Fietsen In Duitsland: De Mooiste Routes Voor Je Fietsvakantie

Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland kan je heerlijk fietsen.

Het is dus niet verrassen dat steeds meer Nederlanders naar Duitsland gaan voor een fietsvakantie.

Hier hebben we 10 van de mooiste fietsroutes in Duitsland op een rijtje gezet, zodat je kan beginnen om je vakantie uit te stippelen.

1. Berlin-Usedom

De Berlin-Usedom route is ideaal als je een stedentrip naar Berlijn wilt combineren met een fietsvakantie.

Zodra je de stad verlaat kom je terecht in het ruime natuurlandschap van Wiesen und Wälder Brandenburgs. Bij het bekende Werbellinsee kan je niet alleen genieten van de mooie waterplassen, maar kan je ook uitstekend de nacht door brengen op een van de vele kampeerplekken.

Iets verder op de route fiets je ook lang het Ober- und Unteruckersee en kom je terecht in Prenzlau. In dit stadje van ongeveer 20,000 inwoners kan je veel historische architectuur vinden. Een echte aanrader dus als je van oude kerkjes, monumenten, of stadsmuren houd.

Als je de kust hebt bereikt kan je in Ueckermünde de boot nemen om uiteindelijk op het eilandje Usedom aan te komen, waar je lekker kan genieten van een van de vele stranden.

Totale afstand: 258 km

Dagen: 5

Hoogteverschil: 28 meter

2. Ostseeküsten

Als je langs de kust in het noorden van Duitsland wilt fietsen is deze route ideaal. De Ostseeküsten radweg is ook verbonden met de Berlin-Usedom fietsroute. Dus je kan ze goed met elkaar combineren voor een langere fietsvakantie.

Het oude Flensburg is een van de eerste dorpjes die echt het bezoeken waard is. Hier werd vroeger veel handel gedreven en was er een levendige visserij. Bezoek een van de vele oude kerken of traditionele kroegen.

Daarnaast Wismar, een van de oude Hanzesteden, ook het bezoeken waard. Vooral het oude stadscentrum en de koopmanshuizen uit de 14e eeuw trekken vele toeristen omdat ze op het UNESCO werelderfgoedlijst staan.

Voor de natuurliefhebbers zijn ook de krijtrotsen in het Jasmund-Nationalpark het bezoeken waard op het eiland Rügen.

Totale afstand: 1055 km

Dagen: 13

Hoogteverschil: 12 meter

3. Elbe radweg

De rivier de Elbe neemt je helemaal van de oostelijke grens met Tsjechië waar de rivier Duitsland binnen komt naar de noordkust van Duitsland waar de rivier uitmond in de zee.

Je kan je reis beginnen in het dorpje Schöna dat vlak bij de grens ligt. Na een klein stukje fietsen kom je snel aan in Dresden, wat bekend staat om de barokke Freuenkirche, het Zwinger paleis, en het Semperoper.

Andere bezienswaardigheden die ook zeer het bezoeken waard zijn tijdens deze route zijn onder andere het Schloss Wackerbarth voor de wijnliefhebbers, het Elbauen voor de natuurliefhebbers, of de stad Magdeburg voor liefhebbers van de scheepvaart en waterwerken.

Eenmaal in het noorden neemt de rivier je naar Hamburg, de op een na grootste stad in Duitsland. Hier zijn ook het Elbphilharmonie, de haven, en de vele kerktorens het bezoeken waard.

Als je een maal uitgekeken bent in Hamburg kan je vervolgens het laatste stukje fietsen naar Cuxhaven, waar de rivier uitmond in de Noordzee.

Totale afstand: 894 km

Dagen: 12

Hoogteverschil: 268 meter

4. Ruhrtal

Deze mooie fietsroute neemt je van het Sauerland naar het Ruhrgebied. Wat deze route vooral zo bijzonder maakt is dat ondanks de relatief korte afstand je toch een mooie combinatie van cultuur, natuur, en industrie te zien krijgt.

De route begint in Winterberg, waar de Ruhr rivier begint, en neemt je snel naar Arnsberg, waar je gemakkelijk een middag kwijt bent aan het verkennen van de middeleeuwse steegjes in het stadscentrum, de oude markt, of het slot Arnsberg.

Iets verder op in het Elbschebachtal kan je naast fietsen ook prachtig wandelen in het bos, en kan je in Essen genieten van de industriële architectuur en cultuur.

Als je eenmaal aankomt in het Ruhrgebiet zal je begroet worden door een 25 meter lang oranje standbeeld dat aangeeft dat de Ruhr uitloopt in de Rijn. Mocht je na een lange dag fietsen een verfrissende duik willen nemen, dan kan je een pauze inlassen bij het Seaside Beach Baldeney.

Totale afstand: 240 km

Dagen: 6

Hoogteverschil: 650 meter

5. Rhein

Zoals we allemaal weten (toch?!) is de Rijn een van de langste rivieren in Europa die begint in Zwitserland en uitmond in Nederland. De Rhein Radweg neemt je dus van de zuidelijke Duits-Zwitserse grens naar de westelijke Duits-Nederlandse grens.

Voor de liefhebber is het dus ook zeer mogelijk om de fietsvakantie te beginnen in Zwitserland en helemaal door te fietsen naar Nederland. Zelfs met lange dagafstanden duurt dat echter bijna een maand, dus dat is jammer genoeg niet voor de meesten weg gelecht.

