Als je met je fiets een nieuwe route uitprobeert, bijvoorbeeld op fietsvakantie, is het wel zo fijn om op elk moment te weten waar je bent en welke kant je op moet. Toch maakt het ruime aanbod van fietscomputer met navigatie het niet gemakkelijk om de juiste te vinden. Vandaar dat we alle dingen die je moet weten voordat je er eentje koopt op een rijtje hebben gezet, en laten we je weten wat volgens ons de best fiets GPS is.
Voordelen van een fietscomputer met navigatie
Het meeste voor de hand liggende voordeel van de fietsnavigatie is natuurlijk dat je dankzij de GPS altijd weer waar je bent en waar je naartoe moet. Hopeloos verdwalen of de route terug naar je hotel of huis vergeten is dus verleden tijd. Alhoewel je in Nederland misschien niet zo snel verdwaalt dankzij de routeborden en fietsknooppunten is dat in het buitenland vaak anders.
Bovendien is de gemiddelde fietsnavigatie ook uitgerust met een aantal sensoren. Zo kan je dus gemakkelijk de tijd, afstand en snelheid in de gaten houden. Dit wordt vooral gebruikt door wielrenners in combinatie met de Strava app, zodat ze gemakkelijk hun trainingsresultaten kunnen bij houden. Maar ook voor de recreatieve fietser kan dit van pas komen.
Ben je een Recreatieve Fietser of Sportieve Wielrenner?
Anno 2019 kan je met de laatste technologie natuurlijk veel meer dan alleen maar je locatie en route bepalen. De meeste fietscomputers worden tegenwoordig ontworpen met een bepaalde type fietser in gedachten; ruwweg onder te verdelen tussen recreatieve fietsers en sporters.
Fietsnavigatie voor Recreatieve Fietsers
Als je fietst voor je plezier ben je continue op zoek naar nieuwe routes om te ontdekken. Elke keer hetzelfde uitzicht wordt al snel saai. Sommige navigatie systemen kunnen je tegenwoordig een nieuwe routes voorstellen. Dit doen ze door de route die jij normaal fietst te vergelijken met routes die andere fietsers vaak nemen. Zo kan je dus zelf de route uitstippelen of dat aan de computer overlaten.
Fietsnavigatie voor Wielrenners
Als wielrenner is het je doel om zo snel mogelijk te gaan. Na het trainen is het handig als je je prestatie kan analyseren om te kijken waar je kan verbeteren. Hiervoor heb je een fietsnavigatie met speciale software en sensoren nodig. Handig om te hebben zijn in ieder geval de hartslagsensor, cadanssensor, hoogtemeter, snelheidssensor, en vermogenssensor.
Daarnaast hebben sommige systemen ook een zogenaamde “virtual partner” functie. Hierdoor kan je gemakkelijk je prestatie vergelijken met de vorige keer dat je dezelfde route fietste en zie je dus of je sneller of langzamer gaat.

Bestanden en Gegevens Overdragen
Er zijn bepaalde momenten wanneer je gegevens van of naar je fietsnavigatie moet overzetten. Vooral goedkope fietsnavigatie systemen komen vaak met slechts een beperkt aantal kaarten. Je kan dan zelf nieuwe kaarten of routes downloaden op je computer en dan overzetten naar je navigatiesysteem.
Als je een goedkoop of oud model hebt, of als je gewoon een offline fietsnavigatie hebt, dan gebeurt dat vaak via USB. Veel mensen vinden dat onhandig, omdat je de navigatie eerst van je fiets moet verwijderen en het vinden van de juiste verbindingskabel altijd een gepruts is.
Gelukkig hebben veel modellen tegenwoordig WIFI waardoor je automatisch updates kan downloaden zonder het toestel direct aan een computer te koppelen. Daarnaast kan ook de gegevens van je rit zoals afstand en tijd simpel naar je computer gestuurd worden.
Sommige geavanceerde modellen hebben ook een Bluetooth mogelijkheid. Hierdoor kan je bijvoorbeeld SMS berichten of e-mail ontvangen op je fietsnavigatie zonder daarvoor je telefoon uit je zak te hoeven halen.
Ten laatste beschikken fietsnavigatie systemen voor wielrenners ook over een zogenaamde ANT+ koppeling. Met deze koppeling kan je verbinding leggen tussen je navigatiesysteem en de fietssensoren zoals de hartslagmeter, cadans sensor, etc. Wel is het altijd aan te raden om te controleren of je fietsnavigatie en sensoren compatibel zijn met elkaar.
