Vanaf Wanneer Kan Je Fietsen Met Een Baby?

wanneer fietsen baby

Vaders en moeders met een baby of kind of op de fiets is een typisch Nederlands straatbeeld. Maar vanaf welke leeftijd kan je een baby op de fiets meenemen?

In de wet staat geen duidelijke minimum leeftijd aangegeven vanaf wanneer een baby op de fiets meegenomen mag worden. Wel staat er dat het kind een veilige zitplaats moet hebben op de fiets.

In de praktijk komt het er vaak op neer dat je je baby mee kan nemen vanaf het moment dat die het hoofd rechtop kan houden en zelfstandig vanuit de kruiphouding kan gaan zitten.

Fietskar voor de baby

fietskar voor kinderen

Voor jonge baby’s is de fietskar ideaal. Je baby zit dan uit de wind en regen, en de kans dat een fietskar omvalt tijdens een ongeluk is klein. Vandaar dat een fietskar een veilig optie is.

Zorg ervoor dat het babystoeltje of babyschelp stevig bevestigd is in de fietskar. Hier zijn speciale bevestigingssets voor te koop.

Voor jonge kinderen is het ook belangrijk om eventueel ongemak zo veel mogelijk te voorkomen. Probeer hevige schokken en trillingen te minimaliseren met de volgende tips:

  • Fiets defensief
  • Versnel en rem langzaam af
  • Gebruik een fietskar met goede vering
  • Leg een extra gewicht in de fietskar

Lees ons artikel over de fietskar voor meer informatie.

Babyzitje op de fiets

Als je baby zonder problemen een langere tijd kan zitten, kun je hem ook door middel van een babyzitje op de fiets meenemen.

Dit is wellicht de meest populaire optie en je ziet er regelmatig eentje langs komen.

Het babyzitje kan zowel voor als achter op de fiets gemonteerd worden. Maar beide keuzes komen met voor- en nadelen.

Met een babyzitje voorop kan je je kind goed in de gaten houden en communiceren. Nadeel is wel dat het sturen zwaarder aanvoelt, je geen scherpe bochten kan maken, en bij een noodstop kan soms voorover vallen.

Als je een babyzitje achterop hebt, is de fiets stabieler, kan je gemakkelijk sturen en vangt het kind minder wind en regen achter je rug. Daar staat natuurlijk tegen dat je niet direct oogcontact kan maken met je kind.

Fietsen met baby in draagzak of draagdoek

Het gebruik van een draagzak of draagdoek is populair en zorgt voor een hechte band tussen baby en ouders.

Vandaar dat sommige nieuwe ouders het idee hebben om te fietsen met een baby in een draagzak. Zo hoef je geen extra kosten te maken, want die draagzak heb je toch al in huis liggen.

Toch wordt het fietsen met een baby in een draagzak of draagdoek niet aanbevolen. Het EHBObureau raadt het zelfs sterk af.

Een baby kan namelijk gemakkelijk uit de draagzak of draagdoek vallen. En bij een ongeluk val je zelf waarschijnlijk op je eigen baby.

De fietskar en fietszitje zijn dus de beter opties. Is je kind hier nog te jong voor, dan is het misschien beter om iets langer te wachten voordat je je baby op de fiets neemt.

Fietshelm voor je baby

In Nederland ben je niet verplicht om een helm te dragen. Dit geldt zowel voor jou als ouder, als voor je baby op de fiets.

Toch kiezen veel ouders er wel voor om een baby fietshelm te gebruiken, zolang hun kinderen nog jong zijn. Dit zorgt voor extra veiligheid als je nog niet gewent bent aan het fietsen met een baby.

Houd er wel rekening mee dat een speciale lichtgewicht helm gekocht moet worden voor baby’s. Voor jonge baby’s kan een normale helm namelijk een grote last zijn op hun nek.

Controleer ook of de fietshelm niet botst met het zitje. Als dit het geval is, neemt je baby constant een onnatuurlijke houding wat extra last op de nek geeft.

Hoe lang kan je fietsen met een baby?

Hoe lang je kan fietsen met je baby verschilt enorm van baby tot baby. Sommigen houden het de eerste keer al een half uur vol, terwijl andere al na 5 minuten beginnen te huilen.

Het is dus verstandig om het fietsen langzaam op te bouwen, en steeds langere afstanden af te leggen.

Zodra je baby begint te hangen in het zitje of begint te huilen weet je dat het tijd is voor een pauze.

Daarnaast is het ook belangrijk om het zo comfortabel mogelijk te maken voor je baby. Kies dus bijvoorbeeld een weg met weinig hobbels en drempels om trillingen te voorkomen.

Als je regelmatig een uitje maakt met je baby op de fiets zal je snel merken dat je steeds langere afstanden kan afleggen.