Elops Review: Decathlon’s Goedkoopste Elektrische Fiets

Een elektrische fiets kopen is een flinke investering.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een aantal goedkopere e-bikes beschikbaar. Eentje daarvan is de Elops die door Decathlon verkocht word.

Maar is zo’n goedkope elektrische fiets wel betrouwbaar? Of is het weggegooid geld?

In deze review vergelijken we de goedkoopste Elops fiets van Decathlon met andere bekende e-bike modellen om te kijken of de Elops 120 E het kopen waard is.

Elektrische fietsen van Decathlon

Momenteel zijn er 4 verschillende Elops e-bike te koop op de website van Decathlon. Hieronder kan je ze alle vier op een rijtje zien.

De 4 modellen zijn allemaal elektrische stadsfietsen en zien er ongeveer hetzelfde uit.

Het verschil zit hem vooral in de accu. De accu van de Elops 120 E heeft het minste capaciteit, waardoor de actieradius lager is.

In deze review gaan we het hebben over de Elops 120 E, aangezien deze het meeste aandacht heeft gekregen.

Prijzen vergelijking

De prijzen van de Elops elektrische fietsen liggen allemaal onder de € 1600. Hoewel alle vier de modellen redelijk goedkoop zijn voor een e-bike, springt vooral de Elops 120 E er uit met een lage prijs van € 800.

Dat is zelfs iets goedkoper dan de elektrische fietsen van de Lidl, en een stuk goedkoper dan een gemiddelde elektrische stadsfiets.

Een standaard Gazelle e-bike kost bijvoorbeeld rond de € 2800 en een e-bike van Sparta kost ook rond de € 2600.

Hieronder vind je een snel overzicht van de prijzen van populaire e-bikes ter vergelijking:

ModelPrijs (€)
Gazelle Paris C72000
Stella Vicenza Superior Bosch2100
Sparta D-Burst M8Tb Smart3750
Batavus Dinsdag E-go Sport2500
Koga E-Nova Evo3400

Accu vergelijking

De accu is het meest belangrijke onderdeel van een elektrische fiets. De accu bepaalt namelijk voor een groot deel hoe ver je kan fietsen met je e-bike.

Hoewel je op veel dingen moet letten bij een accu (W, V, A, Ah, Wh), geeft het Watt uur (Wh) het beste aan hoeveel energie de accu maximaal kan opslaan.

Het aantal Watt uur van de Elops 120 E en een aantal andere populaire elektrische fietsen vind je hieronder in de tabel.

ModelWatt uur
Decathlon Elops 120 E313
Stella Vicenza Superior Bosch300
Sparta D-Burst M8Tb400
Batavus Dinsdag E-go Sport300
Koga E-Nova Evo300

Voor de bovenstaande modellen hebben het Wh van de standaard accu bekeken. De accu capaciteit van de Elops 120 E is dus vergelijkbaar met andere populaire modellen.

De Elops fietsen zijn echter alleen beschikbaar met de standaard accu. Maar bij de meeste andere fietsmerken heb je de optie om een beter accu te kiezen als je wat extra geld betaald.

Bijvoorbeeld de Sparta D-Burst M8Tb komt standaard met een 400 Wh accu. Maar voor € 400 extra kan je kiezen voor een 625 Wh accu, of voor € 1399 extra krijg je zelfs twee accu’s met een totale capaciteit van 1125 Wh.

Daarnaast zijn bij de elektrische fietsen van Decathlon de accu’s minder mooi weggewerkt. De accu’s zijn geplaatst in de bagagedrager of direct gemonteerd op het fietsframe. Terwijl bij de andere fietsmerken de accu’s mooi zijn weggewerkt in het fietsframe.

Motor vergelijking

De motor op je elektrische fiets gebruikt de energie in de accu om de trapondersteuning aan te drijven. Maar daarvoor moet de motor natuurlijk wel sterk genoeg zijn.

