Categorieën
Elektrische Fiets

Voordelen Elektrische Fiets: Elektrische Fiets vs Gewone Fiets

De elektrische fiets wordt steeds populairder en de volgende keer dat je een fiets koopt kom je waarschijnlijk zelf ook voor de keuze te staan tussen een elektrische fiets of gewone fiets.

Toch zijn nog veel mensen zich niet bewust van alle voordelen van de elektrische fiets. Dus voor iedereen die nog steeds zit te twijfelen of ze wel of geen elektrische fiets moeten kopen, hebben we hier een aantal goede redenen op een rijtje gezet die je misschien zullen overtuigen.

1 Kom Snel aan op je Bestemming

Het grootste verschil tussen een elektrische fiets en gewone fiets is een motor. Zodra je begint met trappen geeft de motor je een extra boost zodat je snel van A naar B kan, ongeacht heuvels of volle fietstassen.

Er zijn ruwweg twee verschillende manieren dat de motor kan functioneren. Bij een normale elektrische fiets kan je de motor controleren met hendels aan het stuur van de fiets.

Zelfs zonder te trappen kan je dus de motor gebruiken. Dit soort fiets kan je dus gebruiken als een normale fiets als je trapt, een elektrische fiets door te trappen en de motor te gebruiken, of als een scooter door alleen de motor te gebruiken.

Daarnaast zijn er ook nog speciale speed pedelecs. Op deze elektrische fietsen controleer je de snelheid van de fiets met je voeten.

Als je zachtjes trapt, helpt de motor je een klein beetje, en als je sneller trapt helpt de motor extra. Het is dus makkelijk om te wennen aan een pedelec omdat het net voelt als fietsen op een normale fiets.

2 Fiets Meer met een Elektrische Fiets

Mensen met een elektrische fiets fietsen vaker dan mensen met een gewone fiets. Zelfs als je nu ook al vaak je normale fiets gebruikt. Dat is natuurlijk niet zo heel erg gek, want op dagen met harde wind wil niemand op een gewone fiets naar het werk. Maar met een elektrische fiets kom je gemakkelijk aan op je bestemming ongeacht het weer.

Bovendien kan je veel langere afstanden afleggen met een elektrische fiets omdat je een stuk sneller gaat. Dus afstanden die normaal gesproken te lang zijn voor een normale fiets zijn gemakkelijk te doen met een elektrische fiets.

elektrische bakfiets

3 Een Passende Fiets voor Iedereen

Net als normale fietsen kan je ook elektrische fietsen in alle soorten en maten vinden. Dus als je liever in het bos fietst dan de harde weg kan je bijvoorbeeld kiezen voor een elektrische mountain bike.

Of als je de fiets gebruikt om boodschappen te doen is een elektrische bakfiets misschien iets voor jou. Terwijl de elektrische vouwfiets ideaal is voor mensen die vaak het OV gebruiken. Dus ongeacht je persoonlijke voorkeur is er altijd een elektrische fiets beschikbaar die daar bij past.

Daarnaast zijn er ook veel mensen die alleen de trapondersteuning van een e-bike willen gebruiken als er veel tegenwind is of als je een heuvel op fiets. Soms krijgen we de vraag: kun je met een elektrische fiets ook gewoon fietsen? Dat is geen probleem. Door de motor uit te zetten kan je op eigen kracht fietsen.

4 Batterijen die Lang Meegaan

Vroeger was het nog wel eens zo dat de batterijen om de paar kilometer opgeladen moest worden. Dat is natuurlijk een groot probleem aangezien het vinden van een oplaadpunt niet altijd makkelijk is.

Gelukkig gaat de gemiddelde batterij tegenwoordig veel langer mee. Het hangt natuurlijk af van welke batterij je gebruikt, maar normaal kan je tegenwoordig op een volle batterij 50 to 150 kilometer fietsen.

Daarnaast heeft de manier waarop je je elektrische fiets gebruikt natuurlijk ook invloed op hoe ver je kan fietsen. Als je constant de motor in de hoogste stand zet is de batterij sneller leeg.

De ontwikkeling van nieuwe en beter batterijen is een traag maar voortschrijdend process. Dus in de toekomst zal je waarschijnlijk een batterij kunnen kopen die nog langer mee gaat.

5 Flexibiliteit

De elektrische fiets is niet alleen een alternatief op de gewone fiets, het kan ook in veel gevallen de auto vervangen! Een goede elektrische fiets combineert natuurlijk het best van beide werelden. De flexibiliteit is dus een van de grootste voordelen van de elektrische fiets.

Volgens het ANWB is de gemiddelde rit met de auto 19 km. Dat is misschien iets te ver voor de gewone fiets, maar geen probleem met de elektrische fiets. Bovendien kom je niet bezweet aan omdat de elektrische fiets het meeste werk doet en hoef je niet op zoek naar een parkeerplaats voor je auto.

Je kinderen naar school brengen of boodschappen doen is ook geen probleem als je een goed kinderzitje koopt en een paar fietstassen.

flexibele elektrische fiets

6 Sporten met de Elektrische Fiets

Een fietsen is niet alleen een vorm van transport, het kan ook vorm van sport zijn. Sinds de elektrische fiets een deel van het werk doet, verbrand je minder calorieën dan met een gewone fiets. Dan kan voor sommige mensen een belangrijk punt zijn tijdens het kiezen tussen een elektrische fiets of gewone fiets.

Maar aangezien mensen met een elektrische fiets vaak meer fietsen, maak je dat verschil ook weer snel goed. Bovendien is een elektrische fiets ideaal voor mensen die niet fit genoeg zijn om voor langere tijd op eigen kracht te fietsen.

En alhoewel je minder calorieën verbrand met een elektrische fiets ten opzichte van een gewone fiets, is dat nog altijd beter dan niks zoals wanneer je de auto neemt. Op de momenten dat je wilt sporten kan je de motor ook gewoon uitlaten. Waar je ook voor kiest, de elektrische fiets is goed voor de conditie.

7 Bespaar Geld

Ondanks alle voordelen zit er ook een nadeel aan de elektrische fiets, namelijk de prijs. Zelfs de goedkoopste elektrische fiets is duurder dan een gewone fiets.

Toch is een elektrische fiets niet altijd zo duur als die lijkt. Naast de aankoopprijs moet je ook rekening houden met wat het je op lange termijn bespaard.

Als je voortaan de elektrische fiets neemt voor kleine afstanden die je normaal met de auto zou afleggen bespaar je veel geld aan brandstof en mogelijke slijtage. Bovendien voorkomt regelmatig fietsen veel fysieke problemen en kan je dus redelijk wat ziektekosten besparen.

Bovendien komen werknemers vaak in aanmerking voor een fietsvergoeding en/of kan je een elektrische fiets van de zaak krijgen.

natuurvriendelijk ebike

8 Red het Milieu

Misschien kunnen we niet alle milieuvervuiling en klimaatveranderingen tegen gaan door met z’n allen te gaan fietsen. Maar als fietser, zelfs met een elektrische fiets, stoot je geen CO2 uit zoals een auto of bus.

Om de CO2-uitstoot van een auto te compenseren moet je elk jaar 300 bomen planten. Maar als we allemaal af en toe de elektrische fiets nemen in plaats van de auto dragen we allemaal ons steentje bij aan een beter milieu.

Daarnaasts is het maken van een fiets ook veel minder belastend voor het milieu en kan de accu van de fiets vaak gerecycled worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.