Vermogensmeters: Fietsen op Wattage

Met een vermogensmeter houd je precies in de gaten met welk wattage je fietst, wat volgens de professionals de beste manier is om effectief te trainen.

Het wattage geeft namelijk veel meer informatie over je prestatie dan je hartslag of gemiddelde snelheid.

Aangezien vermogensmeters steeds goedkoper worden, zijn ze nu ook voor beginners het overwegen waard. Laten we dus alles bekijken wat je moet weten over het gebruik van een vermogensmeter op je fiets.

Wat is een vermogensmeter?

Een vermogensmeter, ook wel powermeter of wattage meter genoemd, houd je precies bij met welk vermogen je fietst. Dit vermogen geeft beter aan hoe hard je getraind hebt dan je gemiddelde hartslag of snelheid. Daarom gebruiken bijna alle professionele wielrenners met een vermogensmeter.

Waarom heb ik een vermogensmeter nodig?

Je hebt een vermogensmeter nodig als je het meeste uit je training wilt halen. Een vermogensmeter geeft een betere weergave van de trainingsintensiteit dan een hartslagmeter. De bekend sport coach Joe Friel noemde het trainen op vermogen ook wel de “meest effectieve manier om sneller te gaan op je fietst”.

Hieronder hebben we de voordelen van een vermogensmeter nog een keer op een rijtje gezet:

  • Precieze inzichten in je training
  • Voorkom ondertraining en overtraining
  • Intensiteit gedurende een trainingssessie gemakkelijk verdelen
  • Houd de ontwikkeling van je conditie bij gedurende een periode

Trainen op vermogen of hartslag?

Trainen op vermogen heeft een aantal voordelen vergeleken met het trainen op hartslag. Een verandering in vermogen is namelijk direct te meten, terwijl je hartslag altijd achter loopt. Bovendien kan je hartslag beïnvloed worden door veel externe factoren zoals het weer, stress, of vermoeidheid.

Als je moet kiezen tussen een vermogensmeter en een hartslagmeter, raden we dus de eerste aan. Maar in de ideale situatie heb je natuurlijk beide tot je beschikking.

Een vermogensmeter houd goed de trainingsintensiteit bij. Maar een hartslagmeter geeft aan hoe je lichaam op die training reageert. Als je merkt dat je hartslag hoger is dan normaal terwijl je op een relatief laag vermogen fietst, dan is het verstandig om je training daar op aan te passen.

Hoe werk een vermogensmeter?

Elk type vermogensmeter voor de fiets gebruikt een soortgelijke manier om het vermogen te meten. Tijdens het trappen word er een druk uitgeoefend op de vermogensmeter waardoor een metalen strip een klein beetje begint te buigen. Deze buiging word gemeten en omgerekend in een vermogen.

Verschillende vermogensmeter types

Hoeveel vermogen je levert kan op verschillende plekken op je fiets gemeten worden, en het type vermogensmeter hangt af van de locatie. De 4 meest voorkomende plaatsen voor een vermogensmeter zijn:

  • Pedaal
  • Naaf
  • Crank
  • Spider

Vervolgens wordt de informatie naar een klein beeldschermpje gestuurd dat je op je stuur kan monteren, zodat je tijden het fietsen alles bij kan houden.

Tegenwoordig hebben goede powermeter ook vaak Bluetooth en ANT+ technologie, zodat je de meter gemakkelijk kan koppelen aan je mobiel of fietscomputer.

Wat is de beste vermogensmeter?

Als het op vermogensmeters aankomt, heb je ruim de keuze uit verschillende modellen. Dat is fijn als je precies weet wat je wilt, maar maakt het kiezen vaak moeilijk als je er eentje voor het eerst kopen.

Vandaar dat we hier een paar goede vermogensmeters op een rijtje hebben gezet. Hoewel deze vaak goed uit de test komen, is dit natuurlijk niet een complete lijst met alle modellen.

1. Garmin Vector 3

Garmin is vooral bekend om hun fietscomputers. Maar daarnaast maken ze ook vermogensmeters van top kwaliteit.

De Vector 2 deed het al goed wanneer het aankwam op het meten van je prestaties. Maar jammer genoeg waren de pedalen redelijk gevoelig en gingen ze snel stuk.

Gelukkig is dit probleem verholpen bij de Vector 3 dankzij het nieuwe design. Daarnaast zijn de pedalen ook een stukje lichter dan voorheen en zijn ze gemakkelijker te monteren.

In het kort is de Vector 3 dus een vooruitgang op ongeveer alle punten vergeleken met de Vector 2. Het is dus niet verrassend dat deze power meter van Garmin momenteel een van de beste modellen op de markt is.

2. PowerTap P2

PowerTap is een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van vermogensmeters. Vandaar dat je hoge verwachtingen mag hebben voor hun PowerTap P2.

Vergeleken met de Garmin Vector 3 is het grootste pluspunt dat de PowerTap P2 gemakkelijk te monteren is. Als je van plan bent om dezelfde meter op verschillende fietsen te gebruiken is de PowerTap P2 dus een goede optie.

Vergeleken met de PowerTap P1 is dit nieuwe model ongeveer 10% lichter (398 gram i.p.v 440 gram) en gaat de batterij nu 20 uur langer mee.

Ondanks deze verbeteringen zijn deze pedalen nog steeds 80 gram zwaarder dan de Vector 3 pedalen, en meten ze het vermogen iets minder precies.

3. VeloComp PowerPod

De VeloComp PowerPod is een beetje de vreemde eend in de bijt. Normale vermogensmeters bepalen het vermogen door de kracht te meten die je uitoefent op je fiets. Maar de PowerPod meet de luchtweerstand, helling, versnelling, etc. en berekent daarmee je vermogen.

Vandaar dat de PowerPod in het begin veel kritiek kreeg, omdat werd verwacht dat de indirecte manier waarmee het vermogen wordt bepaald niet accuraat zou kunnen zijn.

Na nauwkeurig testen en vergelijken met andere vermogensmeter blijkt echter dat de PowerPod veel beter werkt dan verwacht. Je hoeft ook niet lang te zoeken om positieve reviews te vinden over de PowerPod.

Het helpt natuurlijk ook dat de PowerPod een stuk goedkoper is dan de meeste vermogensmeters voor de fiets. Het is dus misschien niet de beste vermogensmeter, maar de prijs-kwaliteitverhouding maakt het zekers het overwegen waard.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.