Categorie├źn
Elektrische Fiets

Hoe Lang Duurt Het Opladen Van De Elektrische Fiets Accu?

Een smartphone is redelijk klein, en toch duurt het opladen al snel een paar uur. In vergelijking is een elektrische fiets natuurlijk veel groter. Dus je vraagt je waarschijnlijk af: hoe lang moet een elektrische fiets opladen?

De tijd die de accu nodig heeft om op te laden hangt van verschillende factoren af. Zo word vaak aanbevolen om na elke rit die je maakt de accu op te laden, maar rijd je in de praktijk de accu niet vaak compleet leeg. Als je een half volle accu oplaadt, gaat dat natuurlijk sneller dan het opladen van een compleet lege accu.

Daarnaast hangt de tijd ook af van het maximale capaciteit van de accu en het type accu dat je fiets gebruikt. Jammer genoeg gebruikt elk merk een andere accu, dus het is moeilijk om er een precies getal te noemen.

Gemiddeld duurt het opladen van een compleet lege fiets accu tussen de 3 tot 5 uur.

Daarnaast gaat het opladen van de eerste 50% veel sneller dan de laatste 50%. Als je dus op een lange fietstocht gaat en je moet onderweg opladen, is het sneller om je fiets twee keer half op te laden dan een keertje helemaal.

Snellader fietsaccu

Naast de normale lader die met de elektrische fiets komt verkopen veel merken ook een speciale snellader. Door een snellader te gebruiken kan je de tijd die je nodig hebt ongeveer halveren. Dan duurt het dus 1.5 tot 3.5 uur voordat een lege accu weer compleet opgeladen is.

In theorie zou het te snel opladen van de accu kunnen leiden tot een vermindering van de levensduur. Maar is dit effect zo klein dat je er niet zo veel van merkt. Bovendien zijn er veel andere factoren die een grotere invloed hebben op de levensduur van de accu.

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen kan de snellader alleen gebruiken wanneer het echt nodig is (bijvoorbeeld onderweg) en de normale lader in de andere gevallen.

Wel raad ik aan om alleen een (snel)lader te gebruiken die door de fabrikant van je elektrische fiets wordt verkocht.

elektrische fiets opladen hoe lang

Accu elektrische fiets laadt niet op

Als de accu helemaal niet meer oplaadt kan dat twee oorzaken hebben. De accu zelf kan kapot zijn door bijvoorbeeld diepontlading. Of de lader van de accu zelf is kapot.

Voordat je een nieuwe accu of oplader koopt is het handig om te controleren welk van de twee aan vernieuwing toe is.

Probeer met dezelfde lader een andere accu op te laden, of probeer eens met een andere lader jouw accu op te laden.

Heb je zelf geen tweede accu en kan je deze ook niet van iemand in de directe omgeving kan lenen? Ga dan eens een keertje langs de fietsen maker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.