Beste Fietsendragers Zonder Trekhaak

Een normale fietsendrager moet worden gemonteerd op de trekhaak van je auto. Maar wat als je auto geen trekhaak heeft?

Gelukkig zijn er een aantal fietsendragers die geen trekhaak vereisen.

Laten we eens kijken welke opties je hebt als je de fietsen wilt meenemen op vakantie, maar je auto geen trekhaak heeft.

Fietsendrager op de achterklep of het dak?

Als je auto geen trekhaak heeft, moet de fiets worden gemonteerd op de achterklep of het dak van je auto. Hoewel de achterklep de populairdere keuze is, hebben beide opties hun eigen voor en nadelen.

Een fietsendrager voor op de achterklep kan met meerder haken worden gemonteerd aan de onder- en bovenkant van je achterklep.

Het voordeel van dit type fietsendrager is dat de fietsen achter de auto hangen en je dus weinig extra luchtweerstand hebt. Het nadeel is echter dat deze fietsendragers een stuk minder sterk zijn dan normale fietsendragers en de draagkracht vaak lager uitvalt.

Een dakdrager kan je boven op het dak van je auto monteren. Dit type fietsendrager is vaak sterker dan een fietsendrager voor de achterklep. Daarnaast kan je ook gemakkelijk bij je achterbak, terwijl je met een achterklep drager alleen de bij de achterbak kan nadat je de fietsen eraf hebt gehaald.

Het nadeel van een dakdrager is dat de fietsen verticaal op je dak komen te staan. Die zorgt voor veel extra luchtweerstand, waardoor je veel meer benzine zult verbruiken. Daarnaast nemen de fietsen ook veel ruimte in beslag, waardoor je niet meer door elke tunnel of parkeerkelder kan.

Persoonlijk kies ik dus altijd voor een fietsendrager voor op de achterklep. En alleen voor een dakdrager gaan als je niet alle fietsen op de achterklep kwijt kan.

Best fietsendragers voor op de achterklep

1. Thule Outway Platform

De Thule Outway Platform is een van de beste fietsendragers voor op de achterklep. Deze fietsendrager woord voorgemonteerd geleverd en kan gemonteerd worden aan de onder en bovenzijde aan de achterklep

The Outway Platform kan twee fietsen vervoeren van maximaal 15 kg per fiets, dus voor elektrische fietsen is die niet geschikt.

De fietsen worden relatief hoog geplaatst achter de auto om het kentekenplaat en de achterlichten zichtbaar te houden, wat belangrijk is voor langere afstanden. Jammer genoeg zorgt de hoge plaatsing natuurlijk ook voor wat extra weerstand.

2. Thule Outway Hanging

De Thule Outway Hanging is een goed alternatief op de Outway Platform.

Bij dit model kan je de fietsen direct achter de auto hangen in plaats van het verhoogde platform. Dit is natuurlijk een stuk aerodynamischer, maar zorgt er ook voor dat het kentekenplaat en achterlichten niet meer goed zichtbaar zijn.

Daarnaast kan je met de Outway Hanging 3 fietsen vervoeren van 15 kg per stuk, in plaats van 2 fietsen met de Outway Platform.

Jammer genoeg is de Outway Hanging ook niet geschikt voor elektrische fietsen.

3. Nordrive Radius 2

Als je op zoek bent naar een fietsendrager voor de achterklep waarmee je ook elektrische fietsen kan vervoeren, raad ik de Nordrive Radius aan.

Deze fietsendrager heeft een maximaal laadvermogen van 45 kg, en zo ver ik weet zijn er geen achterklep fietsendrager met een hoger laadvermogen.

Toch moet je ook met deze fietsendrager oppassen, want een gemiddelde e-bike weegt tussen de 20 en 25 kg. Twee zware elektrische fietsen wegen dus al sneller meer dan 45 kg.

De Nordrive Radius komt zowel in een variant voor 2 fietsen en 3 fietsen. Maar het laadvermogen is hetzelfde voor beide opties. Dus je kan wel 3 normale fietsen vervoeren, maar zekers niet 3 elektrische fietsen.

Best fietsendragers voor op het dak

1. Thule FreeRide 532

De Thule FreeRide 532 is een goede optie als je op zoek bent naar een dakdrager.

Deze dakdrager is snel te monteren en het is gemakkelijk om je fietsen klem te zetten en weer van het dak af te halen.

Met deze dakdrager kan je fietsen van maximaal 17 kg vervoeren. Als je fiets net iets zwaarder is, kan je gaan voor de FreeRide 598, die fietsen tot 20 kg kan vervoeren.

2. Twinny Load

De Twinny Load is een van de goedkoopste dakdragers die ook door de ANWB zelf wordt verkocht in hun webshop.

De reviews zijn echter een stuk minder positief over deze fietsendrager.

De montage is ingewikkeld en vereist veel tijd de eerste keer. Daarnaast is lijkt de Twinny load ook minder robuust dan andere fietsendragers.

De frameklem komt wel met een slotje, waarmee je de fietsen gemakkelijk vast zet en diefstal voorkomt.

Waar moet je op letten bij een fietsendrager?

Er zijn veel verschillend fietsendragers waar je uit kan kiezen. En hoewel ze er vaak hetzelfde uitzien zit er wel zeker verschil tussen.

Dus hoe onderscheid je een goede fietsendrager zonder trekhaak van de slechte?

  • Stabiliteit: de fietsendrager moet stevig vast zitten aan je auto, en de fiets stevig in de fietsendrager.
  • Montage: de fietsendrager moet gemakkelijk te monteren en demonteren zijn.
  • Veiligheid: de fietsendrager veroorzaakt geen schade aan de fiets of de auto, zoals lakschade.
  • Inklapbare fietsendrager: een inklapbaar model neem je gemakkelijk mee in de kofferbak.
  • Beveiliging: het kan nog wel eens zijn dat je fietsen gestolen worden van je fietsendrager. Om dat te voorkomen is een antidiefstalsysteem aan te raden.

Zoals je ziet zijn er heel wat dingen die je moet onthouden als je een nieuwe fietsendrager koopt.

Naast de bovenstaande punten zijn er ook nog een paar wettelijke regels waar je je aan moet houden, zoals de verlichting, kentekenplaat en het maximale gewicht.

Als je een fietsendrager in Nederland koopt voldoet die natuurlijk aan de Nederlandse regelgeving. Maar als je hem meeneemt op vakantie is het verstandig om voor de zekerheid de regels in het buitenland te controleren.

Goedkope fietsendragers – doen of niet doen?

Ik snap natuurlijk goed dat je graag wat geld wil besparen door een goedkope fietsendrager bij bijvoorbeeld de Lidl of Action te kopen. Maar voor fietsendragers zonder trekhaak geld vaak dat goedkoop ook duurkoop is.

Dit komt vooral omdat je met deze modellen al snel lakschade aan je auto ondervindt door de klemmen waarmee je de fietsendrager vast zet. Dit kan je enigszins proberen te vermijden door extra tape te gebruiken. Maar compleet voorkomen is moeilijk.

Aangezien lakschade herstellen in sommige gevallen al snel richting de € 1000 gaat, kan je net zo goed direct een goede fietsendrager kopen om dit te voorkomen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.