Categorieën
Fietsvakantie & Toertochten

Fiets Mee op Vakantie, Hoe Doe je Dat?

Nederland is hét fietsland van Europa. Toch kan je ook heel mooi fietsen in andere landen zoals Frankrijk, Italië of Spanje. Vandaar dat het ook steeds populairder wordt om een stukje te fietsen op vakantie of om op fietsvakantie te gaan.

Maar niet iedereen heeft de tijd om thuis op de fiets te stappen en pas na een paar dagen in het land van bestemming aan te komen. Dus de vraag is natuurlijk: hoe krijg je die fietsen mee op vakantie in de trein, vliegtuig, bus of auto?

Fiets meenemen in de trein – Nederland

De trein is een van de meest populair opties om je fiets mee te nemen op reis. In Nederland zelf is het redelijk gemakkelijk om de fiets mee te nemen.

In de meeste NS treinen is er een speciale wagon aanwezig waar je je fiets kan neerzetten zolang je een NS Dagkaart Fiets koopt. Je moet dus een normaal treinkaartje kopen EN een NS Dagkaart Fiets en de prijs van de NS Dagkaart Fiets is ongeacht de afstand hetzelfde.

Daarnaast zijn er nog een paar extra voorwaarden en extra regeltjes waar je op moet letten. Zo mag je bijvoorbeeld tijdens spitsuren doordeweeks geen fiets meenemen, tenzij dat een ingeklapte vouwfietsen is. Voor meer informatie, lees ons artikel over de fiets meenemen in de trein.

Als je op fietsvakantie met de trein gaat is het bovendien handig om een route uit te stippelen die je voldoende tijd geeft om over te stappen. Niet elk perron heeft namelijk een lift beschikbaar en met een fiets in de hand de trap op gaat vaak ook niet zo snel.

fiets mee in de trein

Elektrische fiets meenemen in de trein

De elektrische fiets mag ook mee de trein in buiten de spitsuren, zolang deze geen verbrandingsmotor heeft.

Hiervoor kan je een normale fiets dagkaart gebruiken en instappen in de fietscoupé.

Fiets meenemen in de trein – buitenland

Alhoewel het makkelijk reizen is met de trein binnen Nederland, kan het soms een uitdaging zijn om met de trein op je bestemming in het buitenland aan te komen. Veel buitenlanders snappen überhaupt niet waarom je een fiets mee de trein in zou willen nemen.

Houd er dus rekening mee dat in het buitenland je niet altijd de fiets mag meenemen in elke trein die je tegen komt. Bovendien is het vaak alleen mogelijk om je fiets mee te nemen in treinen die tussen grote steden rijden en kan het dus moeilijk zijn om ergens in het platteland uit te komen.

Duitsland

In de intercity naar Berlijn mogen fietsen worden meegenomen. Hiervoor heb je een internationaal fietsticket nodig die je van tevoren moet reserveren.

Op de ICE en andere hogesnelheidstreinen van de Deutsche Bahn mag je geen fietsen meenemen. Met als uitzondering het traject München-Parijs, omdat daar naast een de Duitse ICE ook een franse trein loopt die wel fietsen toe laat.

Gelukkig kan je op veel lange afstand verbindingen en regionale treinen wel gewoon je fiets meenemen en is dit soms zelfs gratis.

Frankrijk

Als je de fiets mee op vakantie neemt richting Frankrijk hoef je niet al te veel problemen te verwachten. In veel Franse TGV’s mag je de fiets gewoon meenemen zolang je van te voren reserveert. Bovendien staat op de meeste perrons duidelijk aangegeven waar je met je fiets moet instappen en is de lift makkelijk te vinden tijdens het overstappen. Bovendien mag je in lokale treinen vaak zelfs je fiets gratis meenemen.

Jammer genoeg mag je in de Thalys alleen fiets meenemen als deze in een hoes zit en het voorwiel gemonteerd is. Voor veel mensen komt het er dus op neer dat je de fiets niet mag meenemen in de Thalys. Gelukkig is Frankrijk niet heel ver weg en is de tocht van Nederland naar Parijs populair en goed te doen. Vanuit Parijs kan je dan gemakkelijk verder reizen.

Engeland

De treinen in Engeland zijn efficiënt en snel. Je kan dus gemakkelijk binnen een dag aankomen op je bestemming, of je nou de hele reis met de trein doet of de ferry neemt en dan overstapt.

Toch is de trein in Engeland een stuk duurder dan in de meeste landen. Een goede optie om de kosten laag te houden is om een Britrail-pas te kopen. Met deze pas kan je in een maand twee dagen gratis reizen. Deze pas moet je voor vertrek in Nederland kopen, omdat die in Engeland niet wordt verkocht.

