Beste Fietsendragers Voor Elektrische Fietsen

Als je met je elektrische fiets op vakantie wil gaan heb je een speciale fietsendrager nodig. Want lang niet elke fietsendrager is geschikt voor elektrische fietsen en het gebruik van de verkeerde fietsendrager kan tot gevaarlijk situaties leiden. In dit artikel ontdek je waar je op moet letten en welke modellen het beste uit de fietsendrager e-bike test komen.

In dit artikel gaan we er vanuit dat je auto een trekhaak heeft. Is dit niet het geval, lees dan ons artikel over fietsendragers zonder trekhaak.

Normale fietsendrager of fietsendrager voor e-bikes

Als je op een elektrische fiets gereden hebt, dan weet je dat ze een stuk zwaarder zijn dan normale fietsen. Dit komt vooral door de bouw en de accu van de fiets. In de praktijk weegt de gemiddelde e-bike tussen de 24 en 28 kilo, terwijl een normale fiets slechts 15 tot 20 kilo weegt.

Het laadvermogen van een normale fietsendrager is vaak rond de 50 kilo. Dit betekent dat je er 2 fietsen van maximaal 25 kilo op kwijt kan. Vaak is dit dus net te weinig voor een elektrische fiets en heb je een speciale fietsendrager nodig. Deze fietsendragers zijn met elektrische fietsen in het achterhoofd ontworpen en hebben daarom een hoger maximaal laadvermogen.

Daarnaast moet je er ook op letten dat het gewicht van de fietsendrager en de fietsen samen de maximale kogeldruk van de trekhaak niet overschrijdt. De maximale kogeldruk kan je meestal vinden op het plaatje naast de stekker aansluiting.

Een handige tip is om te kijken of je de accu van je fiets kan afhalen. Dit kan al snel een paar kilo schelen, zodat je net onder het maximale laadvermogen of kogeldruk blijft.

Ook als dit niet het geval is, raden we het aan om de accu te verwijderen tijdens de reis, omdat deze snel gestolen kan worden als je ergens stil staat.

fietsendrager voor elektrische fiets met middenmotor

Handige extra’s

Het laadvermogen is het belangrijks wanneer je een nieuwe fietsendrager koopt. Maar daarnaast zijn er ook andere factoren die het overwegen waard zijn. Fietsendragers met deze extra’s zijn vaak iets duurder, maar daar staat tegenover dat ze veel gemakkelijk te monteren en te gebruiken zijn.

1. Lichtgewicht fietsendrager voor elektrische fietsen

Een lichte fietsendrager kan van pas komen als de elektrische fietsen die je hebt aan de zware kant zijn. Door een lichtgewicht fietsendrager te gebruiken kan je dan vaak toch onder de maximale kogeldruk van je trekhaak uitkomen. Daarnaast is een lichtere fietsendrager veel makkelijk te monteren op de trekhaak.

Een goed voorbeeld van een lichtgewicht fietsendrager is de Yakima Foldclick 2 die minder dan 15 kilo weegt. De Menabo Antares daarentegen is aan de zware kant met 19 kilo en is meer dan 25% zwaarder dan de Yakima.

2. Opvouwbare fietsendrager voor elektrische fietsen

Een fietsendrager is redelijk groot en neemt veel ruimte in beslag. Tijdens gebruik zit de fietsendrager op de trekhaak, maar wat als je de fietsendrager niet nodig hebt?

Je wilt natuurlijk niet met een lege fietsendrager rond rijden. Een inklapbare fietsendrager is gemakkelijk op te bergen in de achterbak of thuis in een leeg hoekje.

De Thule EasyFold XT 933 is zoals de naam al aan geeft een van de beste opvouwbare fietsendragers.

3. Kantelbare fietsendrager voor elektrische fietsen

Heb je wel eens fietsen op de fietsendrager gemonteerd, en ze er vervolgens weer direct afgehaald, omdat je vergeten was dat er nog iets in de achterbak moest?

