//[Test] Beste Hometrainers In 2019
wat is spinning

[Test] Beste Hometrainers In 2019

We weten allemaal dat in Nederland het niet altijd mooi weer en buiten door de regen of sneeuw fietsen is zekers geen pretje. Voor mensen die toch het hele jaar door willen afvallen door te fietsen is een hometrainer ideaal, want ook met een hometrainer kan je flink je sporten.

Met een hometrainer kan je dus vanuit het gemak van je eigen huis sporten en je fitness goals behalen. Maar het vinden van een geschikte hometrainer is niet altijd gemakkelijk. Vooral als je krap bij kas zit of als je medische klachten hebt. Gelukkig is er een groot aanbod aan verschillende modellen zodat er bijna altijd wel iets tussen zit dat bij jou past.

We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet dat je moet weten voordat je een hometrainer koopt en onze aanbevolen modellen.

Waar op letten bij aankoop hometrainer

Aangezien het grote aanbod is het niet altijd gemakkelijk om een hometrainer te vinden die bij je past. Prijs is natuurlijk altijd een belangrijk criteria, maar ook voor hometrainers geldt vaak dat goedkoop duurkoop is. Hier zijn de belangrijkste dingen die moet onthouden als je een nieuwe hometrainer koopt.

Gewicht

Voor normale fietsen geldt vaak dat een lichtere fiets van beter kwaliteit materiaal gemaakt wordt. Maar voor hometrainers geldt juist het tegenovergestelde; het is beter om voor een zwaarder model te gaan.

De reden hiervoor is dat je met een lichtgewicht hometrainer vaak van links naar rechts slingert tijdens het fietsen. Terwijl een zware constructie meer stabiel is en stevig op de grond staat.

Verplaatsbaar

Als je de hometrainer in huis hebt is het fijn als je hem makkelijk kan verplaatsen. Zo kan je hem tijdens het trainen voor de TV zetten en na de tijds weer in een hoekje verstoppen.

Ondanks het zware gewicht zorgen transportwieltjes ervoor dat je de hometrainer gemakkelijk kan verplaatsen naar een andere kamer. Als je een model hebt zonder wieltjes is het beter om een plekje te vinden waar je de hometrainer kan laten staan zoals in de schuur.

Display

Vaak heeft de hometrainer een display waarop je verschillende gegevens van je rit kan aflezen zoals de tijd, afstand, snelheid, calorieverbruik en hartslag.

Duurdere modellen komen soms zelfs met voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

Alhoewel deze extra trainingsschema’s op het eerste gezicht mooi lijken heb je ze zekers niet nodig voor een goede workout. Als je dus op de centen let is een eenvoudige display goed genoeg.

Levensduur & Garantie

Als je zo’n duur fitnessapparaat koopt wil je natuurlijk niet dat die na een paar keer fietsen direct stuk gaat. Jammer genoeg gaat zelfs bij de beste fabrikant wel eens iets mis.

Als je een beetje rond kijkt online kan je zelfs voor de beste hometrainer wel een aantal negatieve reviews vinden. Probeer dus altijd een hometrainer te kopen met 1 tot 3 jaar garantie.

Vliegwiel

De meeste hometrainers gebruiken een zogenaamd “vliegwiel” voor de weerstand. Een hometrainer met een zwaarder vliegwiel heeft ook meerdere weerstandsniveaus. Bovendien zorgt een zwaar vliegwiel voor een vloeiende beweging tijdens het fietsen.

beste hometrainer kopen

Beste Hometrainer: FitBike Ride 5

De FitBike Ride 5 is een populaire hometrainer die dankzij zijn goede prijs/kwaliteitverhouding meerdere malen als “Best Reviewed” bestempeld is door Kieskeurig.nl. Hij komt met een vliegwiel van maar liefst 10 kg waardoor je zowel rustig als intensief kan fietsen. Daarnaast is het zadel lekker comfortabel en kan deze horizontaal en verticaal aangepast worden, waardoor dit model een geschikte hometrainer voor lange mensen is.

