Als je op pad gaat met je fiets is het natuurlijk belangrijk dat je de weg goed weet. Naast een geavanceerde fietscomputer die je kan kopen voor je fiets, kan je er een eenvoudige fietsroute app gebruiken in combinatie met je mobieltje.
Tegenwoordig zijn er meerdere apps die je kan gebruiken om een nieuwe route uit te stippelen, zowel voor de iPhone en Android systemen.
Vandaag nemen we dus een kijkje wat de beste fiets apps zijn.
Natuurlijk heb je een smartphone nodig om deze apps te kunnen installeren.
Daarnaast is het ook handig om een houder te hebben voor je smartphone, zodat je niet constant je mobieltje uit je zak hoeft te vissen bij elke afslag.
Als je er nog niet eentje hebt, koop je gemakkelijk een fietshouder op Bol.com.
Fietsnetwerk

De fietsnetwerk app is een populaire keuze onder recreative fietsers. Een van de grootste voordelen is dat je niet alleen zelf een route kan samenstellen, maar ook kan kiezen uit een groot aanbod geselecteerde routes.
Je kan een route zoeken op locatie, thema of routes dicht bij jou in de buurt.
Daarnaast toont de app ook bezienswaardigheden die je tegenkomt op je route en de openingstijden van restaurants, cafeetjes, musea, etc.
De route wordt aangegeven doormiddel van fietsknooppunten en je kan gemakkelijk een route aanpassen om hem iets in te korten of te verlengen.
OS: Android, iOS
ANWB fietsroutepanner

Elke weggebruiker in Nederland is wel bekend met de ANWB, vandaar dat ik hoge verwachtingen had voor hun app. Toch heeft de ANWB fiets app zowel voor als nadelen.
Over het algemeen zijn de routes die je kan vinden in de app leuk om te fietsen en kom je genoeg bezienswaardigheden tegen. Maar vergelijken met andere apps is het aanbod aan verschillende routes wel een stuk minder groot. Je zal dus vaak zelf een route moeten maken.
Daarnaast heeft de app ook geen audiofunctie, waardoor je nog wel eens een afslag kan missen als je niet continue op het beeldscherm kijkt.
Unieke pluspuntje is dat mensen verzekerd bij de ANWB via de app direct de wegenwacht kunnen bellen bij fietspech.
Als je een ANWB lidmaatschap hebt kan je bovendien gebruik maken van bandenplaksetjes en oplaadpunten bij de ANWB Gastvrij Plus punten die aangegeven zijn in de app. Ook zie je snel bij welke terrasjes je korting krijgt als ANWB-fietspaslid.
Over het algemeen dus het proberen waard als je al lid of verzekerd bent bij de ANWB, maar voelt een beetje gebrekkig als je dat niet bent.
OS: Android, iOS
Fietsersbond routeplanner app

Lang voordat applicaties voor de smartphone populair begonnen te worden kon je op de website van de Fietsersbond een routeplanner vinden. En nu is er ook een mobiele versie van gemaakt.
Omdat het wellicht een van de oudste fietsrouteplanners is kan kiezen uit een grote hoeveelheid routes in verschillende types zoals:
- Makkelijke routes
- Korte routes
- Racefietsroutes
- Recreative routes
- Natuurroutes
- Autoluwe routes
Ook kan je natuurlijk zelf een route maken door middel van de fietsknooppunten.
Wat ik zelf vooral fijn vindt is dat je met een gratis acccount een route kan plannen op de computer en deze vervolgens naar je app kan sturen. Het uitstippelen van een route direct op het kleine schermpje van je mobiel vindt ikzelf altijd maar een priegelwerk.
Voor de mensen die nog niet zo veel ervaring hebben met dit soort apps heeft de Fietsersbond ook een cursus beschikbaar, die precies uitlegt hoe je het meest uit de app haalt.
IOS: Android, iOS
Fietsknoop app

Zoals de naam al aangeeft kan je met de Fietsknoop app zelf een route bepalen door middel van de fietsknooppunten. Niet alleen zijn alle Nederlandse knooppunten te vinden, zelfs een groot deel van de knooppunten in België en de grensstreek van Duitsland zijn in de app aanwezig.
Je plant dus gemakkelijk zelf in route in Nederland en omstreken of kies een van de over 30.000 fietsroutes die te vinden zijn in de app. Ook wordt elke route voorzien van een kleine beschrijving, is te zien waar de horeca gelegenheden zijn, en waar je een elektrische fiets kan opladen.
Als je de GPS aanzet op je mobiel zie je direct de dichstbijzijnde knooppunten waar je je fietsroute kan beginnen. Routes kan je van tevoren uitstippelen en bewaren of sturen naar vrienden.
Net als bij de Fietsersbond app kan je bij Fietsknoop ook de route op je computer bepalen en vervolgens naar de app op je mobieltje sturen. Maar het aantal opties waar je uit kan kiezen is wel minder.
Alle belangrijke basis functies van de app zijn gratis te gebruiken. Ook kan je een abonnement kopen voor 4.50,- per jaar die de reclames verwijdert en je een paar extra opties bied.
OS: Android, iOS
Route.nl app

De populaire website Route.nl heeft nu ook een gratis app waarmee je gemakkelijk zelf routes plant of een van de samengestelde fietsroutes kiest. Tussen de 70.000 routes vind je snel een route die bij je past door middel van de filters of de zoek optie.
Deze app bevat niet alleen fietsroutes, maar ook wandelroutes. Ideaal dus voor mensen die van beiden houden.
Als je een route voor vertrek op slaat, heb je tijdens het fietsen geen internet nodig (maar wel je GPS). Handig als je geen ongelimiteerd data hebt op je mobieltje.
De app heeft ook de optie om je stem-gestuurde instructies te geven tijdens het fietsen. Zo hoef je niet steeds op het scherm te kijken. Hiervoor moet je echter wel een abonnoment nemen van 7.99,- per jaar.
OS: Android, iOS
Strava

Strava is een bekende applicatie onder sporters zoals wielrenners en hardlopers. Je kan routes vinden op de app. Maar hij wordt vooral gebruikt om je prestaties bij te houden zoals hoeveel km je gefietst hebt, hoelang je erover deed, hoeveel calorieën je verbrand hebt, etc.
Als je vaak hetzelfde rondje fiets om te trainen kan je met deze heb dus snel zien of je vooruitgang boekt of niet.
En als je vrienden hebt die ook graag trainen op de fiets kan je gemakkelijk je resultaten vergelijken en zien wie het meeste vooruitgang boekt.
OS: Android, iOS