Hoe Werkt Het Fietsplan Van De Belastingdienst In 2020

fietsplan

Ben je van plan een nieuwe fiets te kopen? Dan kan jezelf een paar mooie centen besparen door het fietsplan van de belastingdienst te gebruiken.

Om het aantrekkelijker te maken om een fiets voor woon werkverkeer te kopen, heeft de regering het werknemers mogelijk gemaakt om belastingvoordeel te ontvangen bij aankoop van een nieuwe fiets. Afhankelijk van je inkomen kun je daarmee 42% tot 52% korting krijgen op de aankoop prijs.

“Wanneer je bedenkt dat meer dan de helft van de autoritten korter is dan 7,5 kilometer, is daar zeker winst te halen. Fietsen is behalve snel ook schoon. Als veel mensen fietsen, draagt dat ook nog eens bij aan een goede doorstroming op de weg voor mensen die geen keuze hebben. Ook zorgen zij voor minder luchtvervuiling. ” – Staatssecretaris Van Veldhoven

Waarom meedoen met het fietsplan?

Het fietsplan biedt verschillende voordelen voor zowel de werkgever als de werknemer. Hier een lijstje met een paar redenen om mee te doen met het fietsplan.

  • Een goedkope manier om een nieuwe fiets te kopen voor de werknemer
  • Een bijdrage aan een beter milieu
  • Gezondere werknemers voor de werkgever
  • De optie om met belastingvoordeel een fietsverzekering af te sluiten
  • De werknemer kan zelf de fiets uitkiezen
  • Geen zorgen meer over parkeren in de drukke stad

Fietsplan voorwaarden voor de werknemer

Het fietsplan bestaat al een tijdje en is meerdere keren vernieuwd. Voorheen waren er veel voorwaarden en restrictie aan de deelname van het fietsplan. Zo was je verplicht de fiets 50% van de tijd te gebruiken, kon je de fiets niet privé gebruiken, en was het slechts toegestaan een keer in de drie jaar mee te doen.

Gelukkig is dat veranderd en zijn er slecht 2 voorwaarden overgebleven.

Het vernieuwde fietsplan is gebaseerd op de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Dus de eerste voorwaarde van deelname is dat je nog genoeg forfaitaire ruimte overhebt waar de aanschafprijs in past.

Sinds 2015 is de vrije ruimte vastgesteld op 1.2% van het brutoloon. Als je fiets te duur is of als je de vrije ruimte al bijna volledig gebruikt hebt moet je een eindheffing van 80% betalen over het bedrag van de overschrijding.

Ten tweede kan je slechts belastingvoordeel behalen over de eerste €749 van de aanschafprijs. Als je fiets duurder uitvalt moet je het resterende bedrag helemaal zelf betalen.

Zolang je genoeg vrije ruimte overhebt, mag je elk jaar weer opnieuw meedoen.

hoe werkt fietsplan voor werknemer

Belastingvoordeel Fietsplan Berekenen

Het voordeel dat je behaald met het fietsplan hangt af van je eigen inkomen en de prijs van de fiets. Hieronder geven we 2 voorbeelden. In beide gevallen gaan we ervan uit dat je genoeg vrije ruimte overhebt voor de complete aanschaf prijs.

Fietsplan Voorbeeld 1 – Goedkope Fiets

Stel je hebt een bruto inkomen van €20,000 hebt waardoor je 37% belasting betaald over je inkomen, en je koopt een fiets van €500.

Zonder gebruik te maken van het fietsplan betaal je eerst belasting waardoor je €12,600 hebt. Na de aanschaf van de fiets houd je nog €12,100 over.

Als je het fietsplan gebruikt gebruik je eerst het brutoloon om een om de fiets te kopen, waardoor je een brutoloon van €19,500 overhoud. Als je nu belasting betaalt, houd je netto €12,285 over.

Door gebruik te maken van het fietsplan bespaar je in dit geval dus €185.

Fietsplan Voorbeeld 2 – Dure Fiets

Stel je hebt een bruto inkomen van €50,000 waardoor je in de derde belastingschijf van 41% zit, en je besluit een dure elektrische fiets te kopen van €1250.

Je fiets is €501 duurder dan de €749 waar je belastingvoordeel uit kan halen. Over de eerst €749 bespaar je €307 en de overgebleven €501 betaal je volledig zelf. Hierdoor kost je fiets van €1250 slechts €943 dankzij het fietsplan.

Als dit je als muziek in de oren klinkt, lees dan ook eens onze artikelen over de best geteste elektrische fiets en speed pedelec.

Fiets van de zaak

Het fietsplan is slechts een van de manieren om een fiets van de zaak te krijgen.

Als je de aanschafprijs van een nieuwe fiets niet in een keer kan betalen zijn er ook andere opties mogelijk.

Zo kan je bijvoorbeeld je baas vragen om een rentevrije rekening of kan je een ter beschikking gestelde fiets gebruiken.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de fiets van de zaak.