Elektrische Fiets Van Lidl: Goedkoop of Duurkoop?

Je komt niet vaak een elektrische fiets tegen die verrassend laag in prijs is.

Toch is dit het geval voor de elektrische fietsen van Lidl.

Maar stelt zo’n goedkope e-bike wel iets voor?

In deze review vergelijken we de elektrische fietsen van Lidl met andere populaire e-bikes om te kijken of ze het kopen waard zijn.

Alle elektrische fietsen van Lidl

Er zijn momenteel 4 verschillende modellen beschikbaar bij de Lidl webshop. Zoals je hieronder kan zien, zijn dit de Prophete e-bike, Prophete e-mountainbike, Colorado Arrow, en de Nassau Cargo III.

De Prophete e-bike en de Colorado zijn beide stadsfietsen die je voor je dagelijkse woon-werkverkeer kan gebruiken.

De Nassau Cargo is een transportfiets waarmee je gemakkelijk een krat of bagage meeneemt, en de Prophete e-mountainbike is natuurlijk een elektrische mountainbike.

Lidl biedt dus verschillende soorten fietsen aan. Maar houd er rekening mee dat het aanbod op elk moment kan veranderen. En als een model eenmaal is uitverkocht, worden er vaak geen nieuwe meer gemaakt.

Hoe goedkoop zijn de elektrische fietsen van Lidl?

De prijzen van de Lidl elektrische fietsen liggen tussen de € 849 en € 1249. Dat is zeer goedkoop vergeleken met andere fietsmerken.

Zo kost een gemiddelde elektrische stadsfiets van Gazelle rond de € 2833 en van Sparta rond de € 2574. Zelfs vergeleken met andere goedkope e-bikes komt Lidl er als een van de goedkoopste uit de test.

Alleen de Elops 120 E van Decathlon is een klein beetje goedkoper.

De Prophete e-bike is wat duurder dan de overige 3 fietsen, waarschijnlijk omdat het als enige een middenmotor heeft.

Hieronder vind je een snel overzicht van de prijzen van 5 populaire e-bikes ter vergelijking:

ModelPrijs (€)
Gazelle Paris C72000
Stella Vicenza Superior Bosch2100
Sparta D-Burst M8Tb Smart3750
Batavus Dinsdag E-go Sport2500
Koga E-Nova Evo3400

Hoe lang gaat de accu van een Lidl fiets mee?

De accu is het meest belangrijke onderdeel van een elektrische fiets. De accu bepaalt namelijk voor een groot deel hoe ver je kan fietsen met je e-bike.

Hoewel je op veel dingen moet letten bij een accu (W, V, A, Ah, Wh), geeft het Watt uur (Wh) het beste aan hoeveel energie de accu maximaal kan opslaan.

Het aantal Watt uur van de Lidl e-bikes en een aantal andere populaire elektrische fietsen vind je hieronder in de tabel.

ModelWatt uur
Lidl Prophete E-mountainbike375
Lidl Prophete E-bike497
Lidl Colorado Arrow486
Lidl Nassau Cargo418
Stella Vicenza Superior Bosch300
Sparta D-Burst M8Tb400
Batavus Dinsdag E-go Sport 300
Koga E-Nova Evo300

Voor de bovenstaande modellen hebben het Wh van de standaard accu bekeken. De accu capaciteit van de Lidl fietsen zijn dus verrassend hoog vergeleken met de duurdere fietsen.

De elektrische fietsen van Lidl zijn alleen beschikbaar met de standaard accu. Maar bij de meeste andere fietsmerken heb je de optie om een beter accu te kiezen als je wat extra geld betaald.

Bijvoorbeeld de Sparta D-Burst M8Tb komt standaard met een 400 Wh accu. Maar voor € 400 extra kan je kiezen voor een 625 Wh accu, of voor € 1399 extra krijg je zelfs twee accu’s met een totale capaciteit van 1125 Wh.

Wat niet zo gemakkelijk te vergelijken is is de levensduur van de accu. Veel grote fietsmerken kiezen tegenwoordig voor een Bosch accu. Bosch heeft een uitstekende reputatie als het op accu’s aankomt.

De Lidl fietsen gebruiken een accu van Blaupunkt, een veel minder bekend merk. Het is onduidelijk of deze goedkopere accu’s ook even lang mee gaan als de Bosch accu’s. En een fietsaccu vervangen valt altijd duurder uit dan verwacht.

Daarnaast zijn bij de elektrische fietsen van Lidl de accu’s minder mooi weggewerkt. De accu’s zijn geplaatst in de bagagedrager of direct gemonteerd op het fietsframe. Terwijl bij de andere fietsmerken de accu’s mooi zijn weggewerkt in het fietsframe.