In totaal zijn er 16 verschillende weerstandsniveaus waaruit je gemakkelijk kan kiezen door middel van het LCD scherm. Daarnaast geeft het display ook nog andere informatie zoals de tijd, afstand, snelheid, aantal omwentelingen, wattage, temperatuur, verbrande calorieën en je hartslag.

De FitBike Ride 5 komt met 18 verschillende trainingsprogramma’s; 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, 4 hartslag programma’s, 1 manueel programma, en 1 persoonlijk in te stellen programma. Vooral de hartslagprogrammas zijn geschikt voor mensen die proberen af te vallen, omdat het programma de weerstand aanpast zodat je traint met precies de juiste hartslag voor vetverbranding.

Beste Goedkope Hometrainer: Tunturi Cardio Fit B30

Er zijn veel Tunturi hometrainers waar je uit kan kiezen, maar de Cardio Fit B30 is een van de goedkoopste hometrainers die je kan vinden. Deze hometrainer komt met een vliegwiel van 9 kg en 8 weerstandsniveaus. Naast het ergonomisch gevormde zadel heeft de Cardio Fit B30 ook antislip pedalen zodat je niet alleen comfortabel maar ook veilig kan fietsen.

Op het LCD display wordt de snelheid, tijd, afstand, verbrande calorieën en hartslag weergegeven. Daarnaast heeft de monitor een rand waarop je je tablet of mobieltje kwijt kan zodat je tijdens het fietsen een film of je favoriete serie kan kijken.

Beste Opvouwbare Hometrainer: VirtuFit iBiking

Stabiliteit is vaak het grootste probleem van een inklapbare hometrainer. Daarom heeft de Virtufit iBiking stabilisatoren aan de achterkant zodat de hometrainer snel waterpas staat en niet omvalt. In combinatie met de wieltjes kan je deze hometrainer dus gemakkelijk opklappen en naar een andere ruimte verplaatsen na het sporten.

Het display is redelijk simpel en geeft alleen de snelheid, afstand, hartslag en calorieverbruik aan. Je hebt de optie om een app te gebruiken voor je tablet of smartphone waarmee je je trainingen en prestaties kan bijhouden.

Daarnaast heeft deze fiets ook een jammer genoeg een paar minpunten. Zo zal je dus geen speciale trainingsprogramma’s vinden op deze hometrainer, is het vliegwiel slechts 5 kg, moet je de weerstand handmatig afstellen, en is het zadel zelfs in de hoogste stand te kort voor lange mensen.

Toch kan de opvouwbare VirtuFit hometrainer een goede aankoop zijn als je opzoek bent naar een simpele en goedkope hometrainer.

Beste Ligfiets Hometrainer: XTERRA Fitness Ligfiets SB2.5

Naast de normale hometrainers heb je ook nog ligfiets hometrainers. Het grootste verschil is dat je nu achter de pedalen zit in plaats van erboven. Daarnaast zit je een stuk lager en heb je een stoel waarin je zit in plaats van een zadel. Dat zit natuurlijk een stuk fijner en belast de rug minder. Vandaar dat mensen met rugklachten vaak voor een ligfiets gaan en niet de normale hometrainer. Iets minder is wel dat dit type hometrainer een stuk groter en zwaarder is en de prijs ook aanzienlijk hoger ligt.

De XTERRA Fitness Ligfiets is te koop voor een redelijk lage prijs vergeleken met vergelijkbare ligfiets hometrainers, maar biedt tegelijkertijd alles dat je nodig hebt voor een goede workout. Zo komt deze hometrainer met een vliegwiel van 10 kg, 24 weerstandsniveaus, 24 trainingsprogramma’s, en een LCD scherm waarop je alle benodigde informatie op kan aflezen.

