//Fietsverzekering Vergelijken – Vind de Beste Fietsverzekering voor Jou
Fietsverzekering vergelijken

Fietsverzekering Vergelijken – Vind de Beste Fietsverzekering voor Jou

Of je nou op weg bent naar je werk, gewoon wat benzine wil besparen, of lekker wat aan bewegen wilt doen, wij Nederlanders fietsen natuurlijk flink wat kilometer af. We zijn niet voor niets het land met de meeste fietsers per inwoner.

Met al die fietsen zal het je ook wel niet verrassen dat in ons kleine landje alleen al meer dan een half miljoen fietsen per jaar worden gestolen. Dat is ongeveer 1 uit de 5 fietsen.

Dat geeft mooi aan hoe gemakkelijk het is om een gemiddelde fiets te stelen. Een dief hoeft alleen maar het slot te breken en weg is je nieuwe fiets.

En ook al is ons landje relatief veilig om in te fietsen, een ongeluk zit in een klein hoekje. Bijvoorbeeld door rijden of fietsen onder invloed, slechte remmen en/of verlichting, gebruik van een mobieltje, of kuilen en hobbels in de weg.

Kort gezegd, fietsen is natuurlijk mooi maar het kan soms ook mis gaan. En juist in die situaties kan een goede fietsverzekering mooi van pas komen.

Wat is de beste fietsverzekering voor jou?

Als je eventjes rond kijkt, kun je al snel talloze verschillende verzekeringen vinden. Gelukkig hoef je niet per se de duurste te kiezen. Je kunt de kosten laag houden door van tevoren af te vragen wat je wel en niet nodig hebt.

Bijvoorbeeld als je je fiets alleen gebruikt om kleine afstanden af te leggen heb je misschien niet per se pechhulp nodig. Natuurlijk mooi om te hebben, maar voor veel mensen overbodig. Maar een goedkope fietsverzekering die minstens diefstal vergoed is een goed idee als je een fatsoenlijke fiets hebt.

Tegenwoordig kun je een fietsverzekering bij veel verschillende bedrijven afsluiten. Op het eerste op gezicht lijken ze allemaal op elkaar. Bovendien heb je normaal de optie uit en basispakket of een uitgebreid pakket.

Dus voordat je iets afsluit, is het belangrijk om eerst de voorwaarden goed door te nemen zodat je niet later voor een verrassing komt te staan. En eventjes rondkijken is zekers geen slecht idee.

snel fietsen op de mountain bike

Heb ik überhaupt een fietsverzekering nodig?

Het klopt dat niet iedereen een fiets verzekering nodig heeft. Als je een tweedehands omafiets hebt, is het misschien goedkoper om een nieuwe fiets te kopen als iets misgaat dan een verzekering af te sluiten.Maar als je fiets hebt van goede kwaliteit of een e-bike is een fietsverzekering het overwegen waard. Toch zijn er veel misconcepties over de noodzaak van een verzekering.

 • Als je een inboedelverzekering hebt, is een fietsverzekering niet nodig – Veel mensen denken dat hun fiets inbegrepen is bij de inboedelverzekering. Jammer genoeg is dit vaak maar gedeeltelijk waar. Als je fiets gestolen wordt terwijl die thuis of in de schuur op slot staat kun je vaak de schade declareren. Maar als je fiets op straat wordt gestolen, bijvoorbeeld tijdens het boodschappen doen of op het treinstation, wordt de fiets vaak niet door de inboedelverzekering gedekt. En dat is natuurlijk net wanneer die het vaakst gestolen wordt. Voor diefstal op straat heb je vaak een aparte fietsverzekering nodig.
 • Een goed fietsslot is goed genoeg – Een goed fietsslot doet al vaak wonderen. Als er 5 gelijksoortige fietsen op een rijtje staan waarvan eentje een extra groot slot heeft, dan is het wel duidelijk welke het minst waarschijnlijk gestolen wordt. Maar dat is natuurlijk geen 100% garantie want elk slot kan gebroken worden met genoeg geduld en de juiste gereedschap. Vooral als je een duurdere fiets hebt dan gemiddeld ben je een mooi doelwit.
 • Een fietsverzekering is te duur – Dit is natuurlijk een van de meest voorkomende redenen dat iemand geen fietsverzekering afsluit. Vooral als je elke maand al de zorgverzekering, inboedelverzekering, autoverzekering, etc. moet betalen wil je er niet nog eentje bij. Gelukkig is een fietsverzekering vaak niet zo duur als je voor een basispakket gaat. Je verzekert ten slotte slecht een enkele fiets en niet een heel huis.
fiets schade

Wat is inbegrepen bij de fietsverzekering?