In de Eurostar van Brussel naar Londen mag je de fiets meenemen. Het enige nadeel is alleen dat de fiets niet altijd direct met dezelfde trein meegaat. Maar Eurostar garandeert dat je fiets binnen 24 uur aankomt.

Fiets meenemen in het vliegtuig

Soms is het beter om het vliegtuig te nemen dan de trein. Bijvoorbeeld als je ver op reis gaat of graag snel op de bestemming wilt aankomen. Jammer genoeg is het vliegtuig niet altijd de handigste keuze als je je eigen fiets wilt meenemen. Zo heeft iedere vliegtuigmaatschappij andere regels en kan de prijs ook behoorlijk verschillend zijn.

Neem dus van te voren contact op met je vliegtuigmaatschappij zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Print ook alle voorwaarden uit en neem die mee op reis. Vaak weet het grondpersoneel in het buitenland niet zo goed wat ze moeten beginnen met zo’n fiets. Dan is het handig om alles zwart op wit te hebben.

fiets mee in het vliegtuig

Bescherm je fiets in het vliegtuig

Daarnaast is het belangrijk om je fiets goed te verpakken voordat die het vliegtuig in gaat. We weten allemaal dat het vliegtuigpersoneel soms redelijk ruig kan omgaan met de bagage.

Vaak wordt een kartonnen doos van de fiets fabrikant of die doos waarin de fiets geleverd is gebruikt om de fiets in te pakken. Deze dozen zijn normaal gesproken redelijk goedkoop, zijn groot genoeg om je hele fiets in te passen, en kan je bij aankomst gewoon weggooien als je hem niet voor de terugweg nodig hebt.

Een tip om de kans op schade zo veel mogelijk te voorkomen is om een directe vlucht te boeken zelf als dit een beetje duurder is. Elke keer als je overstap moet je fiets namelijk ook overgebracht worden naar het nieuwe vliegtuig en vergroot je de kans op een ongeluk.

Fietskoffer kopen

Een kartonnen doos geeft natuurlijk niet de beste bescherming biedt. Als je een zeer dure fiets hebt of vaak op vakantie gaat, is het een goed plan om een fietskoffer te kopen.

Een fietskoffer is speciaal ontwikkelt om je fiets veilig te houden tijdens de reis, en geeft een stuk meer bescherming dan een kartonnen doos.

Een nadeel is wel dat de fietskoffers normaal gesproken redelijk klein zijn. Je moet dus je fiets gedeeltelijk uit elkaar halen (vaak de wielen) om hem in de koffer te passen. Voor mensen zonder de technische kennis of het juiste gereedschap kan dat een probleem zijn.

Fiets Meenemen in de Bus

Tenzij je een vouwfiets hebt kan je normaal gesproken niet zomaar je fiets meenemen in de bus. Toch bieden sommige bedrijven je de optie om je fiets mee te nemen in de bus als je op reis gaat. Zo kan je bijvoorbeeld bij meinfernbus.de voor weinig geld de bus nemen met je fiets naar populaire steden over heel Europa.

Daarnaast biedt Fital.nl ook complete fietsvakanties aan waarbij alles voor je geregeld wordt. Als je dus een populaire route wilt fietsen zoals de Santiage de Compostela en niet wilt worstelen met zware fietstassen of het vinden van een hotel kan je vaak bij Fital terecht.

fietsendrager

Fiets Meenemen met de Auto

fiets op autodak, fiets in auto vervoeren

Voor mensen die met de auto op vakantie gaan zijn er verschillende opties om je fiets mee te nemen. Als je niet al te veel bagage hebt kan je de fiets in de auto vervoeren.

Soms kiezen mensen er ook voor om een fiets op het autodak te vervoeren door middel van een fietsendrager. Dit is echter niet ideaal omdat een fiets op het dak veel wind vangt en dat over tijd extra brandstof kost.

Een trekhaak fietsendrager heeft de voorkeur omdat deze minder windweerstand ervaart. Zo kan je dus het brandstofverbruik zo laag mogelijk houden. Bovendien is het makkelijker om je fiets vast te maken omdat het minder hoog is.

Check voordat je een fietsendrager koopt dat deze overeenkomt met het type fiets dat je hebt. Zo heeft een mountainbike bijvoorbeeld bredere banden en heb je dus een ander model fietsendrager nodig. Bovendien moet je bij een zwaardere fiets zoals een ebike er opletten dat het gewicht van de fiets niet het maximum gewicht van de drager overschrijdt.

Als je naar het buitenland gaat is het ook altijd belangrijk om de lokale regels op te zoeken voordat je gaat. Zo hebben sommige landen restricties, bijvoorbeeld over hoe groot een fietsendrager maximaal mag zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.