Hoe sterk de motor is wordt aangegeven door de koppel in Nm. Hoe hoger de koppel, hoe krachtiger de motor is.

Stadsfietsen hebben normaal een koppel tussen de 30 Nm en 50 Nm. Dit is voldoende voor kleine afstanden fietsen in de stad waar de meeste wegen geasfalteerd en horizontaal zijn.

Leg je vaak langere afstanden af (bijvoorbeeld voor je werk), fiets je in heuvelachtig gebied, of heb je vaak te maken met tegenwind? Dan is een elektrische fiets met een sterke motor van >60 sterk het overwegen waard.

Hieronder vind je de koppel van de Elops 120 E en een aantal populaire elektrische fietsen van andere merken ter vergelijking.

ModelKoppel (Nm)
Decathlon Elops 120 E35
Gazelle Paris C7 HMB40
Stella Vicenza Superior Bosch40
Sparta D-Burst M8Tb50

De Elops 120 E heeft een achtermotor met een koppel van 35 Nm. Zoals je kan zien is de motor dus iets minder sterk dan je normaal van een elektrische fiets mag verwachten.

Dat betekent dat de Elops 120 E er meer moeite mee heeft om volledige fietsondersteuning te bieden met tegenwind of de heuvel op.

Daarnaast is de locatie van de motor ook belangrijk. De ervaring leert dat een middenmotor het natuurlijkste aanvoelt tijdens het fietsen.

De Elops 120 E fietsen hebben echter een achtermotor, terwijl bijna alle elektrische fietsen van de grote fietsmerken tegenwoordig van een middenmotor voorzien zijn.

Prijs-kwaliteitverhouding

De elektrische fietsen van Decathlon zijn misschien niet van dezelfde kwaliteit als andere e-bikes van grote fietsmerken zoals Gazelle, Sparta, of Batavus.

Maar de Elops fietsen zijn wel de helft van de prijs, en in sommige gevallen zelfs nog goedkoper.

Voor de mensen op zoek naar een koopje kunnen de fietsen van Decathlon dus een interessante optie zijn.

Wat betreft de uitstraling zijn de elektrische fietsen van Decathlon ook niet de hipste e-bikes. De kleuren en de fietsframes zijn er wat ouderwets uit. En de accu en kabels zijn ook niet zo mooi weggewerkt.

Als je niet al te veel verwacht van je goedkope Decathlon fiets, dan kan je voor een lage prijs toch een deugdelijke e-bike kopen.

Elops 120 E ervaringen

Op de website van Decathlon zelf kunnen gebruikers een review achterlaten.

In totaal zijn er al bijna 400 individuele reviews achtergelaten en heeft de Elops 120 E een cijfer van 4.3 uit 5 gehaald.

Dat klinkt dus veel belovend.

Als je even snel door de reviews lees zie je al snel dat veel mensen blij zijn met hun Elops elektrische fiets en word vaak aangegeven dat de Elops lekker fietst.

Deze reviews zijn doorsnee van mensen die de fiets slechts een paar weken geprobeerd hebben (<8 weken).

Als je naar de reviews kijkt van mensen die de Elops voor meer dan 6 maanden hebben gebruikt, zie je vooral mensen die kritisch zijn over de levensduur van de fiets.

Zo wordt er bijvoorbeeld geklaagd over een trapas dat het begeeft, een motor die hapert, of een accu die minder lang mee gaat dan voorheen.

Hoewel de Elops slechts € 800 kost zou je van een elektrische fiets toch verwachten dat die langer dan een jaar mee gaat.

Decathlon heeft natuurlijk aangegeven dat deze problemen onder normale omstandigheden niet voor zouden moeten komen.

Als er problemen ontstaan binnen 6 maanden na aankoop kan je gebruik maken van een gratis servicebeurt. Daarvoor moet je wel zelf de fiets naar de Decathlon werkplaats brengen, wat niet altijd even dichtbij is.