Categorieën
Reviews & Vergelijken

Beste Fietsverzekeringen Vergelijken in 2020 – Normale Fiets & E-Bike

Als Nederlanders fietsen natuurlijk flink wat kilometer af. We zijn niet voor niets het land met de meeste fietsers per inwoner. Maar met al die fietsen zal het je ook wel niet een verrassing zijn dat meer dan een half miljoen fietsen per jaar worden gestolen. Dat is ongeveer 1/5 van alle fietsen.

Daarnaast zit een ongeluk in een klein hoekje. Bijvoorbeeld door het rijden/fietsen onder invloed, slechte remmen en/of verlichting, gebruik van een mobieltje, of kuilen en hobbels in de weg, gebeuren er elk jaar weer ongelukken.

Vandaar dat een goede fietsverzekering altijd van pas komt, of je nu een normale fiets of een elektrische fiets gebruikt.

fietsverzekering vergelijken consumentenbond

Waarom een fietsverzekering?

Het klopt dat niet iedereen een fiets verzekering nodig heeft. Als je een tweedehands omafiets hebt, is het misschien goedkoper om een nieuwe fiets te kopen als iets misgaat dan een verzekering af te sluiten.

Maar als je een fiets hebt van goede kwaliteit of een e-bike is een fietsverzekering het overwegen waard. Toch zijn er veel misverstanden over de noodzaak van een verzekering.

De fiets is inbegrepen bij de inboedelverzekering – Veel mensen denken dat hun fiets inbegrepen is bij de inboedelverzekering. Jammer genoeg is dit vaak maar gedeeltelijk waar. Als je fiets gestolen wordt terwijl die thuis of in de schuur op slot staat kun je vaak de schade declareren bij je inboedelverzekering. Maar als je fiets op straat wordt gestolen wordt de fiets normaal niet door de inboedelverzekering gedekt. En dat is natuurlijk net wanneer die het vaakst gestolen wordt.

Een goed fietsslot voorkomt diefstal – Een goed fietsslot doet al vaak wonderen. Als er 5 gelijksoortige fietsen op een rijtje staan waarvan eentje een extra groot slot heeft, dan is het wel duidelijk welke het minst waarschijnlijk gestolen wordt. Maar dat is natuurlijk geen 100% garantie want elk slot kan gebroken worden met genoeg geduld en de juiste gereedschap. Vooral als je een duurdere fiets hebt, ben je een mooi doelwit voor dieven.

Een fietsverzekering is te duur – Dit is natuurlijk een van de meest voorkomende redenen dat iemand geen fietsverzekering afsluit. Toch is het verstandig om je te laten informeren voordat je conclusies trekt, want vaak is die toch niet zo duur als je verwacht. Afhankelijk van je situatie hebt je voor een paar euro per maand al een basispakket.

Welke fietsverzekering past bij mij?

Afhankelijk van welke fiets je gebruikt en hoe vaak je deze gebruikt kan je er voor kiezen om bepaalde dingen wel of niet mee te laten verzekeren. Dit zijn voornamelijk de volgende punten:

 • Diefstal De meest voorkomende reden om een fietsverzekering af te sluiten is om schade door diefstal tegen te gaan. Bijna elke fietsverzekering vergoed dit. Moet schade door een poging tot diefstal is niet altijd inbegrepen.
 • Fietsaccessoires – Een basispakket vergoed het vaak niet als je fietsaccessoires zoals fietsmand, fietsslot, fietstas of kinderzitje. De accu van een e-bike is ook vaak niet inbegrepen. Als je deze wel wilt verzekeren moet je dat vaak apart aangeven tijden de aanvraag en moet je de waarde van de accessoires moeten kunnen bewijzen met een aankoopbon. Let er wel op dat je premie omhoog kan gaan als je dit doet.
 • Volledige Casco – Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar diefstal is niet het ergste dat je kan overkomen tijdens het fietsen. Als je verzekerd wil zijn tegen schade door vallen, brand of aanrijdingen heb je een volledige casco nodig.
 • Rechtsbijstandverzekering – Sommige uitgebreide fietsverzekeringen komen automatisch met een rechtsbijstandverzekering. Dit kan van pas komen tijdens een ongeluk om de schuldige te bepalen of het verhalen van schade. Ook krijg je juridische hulp als een aanrijding leidt tot een strafzaak.
 • Pechhulp – Pech onderweg kan altijd voorkomen. En als je zelf niet zo technische bent of als je een elektrische fiets hebt, is de oplossing niet zo makkelijk als een bandje plakken. Pechhulp kan dan handig zijn. Maar wat precies bedoeld wordt met pechhulp verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Soms wordt je fiets ter plekke gemaakt terwijl andere verzekeraars je alleen naar huis of een nabijgelegen fietsenwinkel brengen.
 • Dekking buiten Nederland – Voor dagelijks gebruik hebben de meeste mensen geen dekking in het buitenland nodig. Maar als je graag op fietsvakantie gaat of vlak bij de grens woont kun je kiezen voor dekking in heel Europa of wereldwijde dekking.
e bike verzekering vergelijken

Beste fietsverzekering

Elk jaar test de consumentenbond de verschillende fietsverzekeringen die worden aangeboden. In totaal werden er 16 fietsverzekeringen vergeleken en kwam Kingpolis voor het derde jaar op rij het beste uit de test.

Dit komt onder andere omdat bij diefstal je 3 jaar lang de nieuwwaarde vergoed krijgt en dus niet de aanschafprijs. Daarnaast krijg je bij de Casco Compleet dekking ook standaard ongevallenverzekering, verhaalrechtsbijstand en pechhulp in het merendeel van Europa.