Als je de fietsen op een normale fietsendrager zet kan de achterklep niet meer open. Met een kantelbare fietsendrager is dat echter geen probleem. Deze kan je met fietsen en kantelen van een verticaal positie naar een horizontale zodat de achterklep gewoon open kan. Vooral als je een beetje vergeetachtig bent zoals ikzelf kan dit veel tijd besparen.

Een voorbeeld van een kantelbare fietsendrager is de Thule VeloSpace XT 2.

Dakdrager voor de elektrische fiets

Je vraagt je misschien af waarom we het alleen hebben over fietsendragers die op de trekhaak kunnen en niet over dakdrager voor elektrische fietsen.

Persoonlijk ben ik nooit een fan van dakdragers geweest. Als een fiets op het dak zet neemt de windweerstand gigantisch toe, waar je minder last van hebt als je de fietsen achter op de auto hebt. Een dakdrager is vaak een stuk goedkoper, maar als je hem vaak gebruikt ben je dat geld weer snel kwijt in benzine.

Maar voor elektrische fietsen heb je ook nog te maken met het feit dat je een hele zware fiets boven op de auto moet tillen. Tenzij je vaak in de sportschool te vinden bent kan dat een redelijk klus zijn. Daarnaast kan het ook nog eens gevaarlijk zijn om een object van 25 kilo boven je hoofd te tillen.

dakdrager

ANWB fietsendrager test

Elke jaar test de ANWB de beste fietsendragers en ook in 2019 is dit het geval. In totaal hebben ze 7 modellen getest en kwam de Thule EasyFold XT 933 het best uit de test. De volledige lijst is als volgt:

  1. Thule EasyFold XT 933 (4.6/5)
  2. Yakima Foldclick 2 (4.4/5)
  3. Hapro Atlas 2 Blue Premium (4.4/5)
  4. Thule VeloSpace XT 2 (4.2/5)
  5. ANWB Touring Flex II (3.8/5)
  6. AnWB Touring II (3.8/5)
  7. Menabo Antares (3.6/5)

Wat vooral opvalt is dat de fietsendragers van de ANWB zelf (de Touring Flex II en Touring II) beide met een 3.8 uit 5 het eigenlijk helemaal niet zo goed doen. Daarnaast zijn ze zelfs met de ANWB ledenkorting niet goedkoper dan modellen die beter uit de test kwamen zoals de Hapro Atlas 2 Blue Premium.

Thule fietsendrager voor elektrische fiets

De Thule EasyFold XT 933 kwam dus het beste uit de fietsendrager test voor elektrische fietsen van de ANWB. Dit komt niet compleet als een verrassing omdat dit model vaak als een van de beste wordt gezien.

Zo wordt de EasyFold XT 933 beoordeeld met een 5/5 op beslist.nl, een 9.3/10 op kieskeurig.nl, en ook op coolblue krijgt het een 9.3/10.

Je vraagt je waarschijnlijk af wat de EasyFold XT 933 zoveel beter maakt dan de concurrentie.

Ten eerste hoef je met een maximaal laadvermogen van 60 kilo geen zorgen te maken over het gewicht van je elektrische fietsen. Zelf als de elektrische fietsen niet te verwijderen zijn weegt een elektrische fiets zelden meer dan 30 kilo.

Ten tweede weegt de EasyFold XT 933 zelf slechts 18 kilo. Dit is niet het aller lichtste model dat je kan vinden, maar zeker lichter dan de gemiddelde fietsendrager.

Ten derde is de EasyFold zowel kantelbaar als opvouwbaar zodat je zelfs bij de achterbak kan nadat je die fietsen gemonteerd hebt en je hem gemakkelijk kan opbergen als je hem niet nodig hebt.

Het kleine broertje, de Thule Velospace XT 2, is daarentegen niet op te vouwen en komt dus slechts als 4e uit de test.

Ten slotte is het het monteren van de elektrische fietsen op de EasyFold ook gemakkelijk en snel door middel van frameklemmen en riempjes en die dankzij een ratelsluiting gemakkelijk te spannen zijn.

Als de elektrische fietsen te zwaar zijn om te tillen, kan je ook een extra oprijgoot kopen, zodat je die fietsen gemakkelijk van de zijkant de drager op duwt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.