Fietsendragers Zonder Trekhaak – Achterklep Of Dakdrager?

fietsenrek

Normaal gesproken monteer je de fietsendrager natuurlijk op de trekhaak. Maar wat als je auto geen trekhaak heeft? Gelukkig zijn er tegenwoordig goede alternatieve die je kan gebruiken als je geen trekhaak hebt.

Soorten fietsendragers zonder trekhaak

De fietsendragers die je kan gebruiken ook als je geen trekhaak hebt zijn ruwweg onder te verdelen in achterklep modellen en dakdragers.

Beide hebben ze natuurlijk hun voor en nadelen. Laten we ze een voor een bekijken.

Fietsendrager achterklep

Als je geen trekhaak hebt, betekent dat niet direct dat er geen fietsendrager achterop de auto kan.

Doormiddel van meerdere haken kan je een achterklep model vastmaken aan de onder- en bovenkant van je achterklep.

Aangezien de fietsendrager met dit soort model achter de auto hangt, hoef je je geen zorgen te maken over de extra luchtweerstand of de hoogte van je auto.

Een nadeel is wel dat deze modellen vaak alleen fietsen lichter dan 15 kilo kunnen vervoeren. Dit komt omdat de achterklep zelf normaal niet ontworpen is voor zo veel extra gewicht.

Fietsendrager dak

De dakdrager heb je vast wel eens gezien hebben als je op vakantie gaat met de auto.

Waar je rekening mee moet houden met dit type fietsendrager is dat fietsen boven op het dak van je auto veel ruimte in beslag nemen. Dit kan nog wel eens leiden tot onaangename verrassingen bij tunnels en slagbomen.

Ook is het een stuk minder gemakkelijk om een fiets op je dak te zetten en ze er weer af te halen.

Daarnaast leidt het ook tot veel extra luchtweerstand dat je niet hebt als je de fietsen op de achterklep hebt. Deze extra weerstand zorgt er voor dat je veel meer benzine nodig hebt om dezelfde afstand te rijden.

fietsendragers zonder trekhaak test

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillend fietsendragers waar je uit kan kiezen. En hoewel ze er vaak hetzelfde uitzien zit er wel zeker verschil tussen.

Dus hoe onderscheid je een goede fietsendrager zonder trekhaak van de slechte?

  • Stabiliteit: de fietsendrager moet stevig vast zitten aan je auto, en de fiets stevig in de fietsendrager.
  • Montage: de fietsendrager moet gemakkelijk te monteren en demonteren zijn.
  • Veiligheid: de fietsendrager veroorzaakt geen schade aan de fiets of de auto, zoals lakschade.
  • Inklapbare fietsendrager: een inklapbaar model neem je gemakkelijk mee in de kofferbak.
  • Beveiliging: het kan nog wel eens zijn dat je fietsen gestolen worden van je fietsendrager. Om dat te voorkomen is een antidiefstalsysteem aan te raden.

Zoals je ziet zijn er heel wat dingen die je moet onthouden als je een nieuwe fietsendrager koopt.

Naast de bovenstaande punten zijn er ook nog een paar wettelijke regels waar je je aan moet houden, zoals de verlichting, kentekenplaat en het maximale gewicht.

Als je een fietsendrager in Nederland koopt voldoet die natuurlijk aan de Nederlandse regelgeving. Maar als je hem meeneemt op vakantie is het verstandig om voor de zekerheid de regels in het buitenland te controleren.

Goedkope fietsendragers – doen of niet doen?

Ik snap natuurlijk goed dat je graag wat geld wil besparen door een goedkope fietsendrager bij bijvoorbeeld de Lidl of Action te kopen. Maar voor fietsendragers zonder trekhaak geld vaak dat goedkoop ook duurkoop is.

Dit komt vooral omdat je met deze modellen al snel lakschade aan je auto ondervindt door de klemmen waarmee je de fietsendrager vast zet. Dit kan je enigszins proberen te vermijden door extra tape te gebruiken. Maar compleet voorkomen is moeilijk.

Aangezien lakschade herstellen in sommige gevallen al snel richting de €1000 gaat, kan je net zo goed direct een goede fietsendrager kopen om dit te voorkomen.

Fietsendrager test

Met enige regelmaat worden de nieuwe fietsendragers getest door bijvoorbeeld de consumentenbond, fietsersbond of de ANWB.

Jammer genoeg gaat dit vooral vaak om fietsendragers die op de trekhaak gaan, waar je niet zo veel aan hebt als je geen trekhaak hebt.

Thule fietsendrager achterklep

Als je op zoek bent naar de beste fietsendragers ben je bij Thule aan het juiste adres. De fietsendragers van Thule staan bekend om hun goede kwaliteit. Jammer genoeg komt dit ook voor een iets hogere prijs.

Thule heeft verschillende modelen die op de achterklep passen. Maar volgens de Fietsersbond is de Thule Raceway het beste omdat deze zeer gemakkelijk te gebruiken is. Je kan kiezen tussen een model dat 2 fietsen mee kan nemen of een iets groter model waarmee je 3 fietsen mee kan nemen. De Raceway komt jammer genoeg niet met extra verlichting en kan alleen gebruikt worden voor fietsen lichter dan 15 kilo.

Mottez fietsendrager

De Mottez fietsendragers zijn misschien niet even populair als Thule, maar verdienen toch een vermelding.

De hoek van de drager kan je zelf afstellen zodat die niet de auto raakt. Daardoor kan je de meeste lakschade voorkomen. Daarnaast wordt die geleverd met 4 beschermers voor je auto en 2 schuimpads voor je fiets.

Voorzien van frameklemmen en rubber banden om u fiets te bevestigen.
4 beschermers (Ø 65mm) voor bescherming van uw auto.
Hoek van de drager is instelbaar, zodat deze exact op uw auto past.
2 extra schuimpads op het frame van de drager om uw fietsen te beschermen.