Meteen naar de inhoud

Speed Pedelec Leasen: Dit Moet Je Weten

speed pedelec lease

Een nieuwe speed pedelec kopen kan een flinke investering zijn. De financiering van een speed pedelec kan voor veel mensen dus een probleem zijn.

Als kopen niet mogelijk is kan het leasen van een speed pedelec een goede optie zijn.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten voordat je besluit een speed pedelec te leasen.

Speed pedelec leasen of kopen?

De hoge prijs van een speed pedelec schrikt dus veel mensen af. Maar er zitten zowel voor en nadelen aan het leasen van een fiets. Deze moet je dus eerst goed afwegen voordat je besluit of leasen of kopen beter bij je past.

Het eerste verschil zit natuurlijk in de kosten. Bij aankoop van een speed pedelec moet je het complete bedrag in een keer ophoesten. En de kosten van een goede speed pedelec ligt vaak boven de €2000. Bij het leasen betaal je een maandelijks bedrag tot dat je contract verloopt. Dit bedrag hangt af van welke fiets je uitkiest, maar ligt normaal rond de €70 per maand.

Het tweede verschil zit in het eigenaarschap. Als je een speed pedelec koopt is die ook echt van jou. Dit betekent dat je de speed pedelec ook weer zou kunnen door verkopen. Bij het leasen van een speed pedelec moet je de fiets weer inleveren aan het einde van het contract.

Houd er echter rekening mee dat speed pedelec snel hun waarde verliezen door de technologische ontwikkelingen. Verzekeraars gaan uit van een afschrijving van 12.5% per jaar.

Een voordeel van een lease is dat je aan het eind van je contract je speed pedelec gemakkelijk kan inruilen voor een nieuw model. Daardoor fiets je altijd op een model met de nieuwste technologische snufjes.

Als je eigenaar bent van de speed pedelec betekent dat ook dat er eventueel extra kosten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verzekering, reparatie, pechhulp, etc. Bij een fietslease zijn deze extra kosten inbegrepen in de maandelijkse prijs.

Een nadeel van het leasen van een speed pedelec is dat de lease in feite een lening is. Dat betekent dat je leaseovereenkomst bij het BKR getoetst en geregistreerd moet worden. Je lease kan dus ook afgekeurd worden.

Daarnaast moet je vaak ook een boete betalen als je het contract tussentijds wilt opzeggen.

3 soorten leasevormen

Het leasen van een fiets is nog maar sinds kort populair geworden. Maar als je online op zoek gaat naar een lease fiets kan je al snel zien dat er veel verschillende leasevormen beschikbaar zijn.

Particulier leasen, of privé leasen, is de simpelste optie en sinds kort mogelijk. Hierbij sluit je zelf met een fietsfabrikant of fietsenwinkel een contract af.

Het maandelijkse bedrag is afhankelijk van welke speed pedelec en moet je zelf betalen. Normaal zijn reparatie, onderhoud, verzekering, etc. in begrepen in de maandelijkse kosten.

Zakelijk leasen werkt ruwweg hetzelfde als een particuliere lease, maar de kosten kunnen lager uitvallen dan een particuliere lease. Dit komt omdat je de kosten bij je brutoloon mag optellen. Later in dit artikel zullen dieper in gaan op de kosten van een speed pedelec lease.

Let er op dat je sinds 2020 een zakelijke fiets ook mag gebruiken voor privédoeleinden zonder dat je die kilometer apart hoeft bij te houden.

Financial leasen is een leasevorm die je iets minder vaak ziet. Deze vorm van leasen is te vergelijken met een fiets kopen op afbetaling. Je betaalt een maandelijks bedrag en aan het einde van het contract is de speed pedelec van jou. Maar fiscaal gezien ben je al eigenaar van de fiets tijdens het leasen, wat vooral voor ondernemer interessant is.

Houd er echter rekening me dat je bij deze lease vorm zelf verantwoordelijk bent voor onderhoud, reparatie, verzekering, etc. ook tijdens het leasen.

Wat kost een speed pedelec leasen?

De kosten van een speed pedelec lease hangt af van de aanschafprijs van de fiets, de leasevorm die je uitkiest, en de lengte van het contract.

Laten we de particuliere lease en zakelijke lease apart bekijken omdat deze het meeste voorkomen.