Bijna iedereen kan een fietsverzekering afsluiten ongeacht of je gebruik maakt van een stadsfiets, e-bike, tweedehandsfiets, bakfiets of tandem. Maar afhankelijk van het type en prijs van de fiets kan de verzekering en premie er iets anders uitzien. Hier zijn een paar dingen die je eventueel wel of niet wilt hebben in je verzekering.

 • Diefstal De meest voorkomende reden om een fietsverzekering af te sluiten is om schade door diefstal tegen te gaan. Bijna elke fietsverzekering vergoed dit. Moet schade door een poging tot diefstal is niet altijd inbegrepen.
 • Fietsaccessoires – Een basispakket vergoed het vaak niet als je fietsaccessoires zoals fietsmand, fietsslot, fietstas of kinderzitje. De accu van een e-bike is ook vaak niet inbegrepen. Als je deze wel wilt verzekeren moet je dat vaak apart aangeven tijden de aanvraag en moet je de waarde van de accessoires moeten kunnen bewijzen met een aankoopbon. Let er wel op dat je premie omhoog kan gaan als je dit doet.
 • Volledige Casco – Je denkt er natuurlijk liever niet aan, maar diefstal is niet het ergste dat je kan overkomen tijdens het fietsen. Als je verzekerd wil zijn tegen schade door vallen, brand of aanrijdingen heb je een volledige casco nodig.
 • Rechtsbijstandverzekering – Sommige uitgebreide fietsverzekeringen komen automatisch met een rechtsbijstandverzekering. Dit kan van pas komen tijdens een ongeluk om de schuldige te bepalen of het verhalen van schade. Ook krijg je juridische hulp als een aanrijding leidt tot een strafzaak.
 • Pechhulp – Pech onderweg kan altijd voorkomen. En als je zelf niet zo technische bent of als je een elektrische fiets hebt, is de oplossing niet zo makkelijk als een bandje plakken. Pechhulp kan dan handig zijn. Maar wat precies bedoeld wordt met pechhulp verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Soms wordt je fiets ter plekke gemaakt terwijl andere verzekeraars je alleen naar huis of een nabijgelegen fietsenwinkel brengen.
 • Dekking buiten Nederland – Voor dagelijks gebruik hebben de meeste mensen geen dekking in het buitenland nodig. Maar als je graag op fietsvakantie gaat of vlak bij de grens woont kun je kiezen voor dekking in heel Europa of wereldwijde dekking.
racefiets verzekering

Voorwaarden en kleine lettertjes

Zelfs met een fietsverzekering op zak kun je soms nog voor een verrassing komen te staan. Verzekeraars proberen hun aanbod natuurlijk zo mooi mogelijk te maken maar het claimen van de schade gaat niet altijd zonder problemen.

Hier hebben we een paar dingen op een rijtje gezet die je moet onthouden als je fietsverzekeringen vergelijkt.

 • Maximale Vergoeding – Als je een goedkope verzekering afsluit krijg je vaak niet de volledige nieuwwaarde van je fiets terug als die gestolen wordt. Net als bij andere verzekeringen is er vaak sprake van een eigen risico wat een vast bedrag of een percentage van de nieuwwaarde. Zelfs de beste fietsverzekeringen vergoed alleen de volledige aanschafprijs van je fiets voor de eerste (paar) jaar.
 • Flexibele Vergoeding – Normaal gesproken kan de verzekeraar de schade vergoeden op twee verschillende manieren. Of je krijgt een vergelijkbare nieuwe fiets of je krijgt de waarde van je fiets in geld. In het tweede geval kun je zelf een nieuwe fiets uitkiezen of het geld aan iets compleet anders besteden.
 • Fietsslot Verplicht – Als je fiets niet op slot doet, is het natuurlijk je eigen schuld als die gesloten wordt. En daar denken veel verzekeraars hetzelfde over. Vaak kun je alleen schade declareren als je kan aantonen dat je een fatsoenlijk slot gebruikt. De meeste verzekeraars vinden een slot met het ART-2 keurmerk of hoger voldoende voor een normale fiets.
 • Beperkte Dekking in het Buitenland – Ook als de verzekeraar aangeeft je te verzekeren in het buitenland geldt dit niet altijd voor elk land of elk onderdeel van de verzekering. Schade bij diefstal wordt vaak vergoed in heel Europa en soms zelfs wereldwijd. Maar pechhulp of juridische bijstand wordt vaak niet wereldwijd verleent.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat er nog andere dingen in de voorwaarden staan. Dus lees alles eerst goed door voordat je iets ondertekend. En weer vooral niet bang om een paar vragen te stellen over als iets niet duidelijk is.

