Top 5 Beste Hometrainers Voor Thuisgebruik in 2023

We weten allemaal dat in Nederland het niet altijd mooi weer en buiten door de regen of sneeuw fietsen is zekers geen pretje. Voor mensen die toch het hele jaar door willen sporten op de fiets is een hometrainer ideaal.

Met een hometrainer kan je vanuit het gemak van je eigen huis sporten en je fitness goals behalen. Maar het vinden van een geschikte hometrainer is niet altijd gemakkelijk.

Laten we dus eens een kijkje nemen naar de beste hometrainers voor thuis gebruik.

1. FitBike Ride 5 | Beste Hometrainer

beste hometrainer

De FitBike Ride 5 is een populaire hometrainer die dankzij zijn goede prijs/kwaliteitsverhouding meerdere malen als “Best Reviewed” bestempeld is door Kieskeurig.nl.

Hij komt met een vliegwiel van maar liefst 10 kg waardoor je zowel rustig als intensief kan fietsen. Daarnaast is het zadel lekker comfortabel en kan deze horizontaal en verticaal aangepast worden.

In totaal zijn er 16 verschillende weerstandsniveaus waaruit je gemakkelijk kan kiezen door middel van het LCD scherm. Daarnaast geeft het display ook nog andere informatie zoals de tijd, afstand, snelheid, aantal omwentelingen, wattage, temperatuur, verbrande calorieën en je hartslag.

De FitBike Ride 5 komt met 18 verschillende trainingsprogramma’s: 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, 4 hartslag programma’s, 1 manueel programma, en 1 persoonlijk in te stellen programma.

Vooral de hartslag programma’s zijn geschikt voor mensen die proberen af te vallen, omdat het programma de weerstand aanpast, zodat je traint met precies de juiste hartslag voor vetverbranding.

De FitBike Ride 5 scoort goed op alle punten en blijft gelukkig toch betaalbaar. Zowel geschikt voor een stevige work-out als voor een rustig ritje voor de TV.

2. Tunturi Cardio Fit B35 | Goedkope Hometrainer

hometrainer test

Er zijn veel goede hometrainers waar je uit kan kiezen. Maar de Tunturi Cardio Fit B35 is een van de goedkoopste hometrainers die ook nog eens van redelijk goede kwaliteit is.

Deze hometrainer heeft een comfortabele zadel, verstelbaar stuur, en antislip pedalen, waardoor het fietsen op deze hometrainer lekker aanvoelt en ook nog eens veilig is.

Hoewel er 8 verschillende weerstandsniveaus zijn, is het gewicht van het vliegwiel slechts 7 kg. Je zult dus geen hele zware work-outs kunnen doen op deze fiets.

Daarnaast komt dit model ook slechts met één trainingsprogramma. Dus voor de afwisseling zal je zelf moeten zorgen.

De Tunturi Cardio Fit B35 is dus vooral voor iemand die thuis een rustig rondje wil rijden. Het komt standaard met een tablethouder, waardoor je tijdens het fietsen gemakkelijk naar je favoriete series kijkt.

Als je op zoek bent naar een goedkope hometrainer is de Tunturi Cardio Fit B35 een goede optie. Het is niet de beste hometrainer om echt op te sporten, maar een rustig stukje fietsen is geen probleem.

3. TecTake X Bike | Opvouwbare Hometrainer

beste hometrainer consumentenbond

Als je graag een opvouwbare hometrainer wilt die je na het fietsen gemakkelijk en snel uit het zicht kan opslaan, dan is de TecTake X Bike een prima keuze.

Dit model is niet alleen opvouwbaar, maar met 15 kg weegt het ook het minste in onze lijst. Ja kan hem dus zonder problemen in je eentje verplaatsen.

Je zou misschien verwachten dat een lichtgewicht hometrainer zoals deze niet heel stabiel is. Maar zolang je niet te hard tekeer gaat staat die toch verrassend stevig op de grond.

De keerzijde van een lichtgewicht hometrainer is natuurlijk dat zelfs in de hoogste stand het trappen niet heel zwaar is. Daarvoor zou je natuurlijk een zwaar vliegwiel nodig hebben, wat de hometrainer een stuk zwaarder maakt.