Een speed pedelec leasen particulier

Als je particulier een speed pedelec wilt leasen moet je zelf met je netto-inkomen de kosten betalen. De maandelijkse kosten zijn normaal een percentage van de normale aanschafprijs van de fiets. Kies je een dure speed pedelec uit, kan zijn je maandelijks kosten ook hoger.

Daarnaast hangt dit bedrag af van zowel de lengte van het contract en waar je de lease afsluit.

Het ANWB bied alleen particuliere lease contracten aan van minimaal 3 jaar en de maandelijkse kosten liggen ruwweg op 3.5% van de aankoop prijs. Dat betekent dat je voor een gemiddelde fiets ongeveer €60,- tot €90,- per maand betaalt.

Ter vergelijking, als je kijkt bij deleasewinkel.nl zie je dat een 3 jaren contract ongeveer 5% van de aankoopprijs is. Daarnaast loopt het percentage ook op naar 6% voor een contract van 2 jaar, en 7% voor een 12 maanden contract.

Een speed pedelec leasen via werkgever

Als je een speed pedelec wilt leasen via de zaak dan kan je de kosten van de lease bij je salaris optellen. Deze kosten zijn door de belastingdienst vast gesteld op 7% van de aanschafprijs per jaar.

Vervolgens moet je over deze 7% extra inkomsten belasting betalen. Afhankelijk in welk schijf je zit is dat ruwweg 37% of 50%. Dus de echte jaarlijkse kosten van de lease zijn dan 2.6% of 3.5% van de aanschafprijs.

De maandelijkse kosten zijn dus 0.2% of 0.3% van de aanschafprijs.

Rekenvoorbeeld zakelijk leasen of particulier leasen

Laten we er vanuit gaan dat je een modaal inkomen hebt van € 36,500 per jaar en dat je een mooie Gazelle Orange C7+ HMB van € 2550 wilt leasen.

Als je deze fiets particuliere wilt leasen bij de ANWB zijn de kosten € 86.22 per maand.

Wil je dezelfde fiets via je werk leasen, dan moet je 2550*0.07 = € 179 bij je jaarlijkse brutoloon op tellen.

Aangezien je met een modaal inkomen in de eerste schijf zit, betaal je over dit extra inkomen 37% belasting. De netto kosten van de zakelijke lease zijn dus 179*0.4= € 72 per jaar.

Als je deze fiets zakelijk wilt leasen zijn de kosten € 6 per maand.

Zoals je ziet is zakelijk leasen een stuk goedkoper dan particulier leasen.

Een klein addertje onder het gras is dat je je recht op kilometervergoeding verliest op de dagen dat je met je zakelijke leasefiets naar je werk komt.

In sommige uitzonderlijke gevallen kan het dus voordeliger zijn om te kiezen voor de kilometervergoeding en daarmee zelf een speed pedelec te kopen.

Met deze tool van de Fietsersbond kan je snel zelf berekenen wat goedkoper is voor jou.

Wat is inbegrepen bij een fietslease?

Als je de kosten van een lease en een normale aankoop met elkaar vergelijkt is het ook belangrijk om te bekijken wat er allemaal bij de lease inbegrepen is.

Als je een particuliere fietslease bij de ANWB afsluit zijn de volgende dingen ook bij je maandelijkse kosten in begrepen:

  • Reparaties en onderhoud
  • Diefstal- en schadeverzekering
  • Accu- en bandenvervanging
  • Pechhulp in binnen– en buitenland
  • Afschrijvingskosten en rente
  • Leveringskosten en verwijderingsbijdrage

Dit zijn allemaal extra kosten die je niet direct ziet tijdens de aankoop van een speed pedelec, maar die wel zeer belangrijk zijn.

De reparatie en verzekering van een speed pedelec kunnen namelijk redelijk hoog oplopen.

Zakelijke lease fiets en privégebruik?

Vroeger mocht je een fiets van de zaak eigenlijk niet gebruiken voor privédoeleinden. Als je de fiets toch buiten het werk om wilde gebruiken moest je die kilometer apart bijhouden.

Gelukkig is de wetgeving hierover in 2020 veranderd. Je mag een fiets van de zaak nu ook privé gebruiken zonder gedoe.