Beste Vermogensmeter Voor Je Racefiets In 2021

Oorspronkelijk worden vermogensmeters gebruikt door professionele wielrenners om tijdens het trainen de prestaties bij te houden. Maar dankzij de steeds dalende prijs van vermogensmeters worden ze langzaam ook populair onder de beginnende wielrenners.

Wat is een vermogensmeter?

Een vermogensmeter, ook bekend als een wattage meter of powermeter, is een fietsaccessoire dat het vermogen dat je levert tijdens het fietsen voor je bijhoud. Dit kan dan vervolgens gebruikt worden om je prestatie tijdens de training bij te houden, net zoals een hartslag meter.

Hoewel vermogensmeters en een hartslagmeters voor hetzelfde doeleinde worden gebruikt, zit er wel degelijk verschil tussen beide. De vermogensmeter is over het algemeen een stuk preciezer.

Je hartslag is bijvoorbeeld redelijk langzaam. Dit heb je vast wel eens gemerkt als je met twee treden tegelijk de trap op rent. Voor elke sprong die je maakt heb je evenveel kracht nodig, maar je voelt pas een sneller hartslag als je aan het eind van de trap bent. Eenzelfde vertraging kan je zien tijdens het fietsen; je hartslag loopt achter op een verandering in intensiteit.

Daarnaast wordt je hartslag bepaald door veel factoren die niks met het fietsen te maken hebben. Als je je niet zo lekker voelt maar toch gaat fietsen, dan train je misschien wel op dezelfde hartslag als voorheen, maar lever je veel minder vermogen. Met een hartslagmeter zou je dat dus niet merken, maar wel op een vermogensmeter.

wattage meter fiets

Heb ik een powermeter nodig?

Professionele wielrenners gebruiken vaak een vermogensmeter, en de sport coach Joe Friel noemt het ook wel “de meest effectieve manier om sneller te gaan op je fiets“. Maar heb je er als beginner ook eentje nodig?

Het meest belangrijke is dat je regelmatig traint en dat je de resultaten bij houd. Dit kan je doen gebaseerd op hartslag, tijd, of vermogen. Omdat de vermogensmeter het meest accuraat is, is dat natuurlijk de ideale keuze. Maar daar staat tegenover dat de vermogensmeter ook duurder is dan de gemiddelde stopwatch of hartslagmeter.

Het ligt er dus maar net aan hoe serieus je de training wilt maken. Als je het maximale uit je training wilt halen, kan een powermeter goed van pas komen.

Powermeter types

Hoeveel vermogen je levert kan op verschillende plekken op je fiets gemeten worden, en het type vermogensmeter hangt af van de locatie. De 4 meest voorkomende plaatsen voor een vermogensmeter zijn:

  • Pedaal
  • Naaf
  • Crank
  • Spider

Vervolgens wordt de informatie naar een klein beeldschermpje gestuurd dat je op je stuur kan monteren, zodat je tijden het fietsen alles bij kan houden.

Tegenwoordig hebben goede powermeter ook vaak Bluetooth en ANT+ technologie, zodat je de meter gemakkelijk kan koppelen aan je mobiel of fietscomputer.

vermogensmeter racefiets Garmin

Wat is de beste vermogensmeter?

Als het op vermogensmeters aankomt, heb je ruim de keuze uit verschillende modellen. Dat is fijn als je precies weet wat je wilt, maar maakt het kiezen vaak moeilijk als je er eentje voor het eerst kopen.

Vandaar dat we hier een paar goede vermogensmeters op een rijtje hebben gezet. Hoewel deze vaak goed uit de test komen, is dit natuurlijk niet een complete lijst met alle modellen.

Garmin Vector 3

Garmin is vooral bekend om hun fietscomputers. Maar daarnaast maken ze ook vermogensmeters van top kwaliteit.

De Vector 2 deed het al goed wanneer het aankwam op het meten van je prestaties. Maar jammer genoeg waren de pedalen redelijk gevoelig en gingen ze snel stuk.

Gelukkig is dit probleem verholpen bij de Vector 3 dankzij het nieuwe design. Daarnaast zijn de pedalen ook een stukje lichter dan voorheen en zijn ze gemakkelijker te monteren.

In het kort is de Vector 3 dus een vooruitgang op ongeveer alle punten vergeleken met de Vector 2. Het is dus niet verrassend dat deze power meter van Garmin momenteel een van de beste modellen op de markt is.

PowerTap P2

PowerTap is een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van vermogensmeters. Vandaar dat je hoge verwachtingen mag hebben voor hun PowerTap P2.

Vergeleken met de Garmin Vector 3 is het grootste pluspunt dat de PowerTap P2 gemakkelijk te monteren is. Als je van plan bent om dezelfde meter op verschillende fietsen te gebruiken is de PowerTap P2 dus een goede optie.

Vergeleken met de PowerTap P1 is dit nieuwe model ongeveer 10% lichter (398 gram i.p.v 440 gram) en gaat de batterij nu 20 uur langer mee.

Ondanks deze verbeteringen zijn deze pedalen nog steeds 80 gram zwaarder dan de Vector 3 pedalen, en meten ze het vermogen iets minder precies.

VeloComp PowerPod

De VeloComp PowerPod is een beetje de vreemde eend in de bijt. Normale vermogensmeters bepalen het vermogen door de kracht te meten die je uitoefent op je fiets. Maar de PowerPod meet de luchtweerstand, helling, versnelling, etc. en berekent daarmee je vermogen.

Vandaar dat de PowerPod in het begin veel kritiek kreeg, omdat werd verwacht dat de indirecte manier waarmee het vermogen wordt bepaald niet accuraat zou kunnen zijn.

Na nauwkeurig testen en vergelijken met andere vermogensmeter blijkt echter dat de PowerPod veel beter werkt dan verwacht. Je hoeft ook niet lang te zoeken om positieve reviews te vinden over de PowerPod.

Het helpt natuurlijk ook dat de PowerPod een stuk goedkoper is dan de meeste vermogensmeters voor de fiets. Het is dus misschien niet de beste vermogensmeter, maar de prijs-kwaliteitverhouding maakt het zekers het overwegen waard.