Fietsnavigatie test
Dankzij het ruime aanbod van fietsnavigatie systemen en fietscomputers zit er altijd wel eentje tussen die precies bij jou past. Jammer genoeg kan het een heel gedoe zijn om door elke mogelijke optie te spitten om de beste te vinden. Vandaar dat we hier een paar populaire fietscomputers met navigatie hebben uitgelicht die goed uit de fietsnavigatie test zijn gekomen.
1. Garmin Edge 1000
De Garmin Edge 1000 is een handige alles in een navigatiesysteem dat niet alleen populair is onder de fietsers die hun prestatie willen verbeteren, maar ook onder de recreatieve fietsers en wandelaars. De GPS werkt razendsnel en door heel Europa dankzij de geïnstalleerde kaarten.
De navigatie beschikt over Wifi, Bluetooth en ANT+ zodat je gemakkelijk bestanden overzet en verbinding maakt met de sensoren op je fiets. Zo kan je je prestatie later gemakkelijk op de computer analyseren.
Daarnaast kan de Garmin Edge 1000 ook nieuwe routes voorstellen, ideaal voor de recreatieve fietser. Als je het start en eindpunt invoert geeft de Garmin Edge vanzelf 3 verschillende routes aan waar je uit kan kiezen zodat je gemakkelijk nieuwe routes ontdekt.
Je kan de Garmin Edge 1000 het hele jaar door gebruiken want hij is waterbestendig en goed af te lezen zelfs in de felle zon dankzij het grote scherm.
Garmin is een bekend merk als op fietsnavigaties aankomt en dankzij alle extra’s en snufjes is de Edge 1000 volgens ons de beste fiets gps in 2019.
2. Wahoo Elemnt Bolt
Als je op zoek bent naar goedkope fietsnavigatie voor de racefiets is de Wahoo Elemnt Bolt misschien iets voor jou. In tegenstelling tot zijn voorgangers, die nog wel eens felle kritiek kregen door bugs en andere problemen, wordt de Wahoo Elemnt Bolt geloofd door goede reviews.
De Bolt is relatief lichtgewicht en compact, en is te bedienen met 6 verschillende knoppen. Daarnaast heeft Elemnt Bolt Bluetooth, Wifi en ANT+ zodat die makkelijk te gebruiken is en compatible met verschillende fietssensoren. Door middel van de LEDjes aan de bovenkant van de navigatie zie je snel in welke hartslagzone je je bevindt.
Als je het meeste uit je deze fietsnavigatie wilt halen heb je de bijbehorende app van Wahoo nodig. Daarmee kan je de navigatie gemakkelijk instellen en je persoonlijke gegevens zoals leeftijd en gewicht instellen. Daarnaast zijn je trainingsgegevens ook snel te synchroniseren met de app en Strava.
Jammer genoeg komt dit model niet met live GPS navigatie. Je zult dus de route van te voren met de app of via de computers moeten uitstippelen en dan overzetten naar de Element Bolt.
3. Mio Cyclo 400
De Mio Cycle 400 is een goede keuze voor de recreatieve fietser die vooral op zoek is naar een betrouwbare GPS. De Mio Cycle 400 komt geïnstalleerd met kaarten voor 38 landen in Europa die gratis geupdate kunnen worden.
Deze fietsnavigatie komt met een “Surprise Me” knop waarmee je gemakkelijk nieuwe routes ontdekt. Daarnaast kan je ook zelf gemakkelijk een mooi route uitstippelen door middel van de “points of interests” die op de kaart zijn weergegeven. Zo kan je dus snel zien waar je het beste uitzicht hebt, geld kan pinnen, of een lekker terrasje kan pakken. En dankzij de filters kan je ook aangeven over welke wegen je wel en niet wilt fietsen zoals hoofdwegen, fietspaden, onverharde wegen, wandelroutes, etc.
Jammer genoeg heeft dit model geen Bluetooth, Wifi of ANT+ waardoor je hem dus niet kan gebruiken in combinatie met sensoren op je fiets. Alhoewel de Mio Cycle 400 dus een van de beste fietsnavigatie voor recreatieve fietsers is, is die niet geschikt voor wielrenners of sporters.