Fiets Van de Zaak: Bijtelling & Kilometervergoeding

Fiets van de zaak

Een nieuwe fiets, elektrische fiets, of speed pedelec kan flink wat kosten. Vandaar is het fijn dat de belastingdienst met je mee betaald als je kiest voor een fiets van de zaak. Vaak kan dat veel geld besparen, maar de regels over een fiets van de zaak zijn niet altijd super duidelijk. Dus we hebben hier de belangrijkste dingen op een rijtje gezet, zodat je dat fiscaal voordeel niet misloopt.

Fiets vergoeding 2019

Met een fiets van de zaak kan je niet alleen tijdens de aankoop, maar ook tijdens het gebruik geld besparen door middel van de kilometervergoeding.

Net als bij de auto, kan je een belastingvrije reiskostenvergoeding krijgen voor je woon-werk verkeer tot maximaal €0.19 per kilometer. Je kan deze aanvragen bij je werknemer.

Reiskostenvergoeding minimale afstand

Vaak moet je minimaal 10 kilometer van je werk af wonen voordat je in aanmerking komt voor reiskostenvergoeding. Soms is er ook een maximale afstand waarvoor je vergoeding kan krijgen.

Maar zowel de minimale als maximale afstand verschilt van werkgever tot werkgever. Normaal staat deze beschreven in je arbeidsvoorwaarden of CAO.

Niet elke werkgever vereist een minimale afstand. Dus als dit niet opgenomen is in je arbeidsvoorwaarden, ga dan voor de zekerheid een keertje langs bij je baas om dit te controleren.

Fietsvergoeding Voorbeeld

Stel je neemt elke de elektrische fiets om ‘s ochtends 10 kilometer naar je werk en ‘s avonds weer 10 kilometer naar huis te fietsen. Als je de fiets 5 dagen per week voor je werk gebruikt, dan heb je na een jaar tijd al snel 20*5*4*12 = 4800 km afgelegd. Na een jaar trappen heb je daarmee dus 4800*0.19 = €912 voordeel mee behaald.

Ter Beschikking Gestelde Fiets of Privéfiets

Als je nog geen fiets van de zaak hebt, moet er eerst eentje gekocht worden. Een fiets van de zaak kan in twee vormen komen.

De eerste is de ter beschikking gestelde fiets. Het bedrijf koopt en blijft de eigenaar van de fiets. En jij mag dan de fiets gratis gebruiken voor je werk. Wil je de ter beschikking gestelde fiets ook gebruiken voor privégebruik, dan moet je daar per kilometer voor bijbetalen.

In het tweede geval helpt het bedrijf mee te betalen voor een privéfiets die je vrij mag gebruiken. Dit kan het bedrijf doen door aanschafprijs van je fiets onder je vrije ruimte onder te brengen of door je een renteloze rekening aan te bieden.

Vrije Ruimte

Volgens de werkkostenregeling mag je maximaal 1.2% van je fiscale loon gebruiken als de vrije ruimte. Deze kan je bijvoorbeeld vullen met de kosten van je werkkleding, telefoon van de zaak, of je fitnessabonnement. En zolang je nog genoeg ruimte over hebt, dus ook met de aanschaf van een nieuwe fiets van de zaak. Daarmee kan je een hoop geld besparen, omdat je de nieuwe fiets als het ware koopt voordat je belasting betaald.

Vrije Ruimte Voorbeeld

Stel je hebt bruto €1000 verdient deze maand en je wilt een fiets kopen. Normaal gesproken zal je eerst belasting moeten betalen. Aangezien dat rond de 40% is, heb je nog ruwweg €600 over voor een nieuwe fiets.

Je kan ook de vrije ruimte gebruiken om dezelfde fiets van €600 te kopen en houd je €400 bruto loon over. Na het betalen van de 40% belasting heb je dan nog €240 over.

Door het gebruik van de vrije ruimte heb je in dit voorbeeld dus al snel €240 bespaard.

fiets via werkgever

Renteloze Lening

Als je geen vrije ruimte meer over hebt, kan je je baas ook vragen om een renteloze rekening om de fiets aan te schaffen. Door de nihilwaardering hoef je daar geen rente over te betalen.

Deze lening kan er wel op verschillende manieren uitzien, afhankelijk van wat je met je werkgever afspreekt. Soms wordt elke maand een klein beetje van de lening kwijtgescholden, of soms wordt verwacht dat je elke maand een vast bedrag betaald om hem “normaal” af te lossen.

