Hoeveel Fietsen Zijn Er In Nederland?

Nederlanders fietsen veel en daar zijn ook veel fietsen voor nodig.

Meer dan een kwart van alle uitstapjes word met de fiets gedaan.

Laten we dus eens wat dieper in de cijfers duiken over het aantal fietsen in Nederland.

Hoeveel fietsen zijn er in Nederland?

Het aantal fietsen in Nederland in 2021 word geschat rond de 23 miljoen. Er zijn in Nederland dus meer fietsen dan inwoners. In 2000 lag het aantal fietsen in Nederland nog rond de 16 miljoen. De afgelopen jaren is het aantal fietsen dus gemiddeld met 350,000 exemplaren per jaar toegenomen.

Wat is het gemiddelde aantal fietsen per Nederlander?

Er zijn in Nederland ongeveer 23 miljoen fietsen en 17 miljoen inwoners. Omgerekend is dat dus 1.4 fietsen per inwoner. In de praktijk bezitten de meeste Nederlanders slechts een enkele fiets. Maar sommige mensen hebben 2, 3, of zelfs 4 fietsen, waardoor het gemiddelde aantal fietsen per inwoner rond de 1.4 is.

Om te kijken of dat veel is of niet, kunnen we kijken naar een paar andere landen waar ze graag fietsen. Bijvoorbeeld in Denemarken, Japan en België zijn er 0.8, 0.6 en 0.5 fietsen per persoon. Dit lijkt weinig voor een fietsland zoals België, maar er wordt aanzienlijk minder gefietst in het Franstalige gedeelte vergeleken met het Nederlandstalige gedeelte.

Hoeveel fietsen zijn er op de wereld?

Het aantal fietsen op de wereld word geschat rond de 1 miljard. Dat betekent dat ongeveer 2.3% van alle fietsen ter wereld in Nederland zijn. Als je realiseert dat in Nederland slechts 0.2% van de wereld bevolking woont, kan je dus snel zien dat we een echt fietslandje zijn.

Hoeveel elektrische fietsen zijn er in Nederland?

Het aantal elektrische fietsen in Nederland aan het begin van 2021 word geschat rond de 3 miljoen. Dat betekent dus dat 13% van alle fietsen in Nederland elektrische zijn, en dat percentage zal in de komende jaren alleen maar toenemen. Bijna 50% van alle verkochte fietsen in 2020 was namelijk een e-bike.

In 2021 werd voor het eerst mee e-bikes verkocht dan normale fietsen en in 2022 waren er al bijna 5 miljoen elektrische fietsen in Nederland.

Opmerkelijk is wel dat de speed pedelec een stuk minder populair is dan de elektrisch fiets. In 2019 werden er slechts 19,000 speed pedelecs verkocht, terwijl er 423,000 elektrische fietsen over de toonbank gingen.

In 2021 gingen er 923,000 e-bikes over de toonbank, maar werden slechts 4,400 speed pedelecs verkocht. De speed pedelec slaat dus nog niet echt aan in Nederland.

In 2022 staan er slechts 28,855 speed pedelecs officieel geregistreerd in Nederland.

Hoeveel fietsen zijn er in Amsterdam

Het aantal fietsen in de stad Amsterdam ligt rond de 900,000 exemplaren. Dat is dus meer dan het aantal inwoners van Amsterdam. Uit onderzoek blijkt dat rond de 63% van de Amsterdammers elke dag op de fiets stapt. Tijdens de spitsuren gebruiken ongeveer 72,000 mensen tegelijkertijd de fiets. Dat is bijna het dubbele van het aantal auto’s.

Het totaal aantal fietsen in Nederland is trouwens niet gelijk verdeeld over elke provincie. Zo zijn er in provincies met veel grote steden zoals Noord-Holland meer fietsen te vinden dan in relatief dunner bevolkte provincies.

Hoeveel OV-fietsen zijn er in Nederland?

Er zijn bijna 22,000 OV-fietsen in Nederland verspreid over 300 verschillende locaties. In 2019 lag het totaal aantal ritjes op een OV-fiets rond de 5,2 miljoen. Dat is een sterke toename ten opzichte van 2014, toen de OV-fiets slechts 1,5 miljoen keer gebruikt werd.

Dat de OV-fiets steeds populairder word is niet zo verrassend. Elk jaar neemt het totaal aantal OV-fietsen toe, kan je ze op meer stations vinden, en blijven de kosten van een OV-fiets ook relatief laag.

Hoeveel fietsen worden er gestolen in Nederland?