Langs de Rijn is er voor ieder wel iets leuks te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld de grote steden zoals Düsseldorf en Köln, de kleine pittoreske wijndorpjes zoals Rüdesheim of Bacharach, of natuurlijk de prachtige natuur zoals de rots Loreley.

Totale afstand: 1019 km

Dagen: 20

Hoogteverschil 475 meter

6. Mosel

De rivier de Mosel, of in het Nederlands de Moezel, begint in Frankrijk en mond uit in de Rijn in Duitsland. Fietsen langs de Moezel is een van de populairste fietsvakanties in Duitsland aangezien het niet te lang is, makkelijk te fietsen is, en niet te ver van huis is.

De Mosel radweg begint in het stadje Perl, precies op de grens waar Duitsland, Frankrijk, en Luxemburg samenkomen. Deze regio staat zeer bekend om hun wijn, en zowel de iconische wijngaarden en de wijnproeverijen zijn het bezoeken waard.

Bij Neumagen-Dhron kan je de oudste wijngaarden van Duitsland vinden en kan je een ritje maken in het nagebouwde Romeinse wijnschip, de Stella Noviomagi.

Daarnaast kom je op de route ook meerdere imposante rotsformaties tegen, en meerdere kastelen zoals het slot Eltz of het slot Ehrenburg.

Totale afstand: 248 km

Dagen: 7

Hoogteverschil 88 meter

7. Bodensee-Königssee

De Bodensee-Königssee route is vlak langs de zuidelijk grens van Duitsland te vinden. Als je begint in Lindau zal je de hele route recht van je de prachtige alpen kunnen bekijken.

Füssen is het hoogstgelegen stadje in Beieren en is een goed begin punt om de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau te bezoeken.

Fiets vervolgens verder naar het schitterende Chiemsee, ook wel de zee van Beieren genoemd word. Als je de tijd hebt, is het eilandje Herrenchiemsee met het laatste kasteel van Ludwig de tweede zeer het bezoeken waard.

Zoals je waarschijnlijk al had verwacht, gaat deze route door redelijk heuvelachtige gebieden. Als je dus niet zo vaak op de fiets zit, is het een goed idee om een elektrische fiets te huren in plaats van een normale fiets.

Totale afstand: 453 km

Dagen: 9

Hoogteverschil: 204 meter

8. Donau

De Donau radweg is nog een route in het zuiden van Duitsland waarmee je van het westen naar het oosten fietst. Op deze route kan je vooral genieten van de prachtige natuur. Denk bijvoorbeeld aan het natuurpark Obere Donau waar je de witte kalkrotsen kan bewonderen of het heldere blauwe water bij Blautopf.

In Ulm kan je de hoogste kerktoren van de wereld vinden, en ook het klooster Weltenburg bij de Donaudurchbruch is een populaire bestemmingen voor bierliefhebbers.

Andere bezienswaardigheden om naar uit te kijken zijn onder andere de stad Regensburg, het Museum der Bayerischen Geschichte, Gäubodens, en het Bayrischen Wald.

Eenmaal in Passau aangekomen heb je de grens met Oostenrijk bereikt. Daar houd het Duitse deel van de Donau op, maar zou je gewoon je fietsvakantie kunnen doorzetten in Oostenrijk.

Totale afstand: 600 kkm

Dagen: 11

Hoogteverschil: 374 meter

9. Taubertal

Het “Liebliches Taubertal” is met slechts 101 km misschien de kortste fietsroute, maar zekers niet de minste. Het Duitse Allgemeiner Deutscher Fahrrad Club heeft deze route 4.4/5 sterren gegeven.

Op de Taubertal route kom je een tal van romantische weggetjes, bruggetjes, kloosters, paleizen, en wijngaarden tegen.

Leuke bezienswaardigheden die het noemen waard zijn, zijn onder andere het pittoreske stadje Rothenburg ob der Tauber, het paleis Weikersheim, het idyllische Bad Mergentheim, en Tauberbischofsheim.

Als je in Rothenburg ob der Tauber begint is het merendeel van de route neerwaarts. Alleen de stukjes tussen Rothenburg-Creglingen en Bronnbach-Wertheim moet je en stuk de berg op fietsen. Voor een sportieve fietsvakantie kan je ook in Wertheim beginnen en tegen de stroom in fietsen naar Rothenburg.

Totale afstand: 101 km

Dagen: 3

Hoogteverschil: 285 meter

10. Main

De Duitse rivier de Main heeft twee bronnen. De “witte Main” begint in Bischofsgrün en de “rode Main” begint in Creußen, en beide rivieren ontmoeten elkaar in het stadje Kulmbach om de Main te vormen.

Dit betekent dat je zelf kan kiezen in welk van de twee dropjes je wilt beginnen met je fietsvakantie. Beide fietsroutes zijn ongeveer even lang, maar de route vanuit Bischofsgrün is een stuk steiler. Ook komt de route vanuit Creußen lang het stadje Bayreuth met het beroemde Markgrafelijke Operahuis.

Beide fietsroutes komen langs de stad Bamberg, wat beroemt is om het grote aantal bierbrouwerijen en de typisch Duitse bierkelders. Maar drink niet te veel, want een stukje verder op ligt de stad Würzburg wat weer bekend staat om hun wijn.

Heb je nog wat tijd over? Overweeg dan ook om eens langs de ruïne van Karlsburg te gaan of de oude stadswijken in Frankfurt.

Totale afstand: 538~557 km

Dagen: 12

Hoogteverschil: 353~587


Ga je voor de eerst keer op vakantie? Bekijk dan ook eens onze 10 tips voor een succesvolle fietsvakantie!