Verzettentabel | Gemakkelijk Het Verzet Van Je Fiets Opzoeken

Hieronder vind je de verzettentabel voor een standaard fiets met 28″ banden.

Horizontaal vind je het aantal tandwielen op je voorste tandwiel, en verticaal vind je het aantal tandwielen op je achtertandwiel.

Verzettentabel

Wat is het verzet van een fiets?

Het verzet van een fiets is de afstand die je aflegt door een keer rond te gaan met de pedalen. Het verzet is afhankelijk van de omtrek van je wielen en de verhouding tussen het aantal tanden van je voorste tandwiel en achterste tandwiel.

Hoe bereken je het verzet van een fiets?

Je kan de afstand van een enkele omwenteling berekenen door de omtrek van je wielen in meters te vermenigvuldigen met het aantal tanden van je voorste tandwiel, en te delen door het aantal tanden van je achtertandwiel.

Rekenvoorbeeld: diameter wiel = 26″, omtrek wiel = 2.07 meter, voortandwiel = 32 tanden, achtertandwiel = 13 tanden, afstand = 2.07 x 32 / 13 = 5.10 meter.

Vaak word de wielmaat in inches aangegeven. Dit moet je dus eerst omrekenen naar meters, en dan vermenigvuldigen met 3.14 om de diameter om te zetten naar de omtrek.

Heb je 28″ wielen? Dan kan je ook de verzettentabel hierboven gebruiken om snel te zien hoeveel afstand je per omwenteling maakt.

Bijvoorbeeld als je voorste tandwiel 40 tanden heeft en je achterste tandwiel 20 tanden, dan geeft de tabel aan dat je 4.19 meter per omwenteling aflegt.

Welk verzet moet ik kiezen?

Je moet het juiste verzet kiezen voor de omstandigheden waarin je fietst. Fiets je vooral op vlakke wegen, dan kan je kiezen voor een hoog verzet om extra hard te gaan. Als je in heuvel of bergachtig gebied fietst kan het beter zijn om voor een lager verzet te gaan.

Welk verzet je precies moet kiezen ligt vooral aan je persoonlijke voorkeur.

Op veel racefietsen kan je de cassette vervangen waardoor je gemakkelijk verschillende verzetten kan uitproberen.

Wat is een bergverzet?

Een bergverzet is een verzet dat extra laag is zodat je ook in de bergen gemakkelijk kan blijven fietsen. Door de cassette te vervangen met een model met meer tandwielen kan je het verzet verlagen, en een bergverzet creëren. Het maximale bergverzet hangt af van het merk en type achterderailleur op je fiets.

Hoe bereken je de overbrengingsverhouding?

De overbrengingsverhouding van je fiets kan je berekenen door het aantal tanden van het voorste tandwiel te delen door het aantal tanden op je achtertandwiel. Bijvoorbeeld als je voorste tandwiel 42 tanden heeft en je achtertandwiel 21 tanden, dan is je overbrengingsverhouding (42 / 21) = 2.

Aangezien de tanden gelijkmatig over een tandwiel verdeeld is kan je ook het diameter van het tandwiel gebruiken bij het berekenen van de overbrengingsverhouding. Deel dan de diameter van het voorste tandwiel door de diameter van het achterste tandwiel.

Welke afstand hoort bij een omwenteling?

De afstand die je aflegt bij een omwenteling is gelijk aan het verzet van je fietst. Dit bereken je dus door de omtrek van je wielen te vermenigvuldigen met het aantal tanden van je voorste tandwiel, en te delen met het aantal tandwielen van het achtertandwiel.

Als je de overbrengingsverhouding van je tandwielen al weet, kan je ook de omtrek van je wielen direct vermenigvuldigen met deze verhouding om de afstand te bepalen.

Als je geen rekenmachine bij de hand hebt kan je ook de verzettentabel hierboven gebruiken om de afstand te bepalen.