Maar de meest voorkomende optie is om je €0.19 kilometer te gebruiken om je fiets af te betalen.

Renteloze Lening Voorbeeld

Stel je krijgt een renteloze lening van je werkgever om een fiets van €1250 te kopen en je hebt afgesproken om de lening met je kilometervergoeding af te lossen.

Als je dagelijkse woon en werkverkeer 20 km is en je 20 dagen in de maand werkt, dan is je maandelijkse kilometervergoeding 20*20*0.19 = €76. Het duurt je dan 1250/76 = 16 maand om je lening compleet af te lossen. Op deze manier hoef je geen rente te betalen of je vrije ruimte te gebruiken

Elektrische fiets van de zaak ook mogelijk?

In principe mag je kiezen voor elk type fiets zoals een stadsfiets, bakfiets, elektrische fiets of een speed pedelec.

Wel is het zo dat de prijs van een elektrische fiets of speed pedelec een stuk hoger liggen dan een stadsfiets, waardoor die niet altijd compleet in de vrije ruimte past of kan het een stuk langer duren voordat je de renteloze lening afgelost hebt.

Lees ook onze artikelen over de beste elektrische fietsen en de beste speed pedelec.

Is een privéfiets altijd beter dan een ter beschikking gestelde fiets?

Het klinkt logisch om altijd te gaan voor privéfiets. Dan kan je de fiets gebruiken zoals je maar wilt en hoef je niet per kilometer extra te betalen voor privé gebruik. Toch kan het soms goedkoper zijn om een ter beschikking gestelde fiets te gebruiken, vooral als je een elektrische fiets wilt.

Je moet namelijk ook kijken naar de gebruikskosten van een elektrische fiets, aangezien die vaak hoger liggen dan een normale fiets. Denk bijvoorbeeld maar aan de elektriciteitskosten, de verzekeringskosten, en onderhoudskosten. De accu vervangen van een elektrische fiets is zekers niet goedkoop.

In dat geval kunnen de kosten per kilometer hoger zijn dan de €0.19 kilometervergoeding en is het verstandiger om een ter beschikking gestelde fiets te gebruiken.

Dit zal echter alleen het geval zijn voor hele dure elektrische fietsen, en in de meeste gevallen is het voordeliger om de fiets van de zaak zelf te kopen met de vrije ruimte of renteloze rekening.

Is het mogelijk om zowel een fiets EN auto van de zaak te hebben?

Het zou mooi zijn als je soms met de auto en soms met de fiets naar het werk zou kunnen. Jammer genoeg is het momenteel niet toegestaan om zowel een fiets van de zaak en een auto van de zaak te hebben. Gelukkig worden er plannen gemaakt om dit vanaf 2020 wil mogelijk te maken. Maar voorlopig moet je dus nog een keuze maken.

Fiets van de zaak voor ZZP’ers – kan dat wel?

Ook als ZZP’er kan je gewoon de kilometervergoeding krijgen. Omtrent de aanschaf van de fiets zijn er wat andere eisen, want dat wordt dan gezien als een investering in het bedrijfsvermogen.

Meer informatie voor ZZP’ers vindt je hier.

Kilometervergoeding ZZP

Ook als ZZP’er kan je aanspraak maken op de kilometervergoeding van 19 cent per kilometer als je een privé fiets gebruikt. Dat kan behoorlijk belasting schelen als je elke dag naar je werk fietst.

Als je een dure fiets hebt die veel onderhoud vereist (>19 cent per km) kan het voordeliger zijn om de fiets via het werk te kopen en als beroepsvermogen te beschouwen. In dit geval kan je kan je geen gebruik maken van de kilometervergoeding, maar wel van investeringsaftrek.

Fiets van de zaak 2020

Het huidige kabinet gaat het makkelijker maken om een ter beschikking gestelde fiets ook voor privédoeleinden te gebruiken. Momenteel moet je zelf de aantal kilometers die je aflegt bijhouden en daar apart voor betalen. Vanaf 2020 moet je een vast bedrag betalen elke maand ongeacht hoeveel je de fiets gebruik buiten het woon-werk verkeer.

Dit maandelijkse bedrag komt in de vorm van een forfaitaire bijtelling van 7% per jaar van de adviesprijs van de fiets. Als je dan een ter beschikking gestelde fiets krijgt van € 2000 moet je daar (afhankelijk van je inkomen) ongeveer € 5 per maand voor gaan betalen.

Laatst schreef de NOS er ook nog een stukje over die je hier kan lezen.

bijtelling fiets van de zaak