Fiets Afmetingen | Lengte, Breedte, Hoogte

Ben je op zoek naar de gemiddelde of maximaal toegestane afmetingen van een fiets?

Hieronder hebben we all fiets afmetingen op een rijtje gezet: hoe lang, breed, en hoog een fiets hoort te zijn, en wat de wettelijke maxima zijn.


Kleine disclaimer: we hebben ons uiterste best gedaan om de juiste maximale afmetingen te vinden in de wetgeving. Maar dit artikel is geen juridisch advies.


Fiets lengte

Hoe lang is een fiets?

Een gemiddelde fiets is 1.8 meter tot 1.9 meter lang, afhankelijk van het specifieke model en de framemaat. Dit is de fietslengte van voorwiel tot achterwiel. Soms word de wielbasis gebruik om de lengte van een fiets aan te geven. De wielbasis van een fiets ligt gemiddeld tussen de 1 tot 1.2 meter.

Wat is de maximale lengte van een fiets?

In het “Reglement Voertuigen” staat geen maximale lengte aangegeven voor een fiets op twee wielen. Dit betekent dat er wettelijk geen maximale lengte is voor de standaard stadsfiets, racefiets, of mountainbike.

Maximale lengte elektrische fiets en speed pedelec

Voor een elektrische fiets gelden dezelfde regels als een normale fiets. Er is dus geen maximale lengte voor een elektrische fiets. Voor een speed pedelec gelden dezelfde regels als voor een bromfiets. Voor de speed pedelec is er daarom wel een maximale lengte van 4 meter.

Maximale lengte met een fietskar

Fietskarren zijn niet specifiek benoemd in de wetgeving. Maar aanhangwagens voor achter een fiets staan er wel in. Aangezien fietskarren en aanhangwagens veel op elkaar lijken, kan je ervan uit gaan dat voor beide dezelfde regels gelden.

Een fietskar of aanhangwagen heeft wettelijk geen maximale lengte. Er geld echter wel een maximale breedte voor de fietskar van 1 meter. De fietskar mag dus iets breder zijn dan de fiets zelf.


Fiets breedte

Hoe breed is een fiets?

Een gemiddelde stadsfiets is 40 cm tot 50 cm breed. Deze breedte normaal gesproken bepaald door het stuur. Een sportieve hybride fiets of een mountainbike heeft doorsnee een rechter en breder stuur. Dit type fiets is normaal 50 tot 60 cm breed.

Hoe breed mag een fiets maximaal zijn?

De maximale breedte voor een fiets op twee wielen is 75 cm. Fietsen met meer dan twee wielen of met een zijspanwagen mogen maximaal 1.5 meter breed zijn. Deze maximale fiets breedte staan omschreven in de Wegenverkeerswet van 1994.

Hoe breed moet een fietsstuur zijn?

Om comfortabel te kunnen fietsen hoort je fietsstuur ongeveer even breed te zijn als je schouders. Een fietsstuur van een damesfiets is daarom gemiddeld genomen minder breed dan een fietsstuur op een herenfiets. Afhankelijk van je lichaamsbouw moet het stuur dus tussen de 50 cm en 75 cm breed zijn.


Fiets hoogte

Hoe hoog is een fiets?

Een standaard fiets is 0.8 tot 0.9 meter hoog. Dit is de afstand van de grond tot de bovenbuis van het frame. Het zadel en fietsstuur zijn aan de bovenbuis gemonteerd en kunnen afhankelijk van je lichaamslengte hoger worden afgesteld.

Er zijn ook speciale fietsen voor grote of kleine mensen. Een fiets voor kleine mensen is minder hoog en heeft een lagere instap.

Hoe meet je de framehoogte van je fiets?

De framemaat van je fiets is de lengte in centimeters tussen de trapas en het punt waar de zadelpen het frame uit komt. Deze kan je gemakkelijk afmeten met een centimeter of duimstok langs de zadelbuis.

Voor meer informatie, lees ons artikel over het bepalen van je framemaat.

Hoe hoog moet mijn fiets zijn?

De juiste hoogte en framemaat kan je bepalen door je binnenbeenlengte te meten en deze te vermenigvuldigen met een factor 0,68. Het getal dat hieruit komt kan je naar boven afronden voor een stadsfiets, of naar onderen afronden voor een racefiets of mountainbike.