Categorieën
Fiets Accessoires Training

Strava – Een App Voor Wielrenners En Fietsers

Als je veel fietst of van wielrennen houdt, heb je vast wel eens een keer gehoord van Strava.

Met deze app houd je gemakkelijk al je routes bij en kun je je prestatie vergelijken met vorige keren of met andere fietsers.

Als je zelf nog niet de Strava app gebruikt, hebben we hier de belangrijkste dingen op een rijtje gezet die je moet weten.

Strava in Nederland

Het woord “sträva” is Zweeds voor jezelf inspannen en te streven naar iets. Toch komt de de app niet uit zweden maar uit Amerika.

Tegenwoordig wordt de Strava app gebruikt over de hele wereld door hardlopers en wielrenners, waaronder dus ook Nederland.

Volgens Strava zijn de Nederlandse mannen zelfs de snelste fietsers ter wereld, terwijl de vrouwen op de tweede plaats staan achter de Belgen.

Je hoeft je echter geen zorgen te maken om het engels. Zowel de site als de app zijn er ook in het Nederlands. Maar als je toch liever een andere taal gebruikt kan dat natuurlijk ook.

Gratis Strava App & Strava premium & Strava summit

De Strava app kan je gratis downloaden en gebruiken in de app store. Als je een personlijk account aanmaakt, houdt de app je prestaties en gereden ritten bij zodat je die later zelf kan analyseren.

Voor ongeveer €50,- per jaar kon je vroeger ook opwaarderen naar Strava premium. De premium variant kwam met een paar voordelen.

De meest belangrijkste daaronder was dat je meer gegevens (zoals je hartslag) bij kon houden over je ritten en je eigen prestatie kon vergelijken met andere mensen. Het werkt natuurlijk heel motiverend als je jezelf omhoog ziet gaan op het scorebord.

Sinds eind 2018 is dit echter aangepast. In plaat van een premium aanbod kan je nou kiezen uit 3 verschillende abbonementen, de zogenaamde “Strava Summit”.

Elke summit is gefocused op een speciaal doel; je kan kiezen uit trainings-, veiligheids-, en analysepakketten. De prijs per summit is lager dan het oude premium abonnement. Maar als je alle drie summits lopen de kosten snel op. Zie hieronder voor de specifieke functies die elke pakket heeft:

Training

 • Aangepaste doelen
 • Trainingsplannen
 • Klassement
 • Raceanalyse
 • Live prestatie
 • Tempoanalyse

Analyse

 • Vergelijkbare poging
 • Trainingsanalyse
 • Live segments
 • Hartslag
 • Vermogensanalyse
 • Fitness en Freshness

Veiligheid

 • Beacon
 • Persoonlijke heatmaps

Huidige leden kunnen kiezen of ze overstappen naar Strava summit of liever voor de oude prijs Strava premium blijven gebruiken.

Hoe werkt de Strava app?

Om te beginnen met de Strava app moet je hem eerst downloaden op je fietsnavigatie of fietscomputer. Als je geen van beide hebt kun je ook de app downloaden op je smartphone via de App Store of Google Play.

Vervolgens maak je een nieuw Strava profiel met je informatie zoals naam, geslacht, gewicht, en eventueel een kleine introductie. Ook kun je een URL kiezen voor je profiel zodat je jouw prestaties gemakkelijk met anderen kan delen.

Strava routes

strava route

Als je eenmaal alles opgezet hebt, kun je online routes uitzoeken om te fietsen. Er is een grote hoeveelheid verschillende routes waar je uit kan kiezen, of je nu een echter wielrenner bent of een recreatieve fietser.

Zo zijn er bijvoorbeeld stadsgidsen te vinden voor grote steden over de hele wereld. Ideaal als je tijdens een fietsvakantie een nieuwe stad wilt ontdekken.

Als je echte wielren routes zoekt, kun je een van je fietsvrienden om suggesties vragen. Hij/zij zal je vast een paar linkjes naar populaire routes of de Strava website kunnen sturen.

