//De OV-Fiets Simpel Uitgelegd: Kosten, Reserveren & Studenten
ov fiets

De OV-Fiets Simpel Uitgelegd: Kosten, Reserveren & Studenten

Of je nou met de bus, trein, tram of metro reist, vaak kom je niet precies waar je moet zijn. De OV fiets is een fiets die je kan huren om net dat laatste stukje van het station of halte tot je bestemming af te leggen.

In dit artikel gaan we over alles wat je moet weten over de OV fiets en de meest gestelde vragen.

Wat kost een OV fiets?

Net als het overige OV, zoals de trein en de bus, is de OV-fiets niet gratis. Ondanks dat je op eigen kracht fiets, moet je de OV-fiets dus gewoon huren.

OV fiets abonnement

ov fiets abonnement

Voordat je een OV-fiets kan huren moet je een OV-fietsabonomment op je persoonlijke OV-chipkaart laden.

(Mensen die een NS-business card gebruiken kunnen zonder abonnement direct een fiets huren.)

Vroeger kostte dit abonnement €10.- per jaar. Gelukkig is dit vanaf 1 Januari veranderd en is het nu gratis.

(Elk jaar word eenmalig €0.01 geincasserd om je persoons- en betaalgegevens te controleren.)

Hoewel het abonnement nu zo goed als gratis is, heb je hem echter nog wel nodig om een OV-fiets te huren.

Zodra je het abonnement op je chipkaart heb geladen kun je hem binnen 30 minuten gebruiken.

Met een enkel abonnement kan je maximaal 2 fietsen tegelijkertijd huren. Dus als je met iemand reist die zelf geen OV fiets abonnement heeft, kun je met je eigen abonnement voor jullie beide een fiets huren.

Je kan het OV fiets abonnement aanvragen op de website van de NS op ns.nl/webshop/.

OV fiets kosten (prijzen / tarief)

Hoewel het abonnement nu gratis is, betaal je nog wel voor de periode die je de fiets gebruikt.

De kosten hiervoor zijn €3.85 per 24 uur voor de eerste 72 uur. Je huurt de fiets dus minimaal 24 uur en wordt daarna elke keer met 24 uur verlengt zolang je de fiets niet inlevert.

Als je de OV-fiets langer dan 72 uur gebruikt gaat het tarief omhoog tot €8.85 per 24 uur.

Aan het eind van de maand wordt berekend hoe lang je de OV-fiets hebt gebruikt en wordt het bedrag via de automatisch incasso afgeschreven van je rekening.

Soms kun je ook extra kosten tegen komen. Bijvoorbeeld als je de fiets inlevert op een andere locatie dan waar je hem gehuurd hebt moet je €10,- extra betalen. Ook als je het fietssleuteltje kwijt raakt of de fiets gestolen wordt kun je een boete verwachten.

Als je de binnen 21 dagen helemaal niet inlevert, krijg je een boete ter waarde van de aanschafprijs van de fiets (minstens €250,-).

OV fiets voor studenten

Als je student bent en je het studentenreisproduct gebruikt, reis je vaak gratis of met korting.

Jammer genoeg staat het OV-fiets abonnement compleet los van het studentenreisproduct. Dit betekent dat je geen korting krijgt als je de OV-fiets gebruikt en dezelfde prijzen voor jou gelden als voor iedereen.

OV fiets locaties

fietsroute app

De OV-fiets is te vinden in de aangewezen fietsenstallingen, fietskluizen, en fietscarrousellen op 300 verschillende locaties door het hele land.

Niet alleen bij treinstations, maar ook bij bushaltes, metrohaltes, en enkele stadscentra en P+R terreinen kun je tegenwoordig een OV-fiets huren.

Hieronder een klein lijstje van de meest drukke treinstations waar je de OV fiets kan vinden.

 • Amsterdam Centraal
 • Amsterdam Zuid
 • Rotterdam Centraal
 • Groningen
 • Nijmegen
 • Leiden
 • Eindhoven
 • Den Haag
 • Tilburg
 • Haarlem
 • Zwolle

Ben je op zoek naar een OV-fiets op een andere locatie? Vindt dan alle huurlocaties op ov-fiets.nl/huurlocaties.

