Categorie├źn
Elektrische Fiets

Moet Een Elektrische Fiets Altijd Aan De Lader?

Tegenwoordig is de batterij niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Je hebt er eentje in je mobiel, laptop, tablet, en nu ook je elektrische fiets. Maar dat betekent echter niet direct dat batterijen perfect zijn.

Een fenomeen waar lithium batterijen last van hebben is “zelfontlading”. Dit betekent dat de batterij langzaam energie verliest. Je laadt bijvoorbeeld ’s avonds de accu tot 90% op, en de volgende ochtend merk je dat dezelfde accu nog maar 87% vol is.

Vooral bij oudere batterijen kan de zelfontlading leiden tot een groot verschil. Vandaar dat je je misschien af vraagt of het niet beter is om de elektrische fiets altijd aan de lader te laten.

Hoe lang kan ik mijn accu in de lader laten zitten?

Vroeger werd aanbevolen om de accu direct uit de lader te halen zodra die volledig opgeladen was. Dit kwam omdat de lader zelfs bij een volle accu stroom bleef leveren. Wat niet alleen energie verspilt, maar ook nog eens de levensduur van de accu kan verminderen.

Tegenwoordig zijn de accu’s van de elektrische fiets vaak uitgerust met een Battery Management System (BMS). Dit systeem zorgt ervoor dat de lader automatisch uitgaat zodra de accu vol is om overladen te voorkomen.

Raadpleeg de handleiding en veiligheidsinstructies van je fiets als je zeker wilt weten of je fiets accu voorzien is van een BMS, en of je de lader direct moet ontkoppelen zodra je klaar bent met laden.

Let er wel op dat niet elk BMS hetzelfde werkt. Bij sommige systemen wordt de lader uitgeschakeld als de accu vol is, en blijft deze uit zelfs als er na verloop van tijd zelfontlading optreed. Bij andere systemen gaat de lader weer automatisch aan zodra de accu zelfontlading vertoont.

Als je de hele avond de accu aan de oplader laat zitten kan je in het eerste geval dus je accu de volgende morgen aantreffen in een niet compleet geladen staat dankzij de zelfontlading. Terwijl in het tweede geval je de accu altijd 100% geladen aantreft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.