Categorieën
Fiets Accessoires Reviews & Vergelijken

Waterdichte Fietstassen & Reistassen? Koop Ortlieb!

Of je nu iets waardevols of niet in je fietstassen hebt, het is altijd vervelend als het nat wordt. Omdat het in Nederland zo vaak regent, it het dus belangrijk om goede waterdichte fietstassen te kopen.

Jammer genoeg zijn de meeste fietstassen niet compleet waterbestendig of gaan ze snel kapot. Vandaar dat we fietstassen van Ortlieb aan bevelen.

Ortlieb fietstassen

Als je van bikepacking of lange fietsvakanties houd, heb je vast wel eens van Ortlieb gehoord. Ortlieb is een geliefd merk dat vooral bekend is voor de waterdichte fietstassen die ze maken. Dit Duitse bedrijf specialiseert zich al sinds 1982 op het maken voor fietstassen, dat is meer dan 30 jaar aan expertise en ervaring. Als je een Ortlieb fietstas koopt, mag je dus hoge kwaliteit verwachten.

Ortlieb heeft een groot assortiment aan verschillende tassen die je ruwweg kan onderverdelen in stuurtassen, zadeltassen, voortassen en achtertassen.

Ortlieb gebruikt na eigen zeggen een hoogfrequentie lasmethode tijdens het maken van tassen, zodat er geen plakken of naaien aan te pas komt. Deze methode voorkomt dat water toch op de een of andere manier in de fietstas terecht komt. Ortlieb is zelfs zo zeker van hun fietstassen dat ze zelfs 5 jaar garantie geven.

Stuurtas voor de Fiets

Stuurtassen zijn redelijk kleine fietstassen die je horizontaal aan je stuur vast kan maken. Aangezien de stuurtas dus binnen handbereik is wordt de stuurtas vooral gebruikt voor bergruimte voor alles wat je tijdens het fietsen nodig hebt zoals water, telefoon, navigatie, etc.

Een stuurtas is dus niet alleen geschikt voor bikepacking maar ook voor kleinere afstanden. Bijvoorbeeld als je naar de binnenstad gaat om te winkelen.

Daarnaast komen sommige stuurtassen met een kaarthouder zodat je gemakkelijk kan navigeren, wat handig is als je geenfietscomputer hebt.

De “Velo-Pocket” en “Barista” modellen zijn vooral geschikt voor city-biking, terwijl de “Ultimate6 Classic” of “Ultimate6 Plus” ideaal zijn voor langere reizen. Met de “Ultimate6 Pro E” kan je zelfs je smartphone opladen door middel van de naafdynamo (mits je een spanningstransformator hebt).

Zadeltas voor racefietsen en mountainbikes

De zadeltas is net als de stuurtas bedoeld als bergruimte voor dingen die je graag snel bij de hand hebt. Zadeltassen komen in verschillende maatjes, dus een zadeltas kan zowel kleiner als groter dan een stuurtas zijn.

Een kleine zadeltas kan je bijvoorbeeld gebruiken voor gereedschap of een reserveband, terwijl je met een groter model ook gemakkelijk een extra setje droge kleding mee kan nemen.

Daarnaast is een zadeltas ook erg geschikt voor racefietsen of mountainbikes die geen ruimte hebben voor fietstassen achterop.

Voor mensen die graag licht reizen is de “Saddle-Bag Micro” geschikt. Deze zadeltas is slechts 140 gram en is net zoals alle andere Ortlieb fietstassen compleet waterdicht.

Voor mensen die meer bagage mee willen nemen is de Ortlieb “Seat Pack” ideaal. Deze zadeltas heeft 16,5 liter aan opbergruimte en kan dus goed gebruikt worden als vervanging voor een rugzak.

sportieve fietstassen kopen

Kiezen Tussen een Stuurtas en Zadeltas

Als je van bikepacking houd heb je natuurlijk zowel een stuurtas als een zadeltas nodig voor lange reizen. Maar vaak is een van beide meer dan voldoende. Sinds beide ongeveer evenveel bagage kunnen dragen, hoe kies je of je beter een stuurtas of zadeltas kan kopen?