Per jaar worden er in Nederland ongeveer een half miljoen fietsen gestolen. In 2019 lag het aantal gestolen fietsen rond de 467,000 wat gelukkig een afnamen van 28% was vergeleken met 2016. Toch bleef de financiële schade gelijk in beide jaren rond de 600 miljoen euro.

Dit komt vooral omdat dieven steeds vaker duurdere modellen proberen te stelen, zoals elektrische fietsen en speed pedelecs.

Om de schade van diefstal zo laag mogelijk te houden kan je gebruik maken van een goed fietsslot met ART keurmerk of een fietsverzekering af te sluiten.

Op de Fiets Naar het Werk

Hoeveel kilometer fietspad is er in Nederland?

Nederland heeft in totaal ongeveer 37,000 kilometer aan fietspaden. Dat is hoger dan de 29,000 kilometer wat de Fietserbond in 2009 ingeschat had. De LF-9 is met 445 kilometer het langste fietspad van Nederland en het drukste fietspad is te vinden in Utrecht bij het Smakkelaarsveld.

Als elke Nederlander tegelijkertijd de fiets pakt, zou er gemiddeld alsnog 2 meter tussen elke fietser zitten. In de praktijk fietst natuurlijk niet iedereen netjes achter elkaar, en vind je de drukste fietspaden vooral in de grote steden.

Daarnaast is er naast toegewijde fietspaden ook nog een 55,000 kilometer aan wegdek waar fietsers en automobilisten samen de weg delen.

Ondanks dit alles is de Nederlandse overheid toch van plan om het gebruik van de fiets verder te stimuleren. Het doel is om binnen 10 jaar tijd het aantal gefietste kilometers per jaar met 20% moeten toenemen.

Zo kan je bijvoorbeeld op steeds meer plaatsen een OV-fiets huren en kan je belastingkorting krijgen als je een fiets van de zaak koopt.

Hoeveel fietsen in de gracht van Amsterdam

Met zoveel fietsen in Amsterdam is het niet heel verrassend dat er soms een fiets in de gracht beland. En als je fiets eenmaal in de gracht licht, haal je hem er ook niet meer zo gemakkelijk uit.

Volgens Amsterdam.org worden er elk jaar rond de 6000 fietsen uit de grachten gehaald. Het echt aantal fietsen in de grachten zal waarschijnlijk een stuk hoger liggen.

Aangezien de Amsterdamse grachten ongeveer 100 km lang zijn, zou je gemiddeld om de 17 meter een nieuwe fiets moeten kunnen vinden.

Hoeveel fietsenwinkels zijn er in Nederland

In het begin van 2019 waren er in Nederland 2990 fietsenwinkels en 568 fysieke vestigingen van groothandelaren in tweewielers volgens het Nederlands Dagblad.

Je zou verwachten dat steeds meer mensen online een fiets kopen en dat daardoor het aantal fietsenwinkels omlaag zou gaan. Maar in 2019 was het aantal fietsen winkels meer dan 10% gestegen vergeleken met 2014.

Dit komt vooral door de populariteit van de elektrische fiets. Een elektrische fiets is duur en een stuk complexer dan een normale fiets. Daarom kiezen consumenten er voor om vaker na de fietsenwinkel te gaan waar je advies kan krijgen en een testritje kan maken.

Bronnen

Bron 1: https://www.fietsplatform.nl/fietsrecreatiemonitor/cijfers

Bron 2: https://www.iamsterdam.com/nl/op-bezoek/over-amsterdam/amsterdam-in-cijfers

Bron 3: https://www.verkeersnet.nl/mobiliteitsmanagement/21327/gebruik-auto-door-amsterdammers-neemt-af-fietsgebruik-is-toegenomen/?gdpr=accept

Bron 4: https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2020/bijna-half-miljoen-fietsen-gestolen/

Bron 5: https://www.raillynews.com/2020/05/How-many-bicycles-are-there-in-the-world/

Bron 6: https://mijn.bovag.nl/actueel/nieuws/2022/april/speed-pedelec-blijft-nicheproduct/

Bron 7: https://www.mobiliteitsplatform.nl/artikel/verkoopgroei-speed-pedelecs-gestagneerd-in-2021

Bron 8: https://www.bovag.nl/nieuws/leveringsproblemen-drukten-fietsverkoop-in-2021#:~:text=De%20elektrische%20fiets%20was%20afgelopen,8%20tot%2051%2C8%20procent.

Bron 9: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5287913/nederland-telt-nu-bijna-5-miljoen-elektrische-fietsen

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.