Categorieën
Uncategorized

Fietsen met Warm Weer? Volg Dit Advies!

Fietsen is iets dat je het hele jaar kan doen ongeacht het weer. Of het nou regent, waait, sneeuwt of de zon schijnt.

Maar zelfs in ons koude kikkerlandje kan het tegenwoordig best warm worden in de zomer. En alhoewel een beetje zonneschijn fijn is, moet je bij hoge temperaturen toch oppassen.

Vandaar dat we een paar handige tips op een rijtje hebben gezet die je moet onthouden tijdens het fietsen met heet weer.

1 Drink Voldoende Water

Goed gehydrateerd blijven tijden het fietsen in de hitte is een van de meest belangrijke dingen die je in de gaten moet houden. Het grootste gevaar bij warm weer is namelijk dat je uitgedroogd raakt.

Tijdens het fietsen in de hitte begin je al snel te zweten omdat je lichaam op deze manier je lichaamstemperatuur probeert te verlagen. Het probleem is vaak dat je niet goed in de gaten hebt hoeveel vocht je precies verliest.

De beste manier om dit tegen te gaan is om voldoende water mee te nemen en regelmatig wat te drinken. Wacht dus niet tot je dorst begint te krijgen want dan kan het al te laat zijn. Als je bang bent om te vergeten om zo af en toe een paar slokjes te nemen kan je bijvoorbeeld een alarm zetten op je mobiel voor elke 30 minuten.

Als je de mogelijkheid hebt is het ook verstandig om je route zo uit te stippelen dat je ergens halverwege je water kan bijvullen of een nieuw flesje kan kopen.

water drinken tijdens het fietsen

2 Draag Geschikte Kleding

Je hebt ze vast al wel eens gezien op tv of tijdens het fietsen: professionele wielrenners met flitsende strakke pakken aan. Als je een fanatieke fietser bent is er veel keuze als het aankomt op gespecialiseerde kleding. Maar als je gewoon voor je plezier fietst hoef je natuurlijk niet zover te gaan.

Wel is het bij fietsen in de hitte verstandig om het materiaal en de dikte van de kleding die je gaat dragen te overwegen. Kies iets dat gemaakt is van dun en goed ademende materiaal. Bijvoorbeeld een T-shirt met korte of geheel zonder mouwen en een korte broek.

Om je hoofd te beschermen en hoofdpijn te voorkomen kan een petje wonderen doen. Ook kan je een natte doek om je hoofd binden om snel af te koelen.

Ten slotte is het aan te bevelen om een goede zonnebril te dragen. Niet alleen kan het constant dicht knijpen van je ogen tegen de zon je hoofdpijn geven, het is ook nog eens een stuk veiliger omdat je de rest van het verkeer beter kan zien.

3 Vergeet de Zonnebrand Niet

Als veel Nederlanders heb ik zelf een huid dat zo wit is als een velletje printpapier. Toch moet ik toegeven dat ik zelf ook vaak een beetje gemakzuchtig ben als het aankomt op zonnebrand. Met als gevolg dat ik de volgende dag een mooie rode afdruk in de nek heb. Een mooi kleurtje krijgen is natuurlijk fijn, maar als je verbrand bent neem je het ietsjes te ver.

Probeer jezelf dus goed te beschermen met zonnebrand om verbranding tegen te gaan. Vaak is de beschermingsfactor die aangegeven staat op de fles hoger dan daadwerkelijk. Dus kies liever een hogere factor als je de optie hebt. En vergeet niet om alles goed in te smeren: benen, armen, nek, gezicht, etc.

zonnebrand creme

4 Vermijd de Zon op zijn Sterkst

De zon staat boven aan de hemel tussen 11:00 en 15:00. Gedurende deze tijd is de zon dus het sterkst en krijg je de meeste straling binnen. Het is dus verstandig als je gaat fietsen met extreme hitte om deze tijden zo veel mogelijk te mijden op hete dagen.

Sta dus bijvoorbeeld extra vroeg op om de hele rit ‘s ochtend te doen of begin met fietsen in de namiddag of avond. Of je kunt natuurlijk halverwege je fietstocht een lange pauze inlassen door een terrasje te pakken. Dan kan je direct je water bijvullen!

5 Luister naar je Lijf

Soms kan fietsen met warm weer ook fout gaan. Het is dus belangrijk om de symptomen van oververhitting en een zonnesteek te weten zodat je ze kunt herkennen wanneer het jou overkomt.

Een paar veel voorkomende symptomen als je te lang in de hitte fiets:

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Vlekken zien
  • Extreem warme huid

Als je een van deze symptomen merkt kan je het best zo snel mogelijk stoppen met fietsen, de schaduw opzoeken en voldoende water drinken. Normaal gesproken nemen de symptomen ook weer geleidelijk af na een lange pauze. Als dit echter niet het geval is, probeer dan zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.