Levensduur Elektrische Fiets: Hoe Lang Gaat Een E-Bike Mee?

De aanschaf van een elektrische fiets is een flinke investering.

Je wilt dus zeker weten dat je niet alleen de juiste kiest, maar ook dat je elektrische fiets lang mee gaat.

Maar zoals alle elektronica gaat ook de elektrische fiets niet oneindig lang mee. De accu en motor slijten namelijk met gebruik.

Laten we dus eens kijken wat voor een levensduur je mag verwachten van een nieuw elektrische fiets.

Garantie op een elektrische fiets

Bij aankoop van een nieuwe elektrische fiets krijg je normaal gesproken een paar jaar garantie. Als binnen die periode merkt dat er iets mis is met je e-bike kan je vaak gratis een nieuwe fiets krijgen.

De garantie die een fietsfabrikant geeft is een goede indicatie hoe lang je elektrische fiets minstens mee zou mouten gaan.

Bij de meeste merken zoals Gazelle, Sparta, en Cortina geven twee jaar garantie op de accu en motor van de elektrische fiets.

*Op andere onderdelen van de elektrische fiets zoals het frame of voorvork zit normaal meer dan twee jaar garantie.

Hoe lang gaat een fietsaccu mee?

Een fietsbatterij hoort minstens twee jaar mee te gaan, maar gemiddeld heeft een elektrische fiets accu een levensduur van 4 tot 6 jaar. De levensduur hangt af van het type accu, het merk, en het gebruik van de elektrische fiets.

Vaak kan je op de website van de fabrikant vinden wat voor een levensduur je mag verwachten van je accu. Gazelle geeft bijvoorbeeld aan dat de accu 4 tot 5 jaar mee zou moeten gaan.

De accu op een elektrische fiets gaat in de praktijk zo’n vier tot vijf jaar mee. Maar wist je dat je zelf voor een groot deel invloed hebt op de levensduur van de batterij? Het juiste onderhoud van een accu is namelijk cruciaal voor de levensduur.” Gazelle website

En Batavus geeft ook op de website aan dat hun accu’s 5 tot 6 jaar mee gaan.

De accu van een elektrische fiets heeft helaas niet het eeuwige leven. Op een accu geven we twee jaar garantie, zolang moet de accu het zeker volhouden. De meeste accu’s blijven rond de 5 a 6 jaar goed. Dan moet je er wel goed mee omgaan en bijvoorbeeld dieptelading voorkomen.” Batavus website

Grof genomen kan je dus verwachten dat je accu 5 jaar mee gaat.

Beide fabrikanten vermelden er echter wel heel duidelijk bij dat de levensduur afhangt van hoe je met de accu omgaat.

Onderaan dit artikel vind je een aantal tips om de levensduur zo lang mogelijk te verlengen.

Hoeveel km gaat een accu van een elektrische fiets mee?

Het is moeilijk om in te schatten hoeveel kilometer de accu van je elektrische fiets mee gaat voordat die compleet versleten is. Dit komt vooral omdat de efficiëntie van de accu en motor af hangt van de omstandigheden.

Een accu kan je slechts een bepaalt aantal keer opladen, omdat elke keer dat je de batterij oplaad er slijtage plaats vind.

Maar hoeveel km je kan halen uit een volle accu ligt aan veel verschillende factoren zoals de ondersteuningsstand waarmee je fietst, hoeveel je zelf mee trapt, en hoeveel wind er is.

Laten we er vanuit gaan dat een Li-ion accu 1000 keer opgeladen kan worden, en dat je met 100 Wh gemiddelde 15 km kan fietsen. Dan zou je met een standaard accu van 400 Wh ongeveer 60,000 km kunnen fietsen.

Dit is redelijk in de buurt van de 57,000 km die uit de test van het ADAC kwam toen ze naar een Bosch fiets accu keken.

Houd er echter rekening mee dat de maximale capaciteit van de accu wel langzaam afneemt. Na 500 keer opladen kan de accu bijvoorbeeld nog maar 60% van de nieuwe accu zijn.

Dan moet je de elektrische fiets opeens twee keer zo vaak opladen, of komt je überhaupt niet meer met een volle accu aan op je werk.

Veel mensen kiezen er dus voor om de accu of elektrische fiets te vervangen voordat de accu het helemaal begeeft.

Prijs nieuwe accu elektrische fiets

De prijs van een nieuwe elektrische fiets accu ligt ongeveer tussen de € 200 en € 800, met een gemiddelde prijs rond de € 500. De prijs van de accu is dus een aanzienlijk deel van de totale aankoop prijs van een elektrische fiets.

Mocht je accu voortijdig kapot gaan, dan is het vervangen van je accu dus ook een flinke investering.

Als je elektrische fiets al 4 jaar of ouder is, is het dus vaak een beter idee om een compleet nieuwe elektrische fiets te kopen.

Daarnaast is het ook niet altijd mogelijk om een accu te vinden die op je fiets past 4 jaar na aankoop, omdat de technologie zo snel veranderd.

Levensduur E-bike volgens de verzekeraars

Als je een nieuwe elektrische fiets koopt is het vaak verstandig om ook een verzekering af te sluiten. En veel verzekeringsmaatschappijen hebben tegenwoordig een verzekering speciaal voor de e-bike.

Hoewel elke verzekeraar natuurlijk anders is, schrijven Enra, ANWB, en Unigarant 1.5% af per maand over de waarde van je accu.

Omgerekend houd dat dus in dat volgens deze verzekeraars de waarde van je accu per jaar bijna 20% afneemt.

Wat betekent dat de verzekeraars de levensduur van een fietsaccu ook ongeveer rond de 5 jaar schatten.

Levensduur motor elektrische fiets

Over de geschatte levensduur van een elektrische fietsmotor is weinig te vinden. De verschillende fabrikanten wijzen er alleen op dat de levensduur afhangt van het gebruik.

Wat wel een trend lijkt te zijn is dat de motor van een e-bike langer mee gaat dan de accu.

De motor van een elektrische fiets gaat normaal gesproken dus langer dan 5 jaar mee.

Levensduur elektrische fiets verlengen

We hebben het al meerdere malen gezegd, maar hoe lang je elektrische fiets mee gaat hangt af van het gebruik en hoe goed je voor je fiets zorgt.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om je e-bike op de juiste manier op te laden en dat je de fiets regelmatig een onderhoudsbeurt geeft.

Hier zijn een paar belangrijke tips waarmee je de levensduur van je accu en motor kan verlengen:

  • Voorkom diepontlading
  • Fiets de accu niet helemaal leeg
  • Zorg voor de juiste bandenspanning
  • Stel de accu niet bloot aan extreme temperaturen
  • Smeer de ketting nadat je door de regen gefietst hebt
  • Laad de accu regelmatig op, ook als je hem niet gebruikt
  • Spoel de fiets af met water nadat je door de sneeuw gefietst hebt

En vergeet ook niet dat elk jaar honderdduizenden fietsen worden gestolen in Nederland. En elektrische fietsen zijn extra populair onder dieven omdat ze voor meer doorverkocht kunnen worden.

Vergeet dus niet om altijd een goed fietsslot (of zelfs twee) te gebruiken en eventueel een fietsverzekering af te sluiten.