Verschillende Soorten Fietsen In Nederland

Fietsen komen in vele verschillende soorten en maten. Voor iedereen is er dus wel een geschikte fiets te vinden. Maar het zoekproces is zekers niet altijd makkelijk.

Vandaar dat we hieronder 11 soorten fietsen op een rijtje hebben gezet die populair zijn in Nederland.

Dit zijn onder andere de stadsfiets, moederfiets, racefiets, mountainbike, hybride fiets, vouwfiets, bakfiets, fatbike, gravel bike, elektrische fiets, en de speed pedelec.

Wil je weten welk soort fiets het beste bij je past? Lees dan snel verder.

1. Stadsfiets

soorten fietsen

Met de stadsfiets zijn we allemaal bekend: een simpele en goedkope fiets waar je eigenlijk altijd wel op kan vertrouwen.

Of je nu fietst naar school, je werk, of even snel langs de winkel gaat om een pak melk te kopen, de stadsfiets staat voor je klaar.

De stadsfiets is ook in veel verschillende soorten en maten te vinden.

Heb je veel bagage? Kies een transport fiets met een krat aan de voorkant. Wil je vooral een goedkoop model? Ga voor een tweedehands omafiets.

2. Moederfiets

type fietsen

Een moederfiets of mamafiets word vaak gezien als een type stadsfiets. Maar een moederfiets heeft toch vaak een paar aparte eigenschappen waardoor het zijn eigen plaats verdient als soort fiets.

Het voornaamste doel van een moederfiets is om jonge kinderen te vervoeren. Dit betekent dat er vaak extra ruimte is om voorop of achterop een kinderzitje te monteren.

Daarnaast heeft een moederfiets ook vaak een lagere instap en een dubbele standaard, wat het makkelijker en veiliger maakt om met je kinderen op pad te gaan.

Een nieuwe moederfiets kost een paar honderd euro. Maar aangezien dit type fiets zo populair is, kan je ook vaak een tweedehandsje vinden voor een paar tientjes.

3. Racefiets

fiets soorten

Een racefiets is gemaakt om ze snel mogelijk te kunnen gaan op asfalt. Je kan ze vaak herkennen aan de dunne banden, waarmee heb je zo min mogelijk weerstand met het asfalt.

Om het gewicht van de racefiets zo laag mogelijk te houden, zal je niks op een racefiets vinden dat je niet nodig hebt om harder te gaan. Dus een spatbord, fietslamp, fietstassen, etc. zul je zelden zien op een racefiets.

De prijs van een racefiets kan oplopen van een paar honderd euro tot tienduizenden euro’s. Dit heeft vooral te maken met het materiaal waar het frame van gemaakt is. Voor een echt lichtgewicht racefiets heb je namelijk een carbon frame nodig, wat zekers niet zo goedkoop is als een aluminium frame.

4. Mountainbike

fiets types

De mountainbike is een fiets dat speciaal gemaakt is om op onverharde wegen te kunnen fietsen. Je herkent een mountainbike vaak aan de dikke banden en het rechte stuur.

De banden zijn vaak 27.5 of 29 inch, waardoor je ook op los zand goed de grip op de grond behoud. Daarnaast hebben de meeste mountainbikes ook een goede stuur en zadelvering, waardoor je ook op oneven wegen comfortabel zit.

Net als een racefiets heeft een standaard mountainbike ook weinig fietsaccessoires zoals lampen, bel, spatbord, etc. Maar het wordt tegenwoordig wel steeds vaker mogelijk om deze er apart bij te kopen.

Een goede mountainbike kan je kopen voor ongeveer 500 euro. Mountainbike modellen met een carbon frame kunnen al snel een paar duizend euro kosten, maar tenzij je echt een professional probeert te worden is dat echt overbodige luxe.

5. Gravel bike & Crossfiets

Een gravel fiets is een beetje een alleskunner. Het lijkt een beetje op een racefiets, maar met wat bredere banden voor extra grip. Daardoor kan je met een gravel fiets zowel op een verharde als onverharde weg fietsen.

Daarnaast heeft een gravel bike ook een aantal andere factoren dat het fietsen is comfortabeler maakt. Zo heb je een meer ontspannen fietshouding, genoeg plaats voor een bidonhouder, en heeft de gemiddelde gravel fiets uitstekende vering.

Een standaard gravelfiets is verkrijgbaar vanaf ongeveer 1000 euro, maar prijzen kunnen snel oplopen voor een fiets van beter kwaliteit.

6. Fatbike

Een fatbike is te herkennen aan de extra dikke banden, die gemiddeld tussen de 4 tot 5 inch breed zijn. Dat is dus zelfs een stuk breder dan de mountainbike.