Nog een belangrijk punt is dat deze hometrainer kleiner is dan gemiddeld. Zelfs als je de zadel in de hoogste positie stelt is deze hometrainer waarschijnlijk te klein voor mensen boven de 1.70 meter.

De TecTake X Bike is een lichtgewicht en opvouwbare hometrainer die je gemakkelijk opbergt en zeer betaalbaar is. Jammer genoeg is de maximale weerstand niet heel hoog en is de te klein voor lange mensen.

4. VirtuFit HTR 2.0 | Beste Hometrainer Voor Ouderen

goedkope hometrainer

Een goed hometrainer voor ouderen moet aan een aantal extra voorwaarden voldoen. Een lage instap maakt het opstappen en afstappen een stuk gemakkelijker, en een ergometer houd precies in de gaten of je niet te zwaar traint.

De VirtuFit HTR 2.0 is een prima optie voor gebruikers van alle leeftijden die op een rustig tempo willen sporten.

Deze fitness fiets staat stevig en stabiel op de grond, heeft een comfortabele zadel, en zowel het zadel en het stuur zijn verstelbaar.

Dankzij de ergometer houd je op het display ook gemakkelijk je prestatie bij zoals de tijd, snelheid, afstand, calorieverbruik, wattage, en je hartslag.

Daarnaast zijn er ook 24 verschillende programma’s waar je gebruik van kan maken, waaronder een hartslag programma, wattage programma, en een lichaamsvet programma.

Hoewel de meeste mensen deze hometrainer zullen gebruiken voor een kalm ritje, kan je er ook flink mee sporten. Dankzij het vliegwiel van 19 kg kan je de weerstand namelijk flink hoog zetten.

Maar dankzij de wieltjes aan de onderkant hoef je je geen zorgen te maken dat de hometrainer moeilijk te verplaatsen is.

De VirtuFit HTR 2.0 met ergometer is een goede keuze voor ouderen. Je kan er lekker comfortabel op sporten en je hebt ruime keuze uit programma’s.

5. Tanturi Performance E60 | Hometrainer Voor Lange Mensen

beste hometrainer voor ouderen

Als je langer bent dan gemiddelde is het vinden van een fiets niet altijd gemakkelijk. En hetzelfde geld voor hometrainers voor lange mensen.

Veel hometrainers (vooral lichtgewicht en inklapbare modellen) zijn niet geschikt voor mensen boven de 180 cm.

De Tanturi Performance E60 is hier gelukkig een uitzondering op. Omdat de zadelpen extra lang is, kunnen mensen tot 205 cm op deze hometrainer fietsen.

Het zadel kan zowel horizontaal als verticaal afgesteld worden. Het stuur is ook verticaal verstelbaar en kan gekanteld worden. Daardoor kan je ongeacht je lengte een goede fietshouding aannemen waarbij je knieën niet te hoog komen of het stuur raken.

Daarnaast heeft de Tanturi Performance E60 ook alle extra’s die je verwacht van een luxueuze hometrainer. Zo komt dit model met een vliegwiel van 14 kg, 32 weerstandsniveaus, en 20 programma’s.

Ook kan je de bluetooth gebruiken om je hometrainer te koppelen met een app (zoals Kinomap, Fit Hi Way, of iConsole+) om je training te personaliseren.

Geschikte hometrainer voor lange mensen tot 205 cm. Komt echter ook met veel extra’s waardoor de prijs relatief hoog is.

Wat is een goede hometrainer?

In onze hometrainer test hebben de beste modellen met elkaar vergeleken en vooral aandacht besteed aan het gewicht van het vliegwiel, het aantal weerstandsniveaus, het aantal programma’s en hoe lang de garantie is.