Beste Spinningfiets: VirtuFit Etappe 1 Spinbike

De meeste hometrainers zijn redelijk flexibel door het scala aan trainingsprogramma’s dat ze hebben. Toch is een spinningbike beter geschikt voor de fanatieke sporter of wielrenner. Sinds de spinningbike, ook bekend als speedbike, bedoeld voor spinning neem je een voorovergebogen houding aan, terwijl je een rechte houding aan neemt op een hometrainer. Je zou dus kunnen zeggen dat een een hometrainer vergelijkbaar is met fietsen op een  stadsfiets, terwijl de spinningbike meer aanvoelt als een racefiets.

De VirtuFit Etappe 1 is in 2018 door Kieskeurig als “best reviewed” bestempeld. Dit model komt met een vliegwiel van 22 kg, 4 verschillende trainingsniveaus, en een scherm dat de afstand, tijd, calorieën, etc. aangeeft. Daarnaast komt het met een DVD met verschillende spinning lessen van een professionele instructeur zodat je de sportschool naar je eigen huis haalt.

Hoewel een spinbike natuurlijk vooral bedoeld is om lekker snel te gaan, kan je met de Virtufit Etappe ook op een rustig tempo fietsen. Je kan het zadel en stuur gemakkelijk aanpassen zodat je in een comfortabele positie zit.

Beste Stoelfiets: Tunturi Cardio Fit M30 Minibike

Een stoelfiets is een soort mini hometrainer en bestaat normaal uit slechts twee trappers en een klein LCD schermpje. Aangezien de stoelfiets geen zadel of stuur heeft gebruik je hem terwijl je in een stoel of bank zit, vandaar dus de naam. Dat maakt hem vooral populair onder oudere mensen. Daarnaast kan je de stoelfiets ook op de tafel zetten om je armen te trainen. Maar de grootste pluspunten zijn toch de lage prijs en hoe makkelijk het is om een stoelfiets op te bergen.

Een probleem voor de meeste stoelfietsen is dat ze niet stevig op de grond staan en tijdens het fietsen vaak verschuiven of uitglijden. De Tunturi Cardio Fit is iets zwaarder dan de meeste stoelfietsen (4,5 kg) en blijft daardoor goed op zijn plek staan. Terwijl je trapt geeft de ingebouwde computer de snelheid, trainingstijd, verbrande calorieën en omwentelingen per minuut aan. De weerstand moet je echter wel handmatig aanpassen.

Alhoewel een stoelfiets vaak beschouwd wordt als een mini hometrainer, is het in de praktijk toch ver van een perfecte vervanging voor een normale hometrainer. De stoelfiets is vooral bedoeld om op een rustig tempo te bewegen terwijl je bijvoorbeeld TV kijkt, en is niet geschikt voor intensief sporten.

Beste Crosstrainer: Focus Fitness Fox 3

Als je van plan bent om een hometrainer te kopen, wil je misschien ook even een kijkje nemen bij de crosstrainers. Een crosstrainer heeft naast twee pedalen ook twee grote handvatten die heen en weer gaan. In plaats van een fietsende beweging maak je meer een langlauf beweging, waardoor je niet alleen je benen maar ook je bovenlichaam traint.

Als dit de eerste keer is dat je een crosstrainer koopt is de Focus Fitness Fox 3 een goede keuze. Dit is een goedkoop model waarmee je toch de meeste voordelen kan ervaren van trainen op een crosstrainer. Deze crosstrainer komt met een vliegwiel van 7 kg en je kan gemakkelijk kiezen uit 16 weerstandsniveaus door middel van het LCD display. Daarnaast kan je op het display ook de tijd, afstand, snelheid, aantal omwentelingen, omgevingstemperatuur, calorieverbruik, uithoudingsvermogen en hartslag aflezen.

De Focus Fitness Fox 3 heeft 18 trainingsprogramma’s; 12 voorgeprogrammeerde programma’s, 4 hartslag programma’s, 1 manueel programma, en 1 persoonlijk programma. Bovendien is deze crosstrainer zo goed als geruisloos, wat vooral de thuissporters goed kunnen waarderen.