Dankzij de dikke banden zijn fatbikes uitstekend geschikt om te fietsen in de sneeuw of op zeer losse ondergrond zoals het strand.

De prijs van een fatbike verschilt zeer sterk. Voor een simpele beach cruiser ben je een paar honderd euro kwijt. Maar een full suspension model kost al snel 2500 euro.

7. Hybride fiets

Een hybride fiets is een combinatie tussen een stadsfiets en een sportieve fiets. Vaak is dat een stadsfiets gecombineerd met een racefiets of mountainbike.

Het resultaat is een fiets dat niet alleen geschikt is voor woon-werkverkeer, maar waar je ook uitstekend mee kan sporten.

Een hybride fiets heeft vaak een lichtgewicht aluminium frame, grote banden, en een recht stuur.

Als je meer wilt weten, hebben we een speciaal artikel dat precies uitlegt wat een hybride fiets is.

8. Vouwfiets

Een vouwfiets, ook wel een plooifiets genoemd, kan door middel van een aantal scharnieren gemakkelijk opgevouwd worden.

In de praktijk word de vouwfiets vaak gecombineerd met het openbaar vervoer. Je mag de vouwfiets namelijk gratis meenemen in de trein of bus als die is opgevouwen. Terwijl je voor een standaard fiets een apart treinkaartje moet kopen.

Als je de bus of trein je niet volledig tot je bestemming kan brengen, kan je dus een vouwfiets gebruiken voor het laatste stukje.

Om er voor te zorgen dat de vouwfiets ook daadwerkelijk draagbaar is, is de vouwfiets normaal gesproken redelijk klein om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

Als gevolg is het fietscomfort van een vouwfiets vaak een stuk lager dan een standaard stadsfiets.

9. Bakfiets

babboe elektrische bakfiets

Als een alternatief op een moederfiets, is een bakfiets ook een goede keuze als je vaak met jonger kinderen op pad gaat.

Afhankelijk van hoe groot de bak is, kan je 2 tot 4 kinderzitjes in de bakplaatsen. Met een grote bakfiets kan je dus meer kinderen vervoeren dan met een moederfiets.

Bakfietsen kan je ruwweg onderverdelen in tweewielers en driewielers. Een driewieler staat steviger en kiept niet zo snel om, maar een tweewieler is een stuk wendbaarder.

Daarnaast is een bakfiets ook zeer handig om boodschappen mee te doen of om een hond mee te vervoeren.

Een bakfiets weegt over het algemeen een stuk zwaarder dan een standaard fiets. Als de bak helemaal vol is, komt daar nog een paar kilo bij boven op. Dat maakt het trappen natuurlijk een stuk zwaarder dan je misschien gewent bent.

Vandaar dat veel mensen kiezen voor een elektrische bakfiets met trapondersteuning.

10. Elektrische fiets

Een elektrische fiets (of e-bike) is een fiets met een motor die het trappen lichter maakt. Van elk soort fiets op deze lijst is een elektrische variant beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de elektrische stadsfiets, elektrische vouwfiets, elektrische bakfiets, etc.

Het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets is de accu. Deze bepaald namelijk hoe lang je gebruik kan maken van de trapondersteuning.

Gelukkig worden de accu’s steeds beter, waardoor je meer kilometers kan afleggen voordat je weer moet opladen. Jammer genoeg is de prijs voor een fietsaccu de laatste jaren amper omlaag gegaan.

Een elektrische fiets kost dus voor 500 tot 1000 euro meer dan een standaard fiets. Daarnaast kan het onderhoud aan een elektrische fiets ook duurder uitvallen.

11. Speed pedelec

stromer speed pedelec

Een speed pedelec is ook een soort elektrische fiets. Een elektrische fiets mag echter slechts 25 km/u, terwijl een speed pedelec wettelijk 45 km/u mag gaan.

Speed pedelec worden dus vaak gebruikt door fietsforensen die ver van hun werk wonen. Vooral als je vaak in de file staat, kom je met een speed pedelec bijna zo snel aan. En hoef je bovendien geen parkeerplek te zoeken.

Het is echter wel belangrijk om je te realiseren dat voor speed pedelecs andere verkeersregels gelden dan voor (elektrische) fietsen.

Zo hoor je bijvoorbeeld op de weg te fietsen i.p.v het fietspad, moet je een speed pedelec helm dragen, en heb je een rijbewijs nodig.

Als je op zoek bent naar een goede speed pedelec ben je al snel een paar duizend euro kwijt. Voor sommige mensen is daardoor het leasen van een speed pedelec een aantrekkelijke keuze.