Ook kun bekende wielrenners zoals Robert Gesink volgen op Strava en zien welke routes diegene recent gefietst heeft. Daarnaast heeft Strava ook een handige route builder waarmee je zelf een route kan uitstippelen. Eventjes googelen levert ook al snel resultaten.

Als je snel een overzicht wilt hebben welke routes populair zijn over de hele wereld kun je eens een kijkje nemen op de Strava Heatmap.

Strava routes downloaden

Als je een mooie route gevonden hebt, kun je deze downloaden en overzetten naar je fietscomputer.

Meestal worden deze routes opgeslagen in een GPX. of TCX. bestand. Als je de fietscomputer koppelt aan je normale computer kan je deze bestanden handmatig overzetten.

Garmin Connect & Strava

Een van de meeste populair merken onder de fietscomputers is Garmin. Als je er zelf ook eentje hebt, wordt het exporteren en uploaden van routes een stuk makkelijker.

De speciale Garmin Connect IQ Strava app maakt het mogelijk om de fietscomputer direct te laten synchroniseren met je Strava profiel. Alle routes die je zelf gemaakt hebt of hebt geliket worden dan automatisch gedownload op de fietscomputer.

Strava segmenten

De segmenten is nog een handig functie die je in Strava kan vinden.

Segmenten zijn routes of een stuk weg waar veel andere mensen ook fietsen. Als je een lange route fietst, kun je dus meerdere segmenten tegen komen.

Elke keer als je een van deze segment fietst, pikt Strava dit automatisch op en wordt de gemiddelde snelheid, afstand, tijd en geklommen meters bijgehouden.

Als je vaak hetzelfde segment fietst, kun je die gemakkelijk bijhouden of je vooruitgang geboekt hebt met je training.

Daarnaast is er ook een ranglijst voor elke segment zodat je kan zien hoe snel je was vergeleken met anderen. Omdat ik zelf redelijk competitief ben, is het altijd motiverend om mijn naam steeds hoger in de ranglijst te zien.

Strava jaaroverzicht

Tijdens je training is het niet altijd duidelijk hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Vooral als je met kleine sprongen vooruit gaat.

Als je voor langere tijd de Strava app gebruikt, kun je hiervoor het jaaroverzicht gebruiken.

In dit jaaroverzicht vind je onder andere:

 • Het aantal persoonlijke records
 • De langste afstand die je hebt gefietst
 • Het totaal aan gefietste kilometers
 • Je populairste hardlooptijdstip.
 • Wie jouw trouwste hardloopmaatje was.
 • Personal heatmap

Hartslagmeter voor Strava

Afhankelijk van de doelen die je stelt, train je het meest effectief met een bepaalde hartslag. Als je graag vet wilt verbranden krijg je het beste resultaat door te fietsen op 60-70% van je maximale hartslag, terwijl trainen op 70-80% helpt om nieuwe spieren te ontwikkelen.

Als je lid bent van de Strava analyse summit kan je de app gebruiken in combinatie met een bluetooth hartslagmeter. Tijdens het trainen kun je dan fietsen op de optimale hartslag en achteraf kun je alles gemakkelijk analyseren.

Strava & Apple Watch

Ik ben zelf nooit een grote Apple fan geweest, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om Strava te gebruiken in combinatie met een Apple Watch.

Tijdens het fietsen kun je met een hand omslag je tijd, snelheid, afstand en hartslag in de gaten houden.

Na afloop zie je snel de totale afstand en tijd die je gefietst hebt en kun je die resultaten naar Strava sturen via bluetooth.

Een nadeel is dat je geen routes van Strava kan overzetten naar de Apple Watch. Je zult dus een gemakkelijke route moeten kiezen die je zelf kan onthouden, of een willekeurige route moeten fietsen.

Daarnaast lijkt het me ook gemakkelijker om je gegevens bij te houden op een fietscomputer, omdat het scherm veel groter is en je gewoon beide handen aan het stuur kan houden.

Als je al een Apple Watch hebt, kun je gemakkelijk de Strava app eens downloaden en uitproberen. Maar persoonlijk lijkt me een Garmin fietscomputer de betere keuze voor wielrenners en fietsers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.