Waarom Scheren Wielrenners Hun Benen?

De meeste voorkomende reden voor professionele wielrenners om hun benen te scheren is om de sportmassage na een wedstrijd gemakkelijker en minder pijnlijk te maken. Amateur wielrenners scheren hun benen, vooral omdat ze bij de groep willen horen en om aan te tonen dat ze de sport serieus nemen.

Mooi glad geschoren benen worden niet echt gezien als masculiene en het is zeker niet een van de meest besproken onderwerpen tussen mannen. De meeste mannen hebben waarschijnlijk nooit overwogen om hun benen te scheren.

Maar waarom scheren wielrenners de benen dan zo vaak?

Hier zijn de 5 meest voorkomende redenen om je benen te scheren als wielrenner.

1. Je gaat een stukje sneller

Het klopt dat je sneller kan fietsen met geschoren benen. Dit komt opdat ze meer aerodynamische zijn en je minder weerstand ondergaat.

Maar de vraag is natuurlijk hoeveel sneller je gaat.

Uit onderzoek blijkt dat je met geschoren benen niet heel veel sneller gaat. Om dit te testen werden 6 wielrenners gevraagd om 40 kilometer te fietsen in een wind tunnel. Na het scheren waren ze gemiddeld 50 seconden sneller.

Als je dus mee doet aan het wereldkampioenschap of de Olympische Spelen kan dit het verschil zijn tussen winnen en verliezen. Maar voor de meesten zal het praktisch gezien geen verschil maken.

Als je echt sneller wilt gaan helpt een goede interval training of krachttraining meer.

2. Extra veiligheid

Als je je persoonlijk record wilt verbeteren of tijdens een wedstrijd neem je vaak dat extra beetje risico. We hopen natuurlijk dat het niet gebeurt, maar zo af en toe vallen hoort bij de sport.

En op hoge snelheid kan een valpartij lelijke schaafwonden geven.

Het is gemakkelijker om verband aan te leggen op een geschoren been en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je haren uittrekt tijdens het vervangen.

3. Sportmassage

Voor professionele atleten die elke dag opnieuw moeten presteren is herstel van cruciaal belang. Daarom krijgen veel wielrenners aan het eind van een lange tour een sport massage.

Dit helpt om de spieren te ontspannen en afvalstoffen af te voeren na een dag lang voorover leunen op een racefiets.

Zowel voor de wielrenner als voor de massage therapeut is het veel aangenamer als er geen haar aanwezig is op de benen.

Voor de massage therapeut voelt het masseren van een been met stoppels of lang beenhaar hetzelfde als het masseren van een cactus. En de wielrenner zelf heeft natuurlijk ook continue het gevoel zijn been haar eruit getrokken word.

Ook als je als amateur sporter niet regelmatig massage ontvangt, kan het scheren van je benen ook het gebruikt van een foam roller minder pijnlijk maken.

4. Extra sexy?!

Als je je een stereotype sexy man inbeeldt, denk je waarschijnlijk niet direct aan geschoren benen. Toch zijn er steeds meer vrouwen die geschoren benen juist wel knap vinden.

Net zoals make-up voor mannen, worden geschoren benen ook steeds populairder als fashion statement.

Tussen alle wielrenners die hun benen scheren zitten er wellicht een paar tussen die het gewoon doen voor de looks.

5. Toewijding aan de sport

Je hoort er niet echt bij, tenzij je je benen scheert. Net zoals een bril iemand er slim uit laat zien, laten geschoren benen zien dat je de sport echt serieus neemt.

Dit is wellicht de meest belangrijke reden. We willen er allemaal bij horen en je benen scheren is een onderdeel van de cultuur rondom het wielrennen.

Als mensen hebben we natuurlijk altijd een drang om bij een groep te horen. Of dat nu een boekenclubje is of de wielerwereld maakt niet zo heel veel uit.

Deze groepjes hebben bijna altijd wel een of twee vreemde gewoontes om aan te tonen bij welke groep ze horen. En voor de wielrenners is dat dus het scheren van hun benen.

Voor het eerst je benen scheren

Vrouwelijke lezers weten wel hoe je het gemakkelijkst en met zo weinig mogelijk pijn je benen kan scheren. Maar voor de mannen is dat waarschijnlijk niet zo vanzelfsprekend.

Als je voor het eerst je benen scheert kan je zo zijn dat je beenhaar best lang is. Dan is het een goed idee om eerst met een scheerapparaat het merendeel van het haar te verwijderen.

Neem dan een warme douch of bad om je huid te versoepelen en gebruik een nieuw scheermesje om je benen te scheren.

Als je eenmaal klaar bent met scheren, kan je hydraterende crème toepassen om je huid extra te verzorgen.

Vergeet natuurlijk niet dat je benen scheren niet een eenmalig gebeuren is. Om je benen glad te houden, zul je een of twee keer per week opnieuw moeten scheren.

Hoeveel scheren?

Hoeveel en tot hoe hoog je de benen scheert hangt een beetje af van je eigen smaak.

Je wilt natuurlijk tenminste scheren tot waar je fietsbroek begint. Half geschoren benen zien er een beetje vreemd uit.

Maar als je vaak sportmassage ontvangt, zal je waarschijnlijk alles moeten scheren. Tijdens het fietsen gebruik je zowel je been als je bilspieren, dus de massage sport niet plotseling boven de knie.

Conclusie

Er zijn veel verschillende redenen waarom wielrenners hun benen scheren.

Zo ga je bijvoorbeeld net een paar seconden harder en herstel je sneller van een val.

Maar deze redenen zijn redelijk recent en het scheren begon al veel eerder in de wielergeschiedenis.

De meest waarschijnlijke reden is dat wielrenner het idee hebben dat ze niet serieus genomen worden en er niet bij horen zonder te scheren.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.