Fiets Mee In De Trein – Vergeet de Extra Fietskaart Niet!

Als je een lange afstand wil afleggen met je fiets is de trein een optie. Je mag echter niet zomaar bij elke trein op elk moment met elke fiets instappen.

Welke fiets mag ik meenemen? Welk treinkaartje heb ik nodig? Op welke tijden mag ik de fiets mee nemen?

Vandaag gaan we deze vragen beantwoorden voor de twee grootste vervoerders, de NS en Arriva.

Fiets in de trein NS

Als je van plan bent je fiets mee te nemen in een trein van de NS mag dit alleen in de dal uren. Doordeweeks is dat tussen 9:00 – 16:00 en 18:30 – 6:30 uur, en in het weekend mag de fiets de hele dag mee genomen worden.

Dit is natuurlijk omdat tijdens de spits de trein zo vol is dat er eigenlijk geen complete fiets meer bij kan. Ook inchecken net voor de spits en vervolgens reizen tijdens de spitsuren is niet toegestaan.

Tijdens de zomer maanden (juli tot augustus) is het vaak niet zo druk in de trein. Gedurende die tijd mag je de fiets zowel in het weekend als doordeweeks de hele dag meenemen.

Je mag met de fiets echter niet zomaar overal instappen. Alleen in de speciaal toegewezen treincoupés mag je de fiets neerzetten. Deze kan je normaal op het station herkennen aan het fiets logo op de grond.

Is er in de coupé geen plekje meer over, dan heb je pech en moet je op de volgende trein wachten. Ben je zelf een van de eerste die instapt, wees dan zo beleefd om de bagage en/of fietstassen te verwijderen om plaats te maken voor eventuele anderen.

Je mag bij de NS de volgende types fietsen meenemen:

 • Normale fiets
 • Tandem
 • Ligfiets
 • Gedemonteerde racefiets
 • Elektrische fiets (zonder verbrandingsmotor)
 • Vouwfiets
Waar fiets in trein

Fiets in de trein Arriva

Net als bij de NS mag je alleen je fiets meenemen buiten de spits, dus tussen 9:00 – 16:00 en 18:30 – 6:30. Maar bij grote drukte kan het personeel van Arriva je soms vragen om de volgende trein te pakken.

In elke trein is er een special fietsgedeelte waar je de fiets neer mag zetten. In dit gedeelte passen maximaal 6 fietsen. Dus probeer er op tijd bij te zijn!

Bij de Arriva zijn ze iets strenger over welke fietsen wel en niet mee mogen. Als je een normale stadsfiets hebt, hoef je je nergens zorgen over te maken. Maar de volgende types fietsen mogen niet mee in de Arriva treinen:

 • Bakfietsen
 • Ligfietsen
 • Tandems
 • Fietsen met verbrandingsmotor
 • Aanhangwagentjes

Kosten

Om de fiets mee te nemen in de trein heb je een speciale dagkaart voor je fiets nodig in combinatie met je normale trein kaartje of Ov-chipkaart.

Afhankelijk van de vervoerder zijn er verschillende dagkaarten beschikbaar, kan de prijs anders zijn, en zijn er andere regels van toepassing.

NS Fietskaart

Als je de fiets meeneemt in de NS-trein moet je een Fietskaart Dal kopen voor €7,50. Je betaalt dus altijd hetzelfde bedrag ongeacht de afstand die je aflegt.

Vervelend voor mensen die maar een klein stukje afleggen, maar fijn voor mensen die een lange reis maken. Gelukkig geld de Fietskaart de hele dag, dus je kan hetzelfde kaartje voor de heen en terugreis gebruiken.

Let er wel op dat je naast de Fietskaart Dal (voor je fiets) ook een normaal treinkaartje of geldige Ov-kaart nodig hebt (voor jezelf).

Op het station kan je de Fietskaart Dal bij de NS-kaartautomaat of bij de NS-servicebalie kopen. Daarnaast kan je tegenwoordig ook een E-ticket of mobiel ticket kopen. Dat kan je op deze website doen.

De E-ticket kan je zelf voor vertrekt uitprinten en meenemen, terwijl je voor de mobiel ticket de speciale Reisplanner Xtra app nodig hebt. De E-tickets van de NS zijn persoonsgebonden, dus vergeet niet je ID-kaart mee te nemen om jezelf te kunnen identificeren.

Als je de NS Fietskaart laadt op een Ov-chipkaart of als je een E-ticket/mobiel ticket koopt, kan je niet alleen je fiets meenemen NS-treinen maar ook bij andere vervoerders. Laad je de Fietskaart op een NS-business Card, dan kan je alleen met NS-treinen reizen.

Gebruik je een vouwfiets? Dan heb je geluk!

Bij de NS mag je de vouwfiets altijd (ook in de spituren) gratis meenemen, mits deze gedurende de hele reis omgevouwen is.

Dagkaart fiets Arriva

Ook bij de Arriva heb je een Dagkaart Fiets nodig voordat je met je fiets de trein in stapt. De enige uitzondering daarop is de MerwedeLingelijn in Zuid-Holland, waar de gewone fiets gratis mee mag.

Als je van plan bent met zowel de Arriva en NS treinen te reizen kan je een NS Fietskaart kopen voor €7,50. Deze zijn geldig bij elke vervoerder. Zie hierboven voor meer informatie.

Als je alleen met de Arriva treinen wilt reizen kan je ook een aparte fietskaart kopen. Deze fietskaart van de Arriva is per provincie anders.

Zo kan je in de provincies Friesland en Groningen een “Arriva Fiets Mee Dag” E-ticket kopen op deze website. Deze ticket kost slechts €4, bijna de helft van de NS fietskaart. Daar staat tegenover dat je deze fietskaart alleen bij de Noordelijke lijnen van de Arriva kan gebruiken.

In de provincie Limburg kan je op deze website ook een zogenoemde “Dal Dagkaart Fiets Trein en Bus” kopen. Daarmee kan je de fiets dus zowel meenemen in de Arriva treinen en de bussen (in overleg met de buschauffeur) in Limburg. Deze ticket kost €6,70, maar jammer genoeg zijn er geen aparte tickets voor alleen reizen in de trein.

Fiets in de trein boete

Zoals je hierboven al gezien hebt, zijn er redelijk wat regeltjes en voorwaarden waaraan je je moet houden als je de fiets in de trein meeneemt. Doe je dat niet, dan heb je de kans dat de conducteur je een boete geeft.

Het meest voorkomende probleem is dat mensen niet weten dat ze een apart kaartje extra moeten kopen voor hun fiets. Jammer genoeg is het toch je eigen verantwoordelijk om dat van tevoren te checken

Als de conducteur ziet dat je geen fietskaart hebt kan je dus een boetje ontvangen. Of dat in de praktijk ook gebeurt, ligt het vaak aan de bui van de conducteur. Soms wordt je alleen de trein uitgezet om alsnog een kaartje te kopen.

Bij de NS kost de boete €35 plus de kosten van een fietskaart, dus €42,50 in totaal.

Ten tweede weten mensen vaak niet dat de hele rit buiten de spits moet vallen. Als je voor de spits incheckt, maar aankomt tijdens je spits kan je daar ook een boete voor krijgen.

Daarnaast geldt de NS-fietskaart niet voor elke trein. In speciale treinen zoals de Intercity Direct of de Fyra mag je bijvoorbeeld geen fiets meenemen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.