Hieronder vind je welke hometrainers het beste zijn en waarom:

Kenmerk Waarom dit model? Gewicht hometrainer (kg) Gewicht vliegwiel (kg) Maximum lichaams gewicht (kg) Aantal weerstands niveaus Aantal trainings programmas Garantie (jaar)
Fitbike Ride 5 Beste hometrainer 38 10 150 16 18 2
Tanturi Cardio Fit B35 Goedkope hometrainer 22 7 110 8 1 2
TecTake X Bike Opvouwbare hometrainer 15 x 100 55 5 1/2
VirtuFit HTR 2.0 Hometrainer voor lange mensen 37 19 150 24 24 3
Tanturi Performance E60 Hometrainer voor ouderen 52 14 150 32 20 1

Waar op te letten bij aanschaf hometrainer?

Voordat je een nieuwe hometrainer koopt, wil je natuurlijk eerst een goed overzicht hebben van welke modellen er beschikbaar zijn en waar je op moet lettern.

Een hometrainer is namelijk een redelijke investering, en je wilt niet achteraf spijt hebben van je aankoop.

Laten je van plan bent om een hometrainer aan te schaffen, moet je letten op de volgende punten:

  1. Gewicht hometrainer: het gewicht van de hometrainers in deze test verschilt van 15 tot 52 kg. Het ideale gewicht hangt af van het doeleinde. Een lichtgewicht hometrainer is gemakkelijker te verplaatsen en is geschikt voor een rustig ritje. Een zware hometrainer staat steviger en meer stabiel. Voor intensief sporten op de hometrainer is een zwaarder model dus beter geschikt.
  2. Verplaatsbaarheid: Naast het gewicht van de hometrainer, is een hometrainer ook gemakkelijker te verplaatsen als deze inklapbaar is of als er wieltjes zitten aan de onderkant.
  3. Gewicht vliegwiel: Het gewicht van het vliegwiel geeft aan wat de maximale weerstand van de hometrainer is. Daarnaast zorgt een zwaar vliegwiel ook voor een vloeiende beweging tijdens het fietsen.
  4. Aantal weerstandsniveaus: Het aantal weerstandsniveaus in combinatie met het gewicht van het vliegwiel geeft aan hoe nauwkeurig je de weerstand kan bepalen. Over het algemeen heeft een hometrainer met een zwaar vliegwiel meer weerstandsniveaus.
  5. Programma’s: De meeste hometrainers komen met een aantal programma’s waarmee je het sporten gevarieerd kan houden. Kijk niet alleen naar het aantal programma’s, maar ook naar het type programma’s (wattage, hartslag, etc.), en of er programmeerbare programma’s zijn.

Is een hometrainer goed om af te vallen?

Een hometrainer is een goede manier om af te vallen. Door frequent gebruik te maken van een hometrainer kan je meer calorieën verbranden dan je binnen krijgt. Daarnaast is de kans of blessures op een hometrainer ook zeer laag en kan je gebruik maken van veel programma’s.

Lees ook eens ons artikel over hoeveel kcal je verbrand met fietsen.

Is een hometrainer goed voor de buikspieren?

Hoewel een hometrainer je buikspieren niet direct traint, gebruik je op een hometrainer de buikspieren wel om te balanceren op het zadel. Daarnaast zorgt frequent sporten op de hometrainer ervoor dat je langzaam lichaamsvet begint te verliezen waardoor je buikspieren beter zichtbaar worden.

Lees ook een ons artikel over welke spieren je gebruikt tijdens het fietsen.

Hometrainer of spinningfiets?

Hoewel de hometrainer en spinningfiets op eerst oogopslag op elkaar lijken, zitten er ook grote verschillen tussen deze twee. Dit zijn de 3 meest belangrijke verschillen:

Houding: Op een hometrainer neem je een ontspannen houding aan zoals op een stadsfiets, terwijl je op een spinningfiets een voorovergebogen houding aanneemt zoals op een racefiets.

Doortrapsysteem: Een spinningsfiets heeft ook een doortrapsysteem, waardoor je niet zomaar kan stoppen met trappen (tenzij je de noodrem gebruikt). Op een hometrainer kan je op elk moment stoppen met trappen, wat vooral belangrijk is voor mensen met een blessure of tijdens het revalideren.