De top 5 beste fietsverzekeringen volgens de test van de consumentenbond was als volgt:

 1. Kingpolis
 2. Allianz Global Assistance
 3. Univé
 4. Unigarant
 5. Enra Optimaal

Ondanks de verschillende voorwaarden tussen de top 5, was er geen groot verschil in de eindcijfers. Dit komt vooral omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Kijk dus goed wat het best bij je past.

Dit betekend echter niet dat elke fietsverzekering goed uit de test kwam. Opvallend genoeg deden de Enra Plus en Enra Basis het heel slecht, en kwam ook de Hema fietsverzekering slecht uit de bus.

E-bike fietsverzekering vergelijken

Tijdens het kiezen van een fietsverzekering voor een elektrische fiets moet je ruwweg letten op dezelfde dingen als bij een normale fiets. Het grootste verschil is de dekking van de accu. Deze is duur en gemakkelijk te stelen, waardoor elke verzekeraar hier anders mee om gaat.

Zo keert Hema alleen een vergoeding uit bij diefstal van de complete elektrische fiets, en krijg je niks bij beschadiging of als alleen de accu gestolen word. Terwijl Allianz Global Assistance en FietsNed eisen dat de accu niet alleen achtergelaten word in de fiets, tenzij er een apart slot omheen zit.

Daarnaast schrijven de fietsverzekering van de ANWB, Unigarant en Enra Plus elke maand 1.5% af van de accu prijs. Terwijl Kingpolis, Klaverblad en Univé niet afschrijven, maar wel een €25 eigen risico rekenen.

Mensen die in de grote steden wonen betalen ook bijna altijd een extra premie, omdat diefstal vooral in steden voorkomt. Deze premie kan echter wel flink verschillen per stad en per fietsverzekering.

Volgens de fietsverzekering test van de consumentenbond kwam Kingpolis ook het best uit de test als het om elektrische fiets verzekeringen gaat. In de top 5 zijn vooral dezelfde aanbieders te zijn als bij normale fietsen, maar in een iets andere volgorde:

 1. Kingpolis
 2. Univé
 3. Enra Optimaal
 4. Allianz Global Assistance
 5. Unigarant
elektrische fiets verzekering vergelijken

Verzekeringspremie bepalen

Hoe de premie precies wordt berekend wordt, verschilt tussen verzekeraars. Normaal betaal je elke maand een bepaalt percentage van de waarde van je fiets. Als je fietsaccessoires meeverzekerd gaat de waarde en dus de premie omhoog.

Voor het eerste jaar of eerste jaren na de aankoop van een nieuwe fiets wordt de waarde vaak gelijk gesteld aan de aankoopwaarde. Als je een tweedehands fiets hebt of dezelfde fiets voor meerdere jaren gebruikt gaat de waarde van je fiets langzaam omlaag.

Daarnaast betalen mensen in de grote steden vaak een extra premie gebaseerd op hun postcode, omdat de kans op diefstal hoger is in de stad.

Goedkoopste fietsverzekering e-bike

De beste fietsverzekering is natuurlijk vaak niet de goedkoopste fietsverzekering. Als je de maandelijkse kosten graag zo laag mogelijk houd, is het begrijpelijk dat je voor een goedkoper alternatief gaat.

Als je een standaard elektrische fiets hebt die je alleen gebruikt voor kleine stukjes door de stad, dan komt Unigarant het goedkoopst uit de test met ongeveer €4.50 per maand.

Als je een duurdere elektrische fiets gebruikt en een volledige casco verzekering met pechhulp nodig hebt, dan zijn Kingpolis en Univé het goedkoopst rond de €5.50 per maand.

fietsverzekering hema ervaring

Voorwaarden en kleine lettertjes

Zelfs met een fietsverzekering op zak kun je soms nog voor een verrassing komen te staan. Verzekeraars proberen hun aanbod natuurlijk zo mooi mogelijk te maken maar het claimen van de schade gaat niet altijd zonder problemen.

Hier hebben we een paar dingen op een rijtje gezet die je moet onthouden als je fietsverzekeringen vergelijkt.

 • Maximale Vergoeding – Als je een goedkope verzekering afsluit krijg je vaak niet de volledige nieuwwaarde van je fiets terug als die gestolen wordt. Net als bij andere verzekeringen is er vaak sprake van een eigen risico wat een vast bedrag of een percentage van de nieuwwaarde. Zelfs de beste fietsverzekeringen vergoed alleen de volledige aanschafprijs van je fiets voor de eerste (paar) jaar.
 • Flexibele Vergoeding – Normaal gesproken kan de verzekeraar de schade vergoeden op twee verschillende manieren. Of je krijgt een vergelijkbare nieuwe fiets of je krijgt de waarde van je fiets in geld. In het tweede geval kun je zelf een nieuwe fiets uitkiezen of het geld aan iets compleet anders besteden.
 • Fietsslot Verplicht – Als je fiets niet op slot doet, is het natuurlijk je eigen schuld als die gesloten wordt. En daar denken veel verzekeraars hetzelfde over. Vaak kun je alleen schade declareren als je kan aantonen dat je een fatsoenlijk slot gebruikt. De meeste verzekeraars vinden een slot met het ART-2 keurmerk of hoger voldoende voor een normale fiets.
 • Beperkte Dekking in het Buitenland – Ook als de verzekeraar aangeeft je te verzekeren in het buitenland geldt dit niet altijd voor elk land of elk onderdeel van de verzekering. Schade bij diefstal wordt vaak vergoed in heel Europa en soms zelfs wereldwijd. Maar pechhulp of juridische bijstand wordt vaak niet wereldwijd verleent.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er nog andere dingen in de voorwaarden staan. Dus lees alles eerst goed door voordat je iets ondertekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.