Categorieën
Uncategorized

Ligfiets Kopen? – 5 Voordelen van de Ligfiets

Je hebt vast wel eens een keertje een ligfiets gezien tijdens het fietsen. Alhoewel veel mensen er wel eens eentje hebben gezien zijn er maar weinig mensen die zelf een ligfiets kopen. En dat is jammer, want een ligfiets heeft bepaalde voordelen vergeleken met een normale fiets.

Dat komt door de speciale houding die je aanneemt op een ligfiets. Het zit hem natuurlijk al in de naam, maar in plaats van rechtop te zitten, kan je een gemakkelijke lighouding aannemen op de ligfiets.

Dankzij dit verschil geeft de ligfiets een compleet andere fietservaring. Sinds de meeste mensen toch een beetje aarzelen over de aanschaf van een ligfiets, hebben we een paar ligfiets voordelen op een rijtje gezet.

1.Extra comfort

Je zou het misschien niet denken als je er eentje ziet voorbij rijden, maar de ligfiets heeft een veel ergonomischer design dan de traditionele fiets.

Iedereen die bijvoorbeeld voor een langere tijd op een fiets heeft gereden is bekend met zadelpijn. Vandaar dat er speciale fietszadels tegen zadelpijn worden gemaakt.

Op de ligfiets komt die probleem slechts zelden voor. Omdat de ligfiets een zitje heeft in plaats van een zadel kan je het lichaamsgewicht over een groter oppervlak verdelen, en heb je dus minder gewicht op je zitbotjes. Je kan dus veel langere afstanden afleggen voordat het ongemakkelijk wordt.

De eerste keer dat je een ligfiets gebruikt kan echter een kleine uitdaging zijn. Omdat je een nieuwe houding aanneemt gebruik je ook andere spieren tijdens het fietsen dan normaal. Zo gebruik je je buikspieren en hamstrings meer en je dijen juist minder. Gelukkig raak je daar redelijk snel aan gewend en als je regelmatig sport merk je er waarschijnlijk niet veel van.

Daarnaast houd het je natuurlijk droog en warm tijdens de herfst en winter.

ligfiets voordelen en snelheid

2.Ligfiets snelheid

De ligfiets is vooral een zeer aerodynamische fiets. Vandaar dat de ligfiets een stuk sneller gaat dan je misschien verwacht, voornamelijk door een lagere luchtweerstand.

Als je rechtop fietst vormt je lichaam een groot verticaal oppervlak, net als een vlieger die de wind vangt. Terwijl je op een ligfiets vooral horizontaal zit, en daardoor het merendeel van de wind over je heen gaat.

De maximale snelheid hangt natuurlijk af van je eigen conditie en het model ligfiets. Een ligfiets met kuip, zoals een ligfiets banaan, heeft bij wijs van spreken een windscherm om de hele fiets heen zodat je bijna niks van de wind merkt en nog sneller kan gaan.

Naast de elektrische fiets en speed pedelec zijn er nu ook elektrische ligfietsen. Op ene elektrische ligfiets ga je natuurlijk het snelst.

3.Veiligheid

Een ligfiets ziet er misschien een beetje wankel uit als je er nog nooit zelf op gereden hebt. Maar hetzelfde kan je zeggen over een normale fiets.

De eerste keer dat je een ligfiets probeert val je misschien een keertje om. Maar net als bij de normale fiets, als je het eenmaal geleerd hebt, vergeet je het nooit weer.

Als je toch moeite hebt met het balanceren kan je kiezen voor een ligfiets met 3 wielen. Een driewiel ligfiets blijft gewoon overeind, ook als je stilstaat.

Mocht je ooit een keertje omvallen, dan zit je in een ligfiets relatief laag bij de grond waardoor de val een stuk minder hard aankomt, vooral als je en ligfiets met kuip hebt.

Wel moet je er mee rekening houden dat niet elke weggebruiker zeer bekend is met de ligfiets. Op het fietspad ben je veilig, maar als je de weg deelt met autogebruikers of tijdens het oversteken moet je even opletten.

Aangezien je lager zit en sneller gaat dan een normale fietser ziet misschien niet elke automobilist je even snel. Dit hangt natuurlijk ook af van het model ligfiets dat je hebt. Een ligfiets met een knal gele kuip is moeilijk te missen.

4.Fietsen met een Beperking of Handicap

Dankzij het ergonomische design van de ligfiets is die uitstekend voor mensen met een beperking, handicap, of aan het revalideren zijn. Afhankelijk van de beperking zijn er verschillende modellen beschikbaar.

Voor mensen met rugklachten bijvoorbeeld is een normale ligfiets ideaal omdat je rug, nek, schouders, en polsen goed worden ondersteund tijdens het fietsen.

Daarnaast kunnen mensen die problemen hebben met de balans ook een ligfiets met 3 wielen kiezen. Deze driewielers worden ook vaak “trike” genoemd.

Mensen die minder kracht in de benen hebben kunnen bovendien een zogenaamde handbike gebruiken. Met dit type ligfiets gebruik je je handen in plaats van je voeten om de trappers te bewegen. Een elektrische ligfiets is natuurlijk ook altijd een optie als je extra snel wilt aan komen.

ligfiets met kuip of zonder

5.Plezier

Een van de meest voorkomende redenen dat mensen een ligfiets overwegen is omdat het er gewoon leuk uitziet. Als je er eentje voorbij ziet gaan wil je het zelf toch ook eens een keertje proberen?

Je hele leven op een normale fiets fietsen wordt als snel saai. Een ligfiets geeft een compleet andere ervaring. Aangezien je zo laag zit ga je een stuk sneller, en in de herfst en winter heb je een stuk minder last van tegenwind.

Daarnaast zie je de wereld ook van een compleet andere kant. Opeens kijk je tegen dingen op in plaats van er op neer. Klinkt misschien als een klein verschil, maar je ziet opeens dingen die je voorheen nooit zag.

Je zult waarschijnlijk ook vaak nieuwsgierige mensen tegenkomen die van alles willen weten over ligfietsen. Maar dat is onderdeel van het fietsen op een ligfiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.