Een groot voordeel van de stuurtas is natuurlijk dat je er gemakkelijk bij kan zelfs tijdens het fietsen. Zo pak je gemakkelijk een energiereep of fles water uit je stuurtas. Daarnaast hebben sommige modellen een doorzichtig gedeelte dat navigeren gemakkelijk maakt.

Een nadeel van een stuurtas is dat veel mensen vinden dat de tas in de weg zit en hebben liever een vrij stuur. Daarnaast kan een volle en zware stuurtas ook het sturen zelf moeilijker maken.

Van een sportieve fietstas achter je zadel daarentegen merk je bijna niks. Maar het nadeel is natuurlijk dat je er tijdens het fietsen niet direct bij kan.

Voortassen en Achtertassen

De voor- en achtertassen is waar je het merendeel van je bagage in kwijt kan, en worden aan je voor of achterwiel vast gemaakt. Eerlijk gezegd zit er niet heel veel verschil tussen een voortas of achtertas behalve dat voortassen normaal gesproken iets kleiner zijn. Vaak kan je dus ook een achtertas gewoon aan je voorwiel vast maken als je dat liever hebt.

Afhankelijk of je fietstassen nodig hebt voor bikepacking of voor je dagelijks leven, kan je kiezen uit de kleinere “Sport-Packer” of grote “Back-Roller”. Sinds je in een “Back-Roller Pro Classic” achtertas 35 liter aan bagage kwijt kan, heb je aan twee van deze tassen waarschijnlijk voldoende als je op reis gaat.

Naasts dat al deze tassen waterdicht zijn, zijn de Ortlieb voor en achtertassen ook nog eens uitgerust met een Quick-Lock systeem. Met deze kliksluiting kan je moeiteloos je tassen los en vastmaken aan je fiets. Bovendien heeft elke fietstas ook nog eens een schouderriem, zodat je de fietstas ook gemakkelijk te voet mee kan nemen als shoudertas.

waterdichte fietstassen van ortlieb

Kiezen Tussen Voortassen en Achtertassen

Het is compleet mogelijk om met 4 fietstassen, 2 voor en 2 achter, op reis te gaan. Toch is dit misschien een beetje teveel van het goede voor de meeste mensen. Normaal kan je alles dat je echt nodig hebt best kwijt in 2 fietstassen.

Bovendien, wil je echt op reis gaan met 4 zware fietstassen? Ik heb mensen gezien die meerdere maanden lang door heel Europa fietsten die alleen 2 achtertassen en een stuurtas bij zich hadden voor bagage. Normaal gesproken is het dus het best om een keuze te maken tussen voortassen of achtertassen.

Als je het woord fietstassen hoort, denk je waarschijnlijk het eerst aan achtertassen. Het zal je dan ook wel niet verbazen dat de meeste mensen kiezen voor de achtertas. Hoewel voortassen in sommige specifieke situaties handig zijn, doen de achtertassen het bijna altijd goed.

Een groot nadeel van de voortassen is dat zware voortassen vooral op oneven terrein het sturen moeilijk maakt. Daarnaast moeten beide voortassen ook heel precies gebalanceerd worden, want anders moet je continu je bovenlijf gebruiken om het stuur recht te houden.

Wanneer Gebruik je dan wel Voortassen?

Soms zie je toch mensen rond fietsen met 4 fietstassen. Afhankelijk van je situatie is dat natuurlijk ook niet altijd een slecht idee.

De meest voorkomende reden is dat mensen gewoon graag op vakantie gaan met veel bagage en dus niet genoeg hebben aan alleen achtertassen. Met al dat extra gewicht zal je waarschijnlijk wel wat extra calorieën verbranden tijdens het fietsen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat je bagage voor iemand anders mee neemt. Bijvoorbeeld voor je kinderen of iemand die fysiek minder sterk is in de benen.

Ten slotte worden voortassen soms ook gebruikt om het gewicht eerlijk te verdelen over je fiets. Als je al je bagage in de achtertassen stopt kan dat extra druk uitoefenen op je achterband.

In dat geval kan je bijvoorbeeld ⅓ van je bagage in de voortassen stoppen en de rest in je achtertassen. Toch hoef je met goede banden normaal niet bang te zijn dat iets misgaat en kan je gerust alles in je achtertassen kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.