Goede Fiets met verzekering

Verzekeringspremie

De maandelijkse kosten is waarschijnlijk een van de eerste dingen waar je naar kijkt als je fietsverzekeringen vergelijkt met elkaar. Hoe de premie precies wordt berekend wordt, verschilt tussen verzekeraars.

Normaal gezien betaal je elke maand een bepaalt percentage van de waarde van je fiets. Als je fietsaccessoires meeverzekerd gaat de waarde en dus de premie natuurlijk omhoog.

Voor het eerste jaar of eerste jaren na de aankoop van een nieuwe fiets wordt de waarde vaak gelijk gesteld aan de aankoopwaarde. Als je een tweedehands fiets hebt of dezelfde fiets voor meerdere jaren gebruikt gaat de waarde van je fiets langzaam omlaag.

Schade, diefstal of een ongeval melden

Het is handig om van tevoren te weten wat je nodig hebt om schade te claimen voordat iets je overkomt. De verzekeraar vraagt vaak bepaalde bewijsstukken die je moet doorsturen binnen enkele dagen. Gelukkig kan die tegenwoordig online en kun je vaak snel geholpen worden.

Normaal gesproken moet je in ieder geval een aangifte bij de politie doen en aantonen dat je een goedgekeurd slot gebruikt. Daarnaast kan nog gevraagd worden naar andere dingen zoals fietssleutels, foto’s van de schade of de contactgegevens van een getuigen bij een ongeluk.

Beste fietsverzekering volgens de Consumentenbond

Elk jaar test de consumentenbond de verschillende fietsverzekeringen te worden aangeboden. In 2018 werden 16 fietsverzekeringen vergeleken en kwam Kingpolis voor het derde jaar op rij het beste uit de test.

Dit komt onder andere omdat bij diefstal je 3 jaar lang de nieuwwaarde vergoed krijgt en dus niet de aanschafprijs. Daarnaast krijg je bij de Casco Compleet dekking ook standaard ongevallenverzekering, verhaalrechtsbijstand en pechhulp in het merendeel van Europa.

De top 5 beste fietsverzekeringen volgens de test van de consumentenbond was als volgt:

 1. Kingpolis
 2. Univé
 3. Enra Optimaal
 4. Allianz Global Assistance
 5. Unigarant

Ondanks de verschillende voorwaarden tussen de top 5, was er geen groot verschil in de eindcijfers. Dit komt vooral omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft. Kijk dus goed wat het best bij je past.

Dit betekend echter niet dat elke fietsverzekering goed uit de test kwam. Opvallend genoeg deden de Enra Plus en Enra Basis het heel slecht, en kwam ook de Hema fietsverzekering slecht uit de bus

E-bike verzekering vergelijken

Over het algemeen hebben normale fietsverzekeringen en e-bike verzekeringen de zelfde voorwaarden.

Het grootste verschil is de dekking van de accu. Omdat de accu duur is en gemakkelijk gestolen kan worden, is het dus belangrijk extra aandacht te besteden aan de dekking hiervan.

Zo vergoed Hema alleen bij diefstal van de complete fiets, en krijg je niks bij beschadiging of als alleen de accu gestolen word. Allianz Global Assistance en FietsNed eisen dat de accu niet alleen achtergelaten word, tenzij er een apart slot omheen zit.

De fietsverzekering van de ANWB, Unigarant en Enra Plus schrijven elke maand 1.5% af op de prijs van de accu. Terwijl Kingpolis, Klaverblad en Univé niet afschrijven, maar wel een €25 eigen risico rekenen.

Daarnaast betalen mensen die in de grote steden wonen bijna altijd een extra premie omdat diefstal vooral vaak in steden voorkomt. Deze premie kan echter wel flink verschillen per stad en per fietsverzekering.

Volgens de fietsverzekering test van de consumentenbond kwam Kingpolis ook het best uit de test als het om elektrische fiets verzekeringen gaat.