Gemiddelde Fietssnelheid: Hoe Snel Fiets Je Gemiddeld

Wil je op de fiets van A naar B gaan en niet te laat aankomen? Dan is het handig om te weten wat de gemiddelde snelheid op de fiets is.

Laten we dus eens een kijkje nemen hoe snel je gaat op een fiets, en welke factoren daar invloed op hebben.

Hoe hard fiets je gemiddeld?

De gemiddelde fietssnelheid op een stadsfiets is 17 kilometer per uur. Met wind tegen is de gemiddelde fietssnelheid 15 kilometer per uur, en met wind mee 19 kilometer per uur.

Mocht je fietsen in de stad, dan moet je vaak afremmen voor stoplichten of andere weggebruikers waardoor de gemiddelde fietssnelheid rond de 12 kilometer per uur ligt.

Hoe snel is dat eigenlijk?

Om te kijken hoe snel 17 kilometer per uur is kan je dat vergelijken met andere vormen van bewegen.

De gemiddelde wandel snelheid is bijvoorbeeld 4 tot 5 kilometer per uur.

En de gemiddelde hardloop snelheid is rond de 11 kilometer per uur.

Fietsen is dus ongeveer 4 keer sneller dan wandelen en dubbel zo snel als hardlopen.

Wat is de gemiddelde snelheid op een racefiets?

De gemiddelde snelheid op een racefiets is 24 kilometer per uur. Met wind tegen ligt de gemiddelde snelheid rond de 21 kilometer per uur, en met wind tegen rond de 26 kilometer per uur.

Op een racefiets ga je dus een stuk sneller dan op een stadsfiets.

Professionele tour wielrenners gaan zelfs nog een stuk sneller met een gemiddelde snelheid rond de 35 kilometer per uur.

Wat is de gemiddelde snelheid van een elektrische fiets?

Een normale elektrische fiets heeft een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur en een speed pedelec heeft een gemiddelde snelheid rond de 45 kilometer per uur. Dankzij de sterke motor neemt de gemiddelde snelheid weinig af met wind tegen.

Houd er echter rekening mee dat je deze snelheden realistisch gezien alleen buiten de bebouwde kom bereikt, waar je lange wegen hebt met weinig andere weggebruikers.

In de stad zelf moet je vaak afremmen, waardoor je gemiddelde snelheid op een e-bike flink lager uitvalt.

Voor meer informatie kan je het artikel lezen over de snelheid van een elektrische fiets.

Wat is de gemiddelde snelheid op een mountainbike?

De gemiddelde snelheid van een mountainbike op een verharde weg ligt rond de 20 kilometer per uur. In het bos ligt de fietssnelheid rond de 10 tot 15 kilometer per uur.

Het inschatten van de gemiddelde snelheid op een mountainbike is echter zeer moeilijk.

Veel hangt af waar je gaat mountainbiken; on-road of off-road? De wielen en ondergrond zijn ook van belang.

Daarnaast heb je tijdens het off-road mountainbiken ook veel tempowisselingen, waardoor de gemiddelde snelheid eigenlijk niet zo heel veel betekend.

Wat is de gemiddelde snelheid van een wielrenner?

Een wielrenner die alleen rijdt behaalt een gemiddelde snelheid rond de 31 kilometer per uur. Een wielrenner die in het peloton rijdt heeft minder weerstand en kan een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur bereiken.

Een professionele wielrenner fietst dus bijna 30% sneller dan een gemiddelde fietser op een racefiets.

Dat klinkt misschien niet super indrukwekkend. Maar voor elke extra kilometer per uur die je sneller wilt gaan moet je exponentieel meer energie leveren.

Wat is de gemiddelde snelheid van een beginnend wielrenner?

Een beginnende wielrenner heeft een gemiddelde snelheid van 24 kilometer per uur als deze alleen fiets. Binnen een groep haalt een beginnende wielrenner snelheden rond de 27 tot 28 kilometer per uur, zolang die niet vooraan hoeft te fietsen.

Fietssnelheden op een rijtje

  • Gemiddelde fietssnelheid: 17 km/u
  • Gemiddelde snelheid elektrische fiets: 25 km/u
  • Gemiddelde snelheid racefiets: 24 km/u
  • Gemiddelde snelheid mountainbike: 20 km/u

Gemiddelde fietssnelheid berekenen

Om de gemiddelde fietssnelheid van jezelf te berekenen kan je de totale afstand die je afgelegd hebt delen door de tijd die je daarvoor nodig had. Bijvoorbeeld als je 30 kilometer hebt gefietst hebt in 1.5 uur, dan is je gemiddelde fietssnelheid 30/1.5 = 20 kilometer per uur.

Als de tijd die je gefietst hebt geen mooi rond getal is, kan het gemakkelijker zijn om eerst de snelheid in kilometer per minuut uit te rekenen en deze daarna om te zetten in kilometer per uur.

Bijvoorbeeld als je 23 kilometer hebt gefietst in 49 minuten. Dan is je gemiddelde snelheid 23/49 = 0.47 kilometer per minuut. Aangezien er 60 minuten in een uur zit, is de gemiddelde snelheid dus ongeveer 0.47*60 = 28 kilometer per uur.

Zodra je de gemiddelde snelheid weet, kan je natuurlijk ook gemakkelijk berekenen hoe lang je moet fietsen voor 10 km, 20 km, 30 km, etc.