Categorieën
Uncategorized

Wordt een Betere Fietsforens met deze 8 Tips

Er zijn veel redenen om een fietsforens te worden. Bijvoorbeeld als je gewoon geen geld hebt voor een auto of openbaar vervoer. Alhoewel niemand je elke dag een complimentje zal geven voor je doorzettingsvermogen voor je zelfopoffering, ben je toch echt gezond en milieubewust bezig als fietsforens. Dus als jij ook voortaan met regelmaat de fiets naar je werk wilt pakken, hebben we hier een paar tips of een rijtje gezet om een betere fietsforens te worden.

1 Weet waar je aan begint

Voordat je met goede moed je zelf toewijdt aan de fiets, is het een goed idee om eens over alle redenen heen te gaan waarom je gekozen hebt om een fietsforens te worden. Als je dat niet doet is de verleiding groot om snel eens een keertje de bus of auto te pakken.

Een lijstje met alle voordelen, nadelen en je motivatie kan dus goed van pas komen. Dit kan je het best doen voordat je begint wanneer je nog vol goede moed zit. Denk bijvoorbeeld aan het kostenplaatje, wat het betekend voor je gezondheid, en hoeveel tijd het je kost.

2 Ken de verkeersregels

Als fietser ben je een van de kwetsbaarste weggebruikers. Een klein foutje kan dus snel grote gevolgen hebben. Als je al langere tijd niet gefietst hebt, kan het dus handig zijn als je de verkeersregels die op jou als fietser van toepassing zijn nog eens een keertje overgaat.

Je kan de belangrijkste regels op de website van de fietsersbond nog een keertje nagaan en de laatste verkeersborden vind je hier.

3 Houd je aan de fietsetiquette

Naast alle regeltjes die mooi beschreven staan in de wet zijn er natuurlijk ook nog heel wat ongeschreven regels. Die hoef je niet perse te volgen, maar als je dat wel dus is het een stuk fijner voor alle weggebruikers.

Neem bijvoorbeeld niet meer ruimte in beslag dan nodig, maar gebruik juist genoeg ruimte bij het inhalen (vooral van voetgangers), gebruik de fietsbel waar nodig, en steek je hand uit bij het afslaan.

fietsetiquette

4 Houd het weer in de gaten

Niks is zo vervelend als doorweekt aankomen op je bestemming, of dat nou je werk is of niet. Kijk dus voordat je vertrekt wat de weersverwachting is de dag. Vaak kan je online de neerslagkans zien per uur.

Soms zien de wolken er in de ochtend al donker uit, terwijl het pas ‘s middags begint met regenen. En net zo vaak zie je geen wolkje aan de lucht als je vertrekt en plenst het op de terug reis.

We weten natuurlijk allemaal dat de weersverwachting niet altijd te geloven valt. Maar in het merendeel van de gevallen natuurlijk wel. Dus als het er naar uit ziet dat het gaat regenen, haal dan je regenpak maar vast uit de kast.

5 Wees een defensive fietser

Als fietser wil je niet alleen zo snel mogelijk, maar zo het liefst veilig aankomen op je werk. Alhoewel er veel kan gebeuren op de weg, gebeuren de meeste ongelukken toch bij kruisingen en tijdens het oversteken. Wees dus extra voorzichtig op die momenten rij eventueel iets langzamer dan normaal.

Daarnaast kan je ook risico’s verminderen door er voor te zorgen dat je goed zichtbaar bent (fietslampen, reflecterend hesje, etc.), en ga er niet zomaar van uit dat elke auto je gezien heeft. Probeer zelf ook te anticiperen wat andere weggebruikers gaan doen, door bijvoorbeeld te kijken naar het rijgedrag van anderen.

6 Blijf lekker fris

Vergeet niet om een paar dingen mee te nemen waarmee je jezelf kan opfrissen als je aankomt op het werk. Wel zo handig als je fietst met warm weer of tegenwind en je niet de rest van de dag naar zweet wil ruiken.

Deodorant, vochtige doekjes en een kam neem je gemakkelijk mee in je tas, rugzak of bagagedragers. Als je genoeg ruimte overhoud kan je ook eventueel een extra setje kleding meenemen of op je werk bewaren tot wanneer je het nodig hebt.

samen fietsen met vrienden

7 Fiets met een vriend

In je eentje dezelfde route op en neer fietsen 5 dagen in de week wordt natuurlijk snel saai. Als je samen fietst met een vriend lijkt de tijd veel sneller te gaan, en heb je direct iemand die je kan helpen als er een iets misgaat. Vooral handig als je zelf niet weet hoe je een lekke band moet plakken.

Als je geen van je vrienden een fietsforens is kan je natuurlijk ook nieuwe mensen ontmoeten op de weg of je werk. Misschien fiets de buurman wel elke dag dezelfde kant uit?

8 Houd een doel voor ogen

Als je een doel hebt of een goede reden om elke dag naar je werk te fietsen, dan houd je dat natuurlijk veel langer vol. En met een goed doel bedoelen we natuurlijk niet op tijd op je werk aan komen. Ga dus nog eens een keertje over dat lijstje met voordelen, nadelen en je motivatie.

Als je fiets voor je gezondheid kan je bijvoorbeeld eens per maand je gewicht wegen en je vooruitgang in de gaten houden. Terwijl als je geld probeert te besparen kan je vergelijken hoeveel goedkoper een fiets is vergeleken met een auto per maand, en een klein gedeelte van dat bedrag gebruiken om iets leuks voor jezelf te kopen.

Nieuwe fiets nodig?

Als fietsforens heb je natuurlijk een goede fiets nodig die weer en wind kan doorstaan. Dus als je al jaren dezelfde fiets gebruikt, kan het wel eens een keertje tijd zijn om een nieuwe te kopen.

Als werknemer kan je veel belastingvoordeel behalen door gebruikt te maken van het fietsplan of je baas te vragen voor een fiets van de zaak.

Voor meer informatie, lees onze artikelen over het fietsplan en de fiets van de zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.