Categorie├źn
Elektrische Fiets

Wat Is De Levensduur Van Een Elektrische Fiets Accu?

Een nieuwe elektrische fiets is een flinke aankoop. Begrijpelijk dat je dan wilt dat je fiets lang mee gaat en niet het naar een jaar gebruik al begeeft. Maar voor zelfs de beste elektrische fietsen wordt de levensduur nog steeds bepaalt door de accu.

Levensduur accu elektrische fiets

Net als de batterij in je telefoon, gaat de accu op je fiets ook niet voor altijd mee. De gemiddelde levensduur van een accu is tegenwoordig rond de 3 jaar.

Dit betekent niet dat de elektrische fiets direct na 3 jaar ophoud met functioneren. Maar je zal waarschijnlijk beginnen te merken dat de accu steeds sneller leeg is.

Hoe lang een accu precies mee gaat, hangt af van veel verschillende factoren, bijvoorbeeld het type accu dat je fiets gebruikt. Zo gaat een NiCd accu minstens 400 tot 500 keer mee, terwijl een NiMh accu slechts 300 tot 400 compleet ontladen kan worden.

Er zijn ook een paar slechte gewoonten die de levensduur van de accu kunnen verkorten. Zo laten veel mensen vaak de accu buiten in de kou staan gedurende hele winter zonder hem te gebruiken. Dit beschadigt de accu en verkort de levensduur. Als je niet van plan bent om de elektrische fiets te gebruiken tijdens de winter, sla de accu dan op in een droge en op kamertemperatuur.

Accu elektrische fiets ineens leeg

Zoals hierboven aangegeven, de gemiddelde levensduur van een accu is 3 jaar. Afhankelijk van gebruik kan dat ongeveer een jaar meer of minder zijn.

Het kan dan zo zijn dat je batterij binnen een paar minuten van volledig geladen naar kompleet leeg gaat.

Een van de meest voorkomende redenen hiervoor is diepontlading. Dit gebeurt normaal wanneer je de accu volledig leeg fietst en niet direct na gebruik weer oplaadt.

Jammer genoeg veroorzaakt diepontlading permanente schade en kan je het niet ongedaan maken. De enigste oplossing is om dan een nieuwe accu te kopen.

Toch kan je altijd even langs de fietsenmaker gaan om een expert er naar te laten kijken. Vooral als dit soort problemen al binnen een jaar na aankoop voorkomen kan er ook een probleem in de software zitten. Zulke problemen kunnen normaal wel verholpen worden.

Levensduur accu elektrische fiets verlengen

Echt verlengen van de levensduur kan niet. Maar er zijn wel een paar dingen die je kan doen om de levensduur in ieder geval niet te verminderen. Als je de volgende 5 regels volgt vanaf aanschaf dan zorgt je ervoor dat de accu zo lang mogelijk mee gaat.

  • Gebruik de accu niet totdat die compleet leeg is.
  • Laad de accu niet op tot 100%
  • Laad de batterij langzaam op
  • Als je de accu lang niet gebruikt laad hem dan op tot ~40%
  • Stel de accu niet bloot aan extreme temperaturen

Hoe lang gaat een elektrische fiets mee?

Alhoewel de prestatie van de accu na een paar jaar vaak minder begint te worden, betekent dit niet direct het einde voor je elektrische fiets.

Bijvoorbeeld het frame van de fiets is normaal gemaakt van aluminium en gaat veel langer mee dan de accu. Dus zelfs als de accu het begeeft kan je de elektrische fiets nog gebruiken als een normale fiets.

Daarnaast kan je vaak ook de accu te laten vervangen of te reviseren. Als dit mogelijk is voor je fiets hoef je dus niet een compleet nieuwe elektrische fiets te kopen.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons artikel over de kosten van een nieuwe accu voor je elektrische fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.