Weerstandsniveaus/programma’s: De hometrainer komt ook vaak met een ruim aantal weerstandsniveaus en programma’s waar je uit kan kiezen. Op een spinningfiets moet je handmatig de weerstand aanpassen en moet je dus je eigen programma verzinnen of een video volgen.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de beste spinningfietsen.

Hometrainer of crosstrainer?

De hometrainer en crosstrainer zijn beide populaire cardio machines. Laten we een kijkje nemen naar de belangrijkste verschillen tussen beide apparaten, zodat je de juiste kan kiezen:

Houding: Op een hometrainer neem je een zittende houding aan en maak je een fietsende beweging, terwijl je op een crosstrainer rechtop staat en een langlaufbeweging maakt.

Verstelbaar: Ongeacht welk apparaat je gebruikt is het belangrijk om deze af te stellen op je eigen lichaam. Op de hometrainer verander je gemakkelijk de zadel en het stuur. De gemiddelde crosstrainer heeft echter minder afstelmogelijkheden, waardoor het belangrijker is om een model met precies de juiste afmetingen te kopen.

Full body work-out: Op een hometrainer gebruik je vooral je benen terwijl je op een crosstrainer zowel je onder en bovenlichaam gebruikt. Als je een volledige work-out wilt is de crosstrainer dus beter geschikt.

Revalidatie: Aangezien het sporten op een hometrainer minder intensief is, is de hometrainer beter geschikt voor revalidatie en het langzaam opbouwen van de conditie.

Beste hometrainer consumentenbond

Veel mensen gebruiken de tests van de consumentenbond voor aanschaf van iets duurs. Jammer genoeg is er geen recente hometrainer test gedaan door de consumentenbond. De meest recente test is al een paar jaar oud en is dus niet meer up-to-date.

Veel gestelde vragen

Is een hometrainer goed om af te vallen?

Regelmatig fietsen op een hometrainer is een goede manier om af te vallen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan je op een hometrainer gedurende een langere tijd op lage intensiteit trainen, of voor een korte periode er volledig tegen aan gaan.

Natuurlijk verbrand je meer calorieën als je sneller fietst of als je een hogere weerstand gebruikt. Ook kan een HIIT of intervaltraining je helpen om sneller af te vallen.

Andere fitnessapparaten die vergelijkbaar zijn met een hometrainer zijn de spinningfiets en de fietstrainer. Zorg voor aankoop ervoor dat je goed het onderscheid tussen deze apparaten weet, zodat je niet de verkeerde kiest.

Hoe zwaar moet een vliegwiel van een hometrainer zijn?

Het gewicht van een vliegwiel hoort minimaal 5 kg te zijn voor een enigszins soepele trapbeweging. Een iets zwaardere vliegwiel is echter sterk aan te bevelen, en de beste hometrainers hebben vaak een vliegwiel rond de 15 kg.

De oude leus “meer is beter” gaat echter niet helemaal op. Aangezien een zwaar vliegwiel moeilijk in beweging te krijgen is of te stoppen, is een te zwaar vliegwiel ook niet wenselijk.

Wat is het gewicht van een hometrainer?

Een goede hometrainer weegt ongeveer 40 kg, waarvan een groot deel te danken is aan het gewicht van het vliegwiel. Vaak zijn hometrainers voorzien van wieltjes waarmee je ze gemakkelijk kan verplaatsen. Opvouwbare hometrainer wegen echter aanzienlijk minder en kan je gemakkelijk op tillen.

Wat kost een hometrainer

De prijs van een nieuwe hometrainer kan sterk uiteenlopen. De aller goedkoopste hometrainers zijn al beschikbaar voor minder dan 200 euro. Een goede hometrainer kost ongeveer 300 tot 500 euro. Terwijl de aller duurste hometrainers voor meer dan 1000 euro per stuk worden verkocht.

Welke spieren train je op een hometrainer?

Op een hometrainer gebruik je ongeveer dezelfde spieren als bij het fietsen op een normale fiets. Dit zijn dus vooral de bovenbeenspieren en je kuiten om kracht te zetten, en in mindere maten je heupspieren en onderbuikspieren om evenwicht te houden.