Hoeveel Fietsen Zijn Er In Nederland?

hoeveel fietsen in nederland

Nederlanders fietsen veel en daar zijn ook veel fietsen voor nodig. Meer dan een kwart van alle uitstapjes worden met de fiets gedaan. Wat is dus het totaal aantal fietsen in Nederland?

In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen, maar gezamenlijk hebben we 25 miljoen fietsen (23 miljoen normale fietsen en 2 miljoen elektrische fietsen).

Omgerekend is dat dus 1.5 fiets per persoon. Dit betekent echter niet dat elke Nederlander een fiets bezit. Veel mensen hebben namelijk 2 of zelfs 3 fietsen. Daar staat een groep mensen tegenover die helemaal geen fiets hebben.

Natuurlijk worden er elk jaar weer nieuwe fietsen gekocht. In 2018 nam daarom het aantal fietsen in Nederland toe met bijna 1 miljoen. Opmerkelijk is dat er veel e-bikes (~40%) worden gekocht, waardoor de verhouding tussen normale fietsen en elektrische fietsen geleidelijk afneemt.

Het totaal aantal fietsen is echter niet gelijk verdeeld over elke provincie. Zo zijn er in provincies met veel grote steden zoals Noord-Holland meer fietsen te vinden dan in relatief dunner bevolkte provincies.

In Amsterdam zelf al zijn er elke dag 72,000 fietsers te vinden tijdens de spitsuren. Dat is bijna het dubbele van het aantal auto’s. In de toekomst neemt dit waarschijnlijk alleen maar toe omdat steeds meer mensen kiezen om op de fiets naar het werk te gaan in plaat van de auto te nemen.

Op de Fiets Naar het Werk

Andere landen met veel fietsen zijn onder andere Denemarken, Japan en Belgiƫ met 0.8, 0.6 en 0.5 fietsen per persoon. Dit lijkt weinig voor een fietsland zoals Belgiƫ, maar er wordt aanzienlijk minder gefietst in het Franstalige gedeelte vergeleken met het Nederlandstalige gedeelte.

Om te voorkomen dat we allemaal op elkaar fietsen is er heel wat wegdek nodig. De totale lengte van de fietspaden in Nederland is 33,000 kilometer.

Als elke Nederlander tegelijkertijd de fiets pakt, zou er gemiddeld alsnog 2 meter tussen elke fietser zitten.

Daarnaast is er naast toegewijde fietspaden ook nog een 55,000 kilometer aan wegdek waar fietsers en automobilisten samen de weg delen.

Ondanks dit alles is de Nederlandse overheid toch van plan om het gebruik van de fiets verder te stimuleren. Het doel is om binnen 10 jaar tijd het aantal gefietste kilometers per jaar met 20% moeten toenemen.

Zo kan je bijvoorbeeld op steeds meer plaatsen een OV-fiets huren en kan je belastingkorting krijgen als je een fiets van de zaak koopt.

aantal fietsen nederland infographic

Infographic Nederland fietsland (en elektrische fietsen) door beslist.nl