Hoe werkt de OV fiets?

De eerste keer dat je een OV-fiets gebruikt, kan het lenen en terug brengen van de fiets redelijk ingewikkeld lijken. Hier hebben we een paar dingen op een rijtje gezet die het hele proces hopelijk iets gemakkelijker maken.

OV fiets checker

ov fiets checker en reserveren

Als je een fiets wilt lenen op een van de huurlocaties moet er natuurlijk wel een fiets aanwezig zijn. Het kan maar zo zijn dat elke fiets al verhuurd is voor die dag.

Het is dus verstandig om voor vertrek te controleren of er nog een fiets beschikbaar is.

Als je de NS-app download kun je controleren hoeveel fietsen nog beschikbaar zijn per locatie. Ga in de app naar het kopje “Meer” en kies dan “OV-fiets”.

De cijfers worden elke 15 minuten bijgewerkt. Dus er kan een klein verschil zitten tussen wat de app aangeeft en hoeveel fietsen er daadwerkelijk zijn.

Ook kan je checken of er nog OV-fietsen over zijn op de website ovfietsbeschikbaar.nl.

OV fiets reserveren

Als je een lange reis maakt of als je reist tijdens de spituren kan het maar zo zijn dat er genoeg fietsen beschikbaar zijn tijdens je vertrek, maar toch elke fiets verhuurd als je aan komt.

Dat is natuurlijk heel vervelend en veel mensen klagen hier ook over. Vandaar dat het handig zou zijn als je een OV fiets zou kunnen reserveren, zodat er altijd een fiets op je wacht als je aankomt.

Jammer genoeg geldt voor de OV-fiets: wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Als je dus echt zeker wilt zijn dat je het laatste stukje van de reis met de fiets kan afleggen, is het verstandig om voor de zekerheid je eigen fiets in de trein mee te nemen.

OV fiets lenen

Als je de OV fiets ophaalt bij bewaakte fietsenstalling dan zal de stallinghouder je helpen. Je mag zelf een fiets kiezen, en hij scant dan de bijbehorende fietssleutel en je OV kaart.

Controleer voordat je vertrekt of de verlichting en bandenspanning goed zijn. Heb je onderweg toch een lekke band, dan kun je deze gratis laten plakken op de oorspronkelijke huurlocatie. Als je naar een andere fietsenmaker gaat moet je daar zelf voor betalen.

Op ander huurlocaties is geen personeel aanwezig. In dit geval moet je zelf je OV-chipkaart scannen waarna de deur of fiets ontgrendeld word. Het proces kan verschillen per locatie (fietsbox, fietskluis, fietscarrousel, etc.), dus volg altijd de instructies als die aanwezig zijn.

OV fiets inleveren

Als je de fiets inlevert bij bewaakte fietsenstalling zal de stallinghouder je fietssleutel scannen. Houd er wel rekening mee dat een bewaakte fietsenstalling een sluitingstijd heeft. Als je dus pas laat terug komt moet je soms tot de volgende dag wachten met inleveren.

Als dit een probleem is kan je de stallinghouder vragen of je op een andere manier de fiets kan inleveren. Soms is er bijvoorbeeld een sleutelbox die je kan gebruiken na sluitingstijd.

Op andere locaties (fietsbox, fietskluis, fietscarrousel, etc.) doe je alles zelf en is er dus geen sluitingstijd en kun je de OV-fiets op elk moment inleveren.

In dit geval scan je zelf de OV-chipkaart of sleutel en zet je de fiets weer terug op de op zijn plek.

Vergeet niet dat je altijd €10.- extra betaald als je de fiets op een andere locatie terug brengt dan waar je die oorspronkelijk geleend hebt.

Als het niet lukt om de fiets of sleutel weer in te leveren kun je bellen met de NS-klantenservice 030-7515155.