Hoe sterk is de motor van een Lidl E-bike

De motor op je elektrische fiets gebruikt de energie in de accu om de trapondersteuning aan te drijven. Maar daarvoor moet de motor natuurlijk wel sterk genoeg zijn.

Hoe sterk de motor is wordt aangegeven door de koppel in Nm. Hoe hoger de koppel, hoe krachtiger de motor is.

Stadsfietsen hebben normaal een koppel tussen de 25 Nm en 40 Nm. Dit is voldoende voor kleine afstanden fietsen in de stad waar de meeste wegen geasfalteerd en horizontaal zijn.

Leg je vaak langere afstanden af (bijvoorbeeld voor je werk), fiets je in heuvelachtig gebied, of heb je vaak te maken met tegenwind? Dan is een e-bike met sterkere motor van >60 Nm sterk het overwegen waard.

Hieronder vind je de koppel van de Lidl e-bikes en een aantal populaire elektrische fietsen van andere merken ter vergelijking.

ModelKoppel (Nm)
Lidl Prophete E-mountainbike40*
Lidl Prophete E-bike50*
Lidl Colorado Arrow30~50**
Lidl Nassau Cargo20~38***
Gazelle Paris C7 HMB40
Stella Vicenza Superior Bosch40
Sparta D-Burst M8Tb50

Het was niet gemakkelijk om de correcte koppel te achterhalen van de Lidl e-bikes, aangezien deze niet op de website staan aangegeven. Wat op zichzelf natuurlijk een beetje verdacht is.

Maar met een beetje speurwerk hebben we een paar waarden gevonden. Deze kan je het beste met een korreltje zout bekijken.

Zoals je kan zien heeft de Prophete e-bike de sterkste motor van alle Lidl fietsen, en is de motor vergelijkbaar met elektrische fietsen van andere merken. De Prophete e-mountainbike doet het ook goed met een koppel van 40 Nm.

De Lidl Colorado Arrow en Nassau Cargo hebben een koppel van ongeveer 30~50 Nm en 20~38 Nm. Het is dus maar de vraag of deze motors sterk genoeg om volledige ondersteuning te bieden als je een steile helling opfietst of als je fietst met veel tegenwind.

Vooral van een elektrische transportfiets zoals de Lidl Nassau Cargo zou je toch een iets sterkere motor verwachten.

Daarnaast is de locatie van de motor ook belangrijk. De ervaring leert dat een middenmotor het natuurlijkste aanvoelt tijdens het fietsen.

Van de vier Lidl e-bikes heeft alleen de Prophete E-bike een middenmotor. Terwijl bijna alle elektrische fietsen van de grote fietsmerken tegenwoordig van een middenmotor voorzien zijn.


*Lidl geeft op de eigen website niet duidelijk aan hoe sterk de motors zijn. Beide Prophete fietsen gebruiken echter een motor van Blaupunkt, en de website van Prophete zelf geeft aan dat de middenmotor een koppel heeft van 50 Nm en de achterwielmotor van 40 Nm.

**Op de Nederlandse webshop geeft Lidl niet aan welke merk motor word gebruikt. Volgens de Belgische webshop is dit een BEWO voorwielmotor. Het is moeilijk te vinden wat de koppel hiervan is, maar een BEWO middenmotor heeft een koppel van 30~50 Nm. Maar houd er rekening mee dat voorwielmotor doorsnee een lager koppel heeft dan een middenmotor.

***De Nassau Cargo III gebruikt een MXUS motor, maar er word niet duidelijk aangegeven welk model het is of wat de koppel is. Na een beetje speuren op het internet schatten we de koppel tussen de 20 en de 38 Nm.

Is een elektrische fiets van Lidl het geld waard?

De elektrische fietsen van Lidl zijn misschien niet van dezelfde kwaliteit als andere e-bikes van grote fietsmerken zoals Gazelle, Sparta, of Batavus.

Maar de Lidl fietsen zijn wel de helft van de prijs, en in sommige gevallen zelfs nog goedkoper.

Voor de mensen op zoek naar een koopje zijn de Lidl fietsen dus een interessante optie.

Wat betreft de uitstraling zijn de elektrische fietsen van Lidl ook niet de hipste e-bikes. De kleuren en de fietsframes zijn er wat ouderwets uit. En de accu en kabels zijn ook niet zo mooi weggewerkt.

Als je niet al te veel verwacht van je goedkope Lidl fiets, dan kan je voor een lage prijs toch een deugdelijke e-bike kopen.