//Speed Pedelec – Dit Moet Je Weten!
speed pedelec

Speed Pedelec – Dit Moet Je Weten!

Na de elektrische fiets begint de speed pedelec ook steeds meer populair te worden. Maar wat is nou precies het verschil en aan welke regels moet je je houden als je een speed pedelec hebt

Wat is een speed pedelec?

Bij een elektrische fiets stopt de trapondersteuning als je harder dan 25 kilometer per uur gaat. Bij de speed pedelec is dit niet het geval en kan je met flink trappen soms snelheden van 45 kilometer per uur bereiken.

Dat zijn natuurlijk flinke snelheden voor een fiets. Hoewel de speed pedelec origineel als snorfiets werd geclassificeerd is dat sinds 2017 veranderd.

Tegenwoordig word de speed pedelec gezien als een bromfiets, met als gevolg dat kompleet andere regels voor je gelden. Meer daarover hieronder.

Speed pedelec snelheid

Zoals hierboven aangegeven kan je met een speed pedelec tot wel 45 kilometer per uur gaan. Daarvoor moet je echter wel zelf flink mee trappen en de wind een beetje in de rug hebben.

Onder normale omstandigheden bereik je met een gemiddelde speed pedelec snelheden tussen de 30 tot 40 kilometer per uur. Dat is natuurlijk nogsteed best snel.

Onthoud wel dat je de accu snel leeg hebt als je met de maximale trapondersteuning fietst. Voor elke kilometer per uur die je sneller wilt gaan verbruik je exponentieel meer energie.

Speed pedelec regels

Sinds de speed pedelec tegenwoordig als bromfiets wordt gezien zijn er veel nieuwe regels van toepassing waar je als normale fietser niet aan hoeft te denken.

Hier zijn de meest belangrijke regels waar je je aan moet houden als bestuurder van een speed pedelec.

Speed pedelec rijbewijs

In tegenstelling tot de normale elektrische fiets, ben je als bestuurder van een speed pedelec verplicht een rijbewijs te hebben. Dit kan of een AM (bromfiets) of een B (auto) rijbewijs zijn.

Indirect betekend dit dus ook dat je minstens 16 jaar (voor een AM rijbewijs) of 18 jaar (voor een B rijbewijs) moet zijn om een speed pedelec te gebruiken.

Speed pedelec verzekering

Als je op een speed pedelec gaat moet je verplicht een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) verzekering afsluiten. Deze dekt de schade die je mogelijk aanbrengt aan anderen tijdens een ongeluk.

Daarnaast kan je je ook extra laten verzekeren doormiddel van een WA+ of All-risk verzekering. Dat hoeft niet, maar als je het welt doet ben je ook verzekerd tegen diefstal en schade door natuurelementen zoals brand of storm.

Per verzekeraar kunnen de voorwaarden van de verzekering nogal verschillen. Het is daarom altijd een goed plan om even rond te kijken en te vergelijken voordat je een verzekering afsluit.

Speed pedelec op fietspad or rijbaan?

De speed pedelec gaat vaak te snel voor het fietspad en te langzaam voor de rijbaan. Dus waar hoort de speed pedelec eigenlijk thuis?

Toen de speed pedelec nog als snorfiets werd beschouwd mocht je gewoon op het fietspad fietsen. Nu dat de speed pedelec als een bromfiets gezien word moet je binnen de bebouwde kom op de rijbaan.

Jammer genoeg geeft dat vaak vervelende en soms gevaarlijke scenarios omdat automobilisten hier niet aan gewend zijn.

Daarnaast worden de regels nog een beetje ingewikkelder omdat gemeenten zelf mogen bepalen om uitzonderingen te maken op deze regel. Bijvoorbeeld door met verkeersborden aan te geven dat je verplicht op het fietspad.

In sommige regios maken ze het soms zo bond dat je om de paar kilometer moet veranderen van rijbaan naar fietspad en omgekeerd.

De wetgeving over de positie van de speed pedelec is vooralsnog redelijk wazig. Het is dus ook niet heel onwaarschijnlijk dat de regels in de aankomende jaren weer zullen veranderen.

Kenteken speed pedelec

Elektrische fietsen die niet harder dan 25 kilometer per uur gaan hoeven geen kenteken te gebruiken. De speed pedelec gaat echter sneller en moet daardoor wel een kenteken gebruiken.

Als je denkt een speed pedelec zonder kenteken te zien, dan is dat waarschijnlijk slechts een normale elektrische fiets.

Voorheen was het kentekenplaatje op de speed pedelec geel. Maar sinds 2017 je heb verplicht een blauw kentekenplaatje nodig.

Normaal gesproken komt de speed pedelec die je koopt automatisch met het juiste kentekenplaatje. Maar als je er geen hebt kan je die zelf aanvragen bij het RDW.

Helmplicht speed pedelec

Door de hoge snelheden op de speed pedelec neemt de mogelijke letselschade tijdens een ongeluk ook toe. Vandaar ben je als berijder van een speed pedelec verplicht een helm te dragen.

Sinds de speed pedelec gezin wordt als een bromfiets heb je volgens de wet een bromfietshelm nodig. Deze moet voldoen aan de ECE R22 richtlijnen. Normaal staat dit aangegeven op de helm zelf of de verpakking van de helm.

Sinds 2017 mag je in plaats van een bromfietshelm ook een lichte fietshelm gebruiken die voldoet aan de NTA 8776 eisen. Deze helmen zijn een stuk lichter en belemmeren het gehoord minder, waardoor comfortabeler en veiliger kan fietsen.

Overige vereisten

Naast de regels hierboven zijn er ook nog een aantal vereisten waar je speed pedelec aan moet voldoen.

Zo ben je bijvoorbeeld verplicht een achteruitkijkspiegel, remlicht and claxon op je fiets te hebben.

Gelukkig hoef je je hier niet al te veel zorgen over te maken. Als je anno 2019 een speed pedelec koopt van een betrouwbare website of dealer, dan komt deze al met alle vereiste onderdelen.

Speed pedelec VS elektrische fiets

Als je van plan bent een speed pedelec te kopen is het verstandig om ook eens te kijken naar de normale elektrische fiets.

Om alles nog eens heel snel samen te vatten gaat een speed pedelec in stuk sneller, maar hoef je je aan een stuk minder regels te houden met een normale elektrische fiets.

De speed pedelec is vooral een goede optie voor mensen ver van hun werk af wonen. Als je liever niet met de auto gaat kan de speed pedelec dus een alternatief zijn.

Ook is de speed pedelec beter geschikt voor wegen waar het niet te druk is. Zo kan je in het buitengebied lekker door rijden, maar zul je in de grote stad niet veel sneller gaan dan een normale elektrische fiets.

Daarnaast komt de speed pedelec ook met een hoger prijskaartje. Dit komt vooral omdat je een speciale accu nodig hebt die ook met hoge snelheden lang mee kan gaan.

De elektrische fiets doet het vooral goed bij mensen die alleen relatief korte afstanden afleggen of die in de stad wonen.