Probeer trillingen en schokken zo veel mogelijk te voorkomen
  • Kies een route die niet te druk is
  • Houd je kind goed in de gaten
  • Neem een korte pauze als je baby huilt of onrustig wordt
  • Lees de instructies van de fabrikant goed door
  • Controleer of het zitje stevig en stabiel gemonteerd is
  • Rij eerst een rondje zonder kind na het monteren van een nieuw fietszitje of fietskar
  • Plaats extra gewicht in de fietskar of bakfiets om trillingen te verminderen

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.