Categorieën
Elektrische Fiets

Kosten Voor Het Opladen Van Een Elektrische Fiets

Om je elektrische fiets te gebruiken moet je de accu regelmatig opladen. Als je thuis wel eens een hoge energierekening hebt gekregen maak je je misschien zorgen over hoeveel het opladen van een elektrische fiets kost. In de praktijk zijn deze kosten gelukkig verwaarloosbaar. Lees verder als je wilt weten waarom.

Kosten opladen elektrische fiets

Dankzij de lage kosten van stroom tegenwoordig kost het bijna niks om je fiets compleet op te laden. Hieronder een kleine berekening hoeveel het kost om een gemiddelde accu op te laden.

Een fietsaccu heeft een vol vermogen tussen de 300 en 600 Wh, dus nemen we voor dit voorbeeld het gemiddelde van 450 Wh.

De kosten van elektriciteit kan schommelen, maar laten we maar uitgaan van €0.25 per kWh. Dit is zelfs iets hoger dan de gemiddelde prijs voor elektriciteit in 2019.

Onder ideale omstandigheden kost het volledig opladen van de accu dus 0.25*0.450 = €0.11.

Inefficiënte acculader

Dit is echter niet het hele plaatje, want de oplader van de elektrische fiets is nooit 100% efficiënt. Als je ooit een oplader hebt gebruikt voor je laptop of mobiel, dan weet je dat de oplader best warm kan worden. Die warmte is natuurlijk verspilde energie.

Maar zelfs als we ervan uit gaan dat 25% van de elektriciteit verloren gaat, dan nog kost het opladen slechts 0.11/0.75 = €0.15.

Aangezien je ongeveer 10 wattuur nodig hebt om 1 km te fietsen met de motor op de hoogste stand, zijn de kosten van het stroom omgerekend minder dan een cent per kilometer.

Of om het in een ander perspectief te plaatsen; als je per week 90 kilometer fietst moet je accu 2 keer opladen. Dan zijn de totale kosten van alle elektriciteit die je fiets verbruikt heeft gedurende een heel jaar 0.15*2*52 = €15.60.

wat kost het opladen van een elektrische fiets

Elektrische fiets opladen tijdens fietsen

De accu die je op een nieuwe elektrische fiets kan vinden, wordt elk jaar weer beter. Tegenwoordig kan je de meeste uitjes met de fiets afleggen op een volle accu zonder te hoeven zorgen dat accu leeg is voor aankomst.

Maar als je van plan bent om een hele lange route te maken, dan moet je misschien onderweg de fiets opladen. Gelukkig zijn er steeds meer oplaadpunten te vinden door heel Nederland. Ook mag je vaak bij een restaurant of terrasje het stopcontact gebruiken om je fiets op te laden als je zelf de oplader meeneemt.

Zo kan je onder het genot van een kopje koffie of thee de fiets opladen. Vaak is de fiets dan niet volledig opgeladen, maar wel voldoende om weer een flink eind te fietsen.

Het is dus handig om voor vertrek even te controleren waar je precies de oplaadpunten kan vinden. Gebruik bijvoorbeeld deze kaart met oplaadpunten of download een app voor je mobieltje.

Steeds vaker opladen?

Merk je dat je de elektrische fiets steeds vaker moet opladen? Dan kan het zo zijn dat je accu zijn beste tijd heeft gehad.

Net zoals de batterij van je mobieltje of laptop heeft ook de accu van je elektrische fiets een beperkte levensduur.

Wil je meer weten over hoe lang een accu mee gaat? Lees dan ons artikel over de levensduur van elektrische fiets accu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.