Deze Elektrische Vouwfiets Komt Het Best Uit De Test

beste elektrische vouwfiets

Je hebt de vouwfiets die je gemakkelijk mee kan nemen in het openbaar vervoer of als je op vakantie gaat. Je hebt ook de elektrische fiets waarmee je zonder moeite lange afstanden kan afleggen. En nu heb je ook de elektrische vouwfiets die het beste van beide werelden combineert.

Net als een normale vouwfiets kan je de opvouwbare e-bike snel in- of uitklappen, en neemt die relatief weinig ruimte in beslag. Tegelijkertijd haalt de gemiddelde elektrische vouwfiets een snelheid van ten minste 25 km/u, waardoor je snel aankomt op je bestemming.

Daarom is de elektrische vouwfiets een goede keuze voor mensen die de fiets mee in de trein willen nemen of mensen die op zoek zijn naar een kleine elektrische fiets.

Waar op letten bij een elektrische vouwfiets?

Als je een beetje rondkijkt op het internet kom je al gauw een paar reviews tegen van de meeste populaire elektrische fietsen. Maar het is altijd een goed idee om op zoek te gaan naar een fiets die precies past bij wat je wilt, en niet direct het model te kopen dat het beste uit de test komt.

Hieronder hebben we een aantal dingen op een rijtje gezet waar je op moet letten als je van plan bent een nieuwe elektrische vouwfiets te kopen.

1. Actieradius

Net zoals alle andere batterijen gaat ook de batterij van de elektrische fiets niet voor altijd mee. De actieradius geeft aan hoe ver je kan fietsen met een volle accu zonder tussentijds op te laden.

Hoewel vroeger de batterij al snel leeg was zijn ze tegenwoordig stukken beter door nieuwe technologische vooruitgang. Als je dus relatief kleine afstanden aflegt met de elektrische vouwfiets naar de supermarkt of je werk hoef je normaal niet zoveel zorgen te maken. Maar als je van plan bent om langere afstanden af te leggen is het handig om te controleren of de actieradius groot genoeg is.

Normaal wordt de actieradius aangegeven in kilometers en is het dus makkelijk om te zien of de batterij lang genoeg meegaat of niet. Soms wordt de actieradius in wattuur aangegeven. In dat geval kan je de vuistregel gebruiken dat 100 wattuur ongeveer gelijk is aan 12 tot 13 kilometer.

In beide gevallen is het belangrijk om te onthouden dat hoever je daadwerkelijk kan fietsen iets kan afwijken van wat de actieradius suggereert. De actieradius wordt namelijk bepaalt onder ideaale omstandigheden: geen tegenwind, glad wegdek, nieuwe accu, etc. Gelukkig kan je natuurlijk altijd op eigen kracht verder fietsen als de fiets batterij leeg is.

2. Vouwmechanisme

Elke vouwfiets is ruwweg met hetzelfde mechanisme ontworpen. Toch kan je grote verschillen zien in de praktijk in hoe gemakkelijk en snel een fiets opgevouwen kan worden. Vooral als je wilt overstappen of de trein of bus wil je natuurlijk in een handomdraai je fiets opvouwen.

Natuurlijk leer je het vanzelf sneller doen met een beetje ervaring, maar een handig ontworpen vouwfiets kan de meeste problemen voorkomen. Zo hebben fietsen van Tern en Dahon bijvoorbeeld magneetjes die de wielen en het stuur bij elkaar houden zodat ze niet op een ongewenst moment uit elkaar klappen.

3. Gewicht

Een goede vouwfiets is niet alleen gemakkelijk op te vouwen maar ook licht genoeg om op te kunnen tillen en mee te nemen. Jammer genoeg valt het gewicht van een elektrische vouwfiets vaak redelijk zwaar uit door de accu. Zo weegt een gemiddelde elektrische vouwfiets vaak rond de 20 kg. Dat is een stuk zwaarder dan de normale vouwfiets.

Als 20 kg te zwaar voor je is kan je kiezen voor een lichtgewicht elektrische vouwfiets. Deze worden gemaakt van lichter materiaal, maar zijn als resultaat ook vaak een stuk duurder. Je zult dus moeten kiezen tussen een lichte of goedkope elektrische vouwfiets.

4. Verstelbaarheid

Niks is zo vervelend als fietsen op een te kleine of grote fiets. Het laatste dat je wilt is tijdens het fietsen de stuur raken met je knieën. Daarom is het altijd belangrijk om de juiste framemaat te bepalen voordat je een nieuwe fiets koopt. Jammer genoeg komen vouwfietsen vaak in slechts een paar maatjes en kan je niet altijd de juiste vinden.

Als dit ook voor jou het geval is, probeer dan in ieder geval een elektrische vouwfiets te vinden die verstelbaar is. Vooral het afstellen van de hoogte van je zadel en stuur is belangrijk voor een goede zithouding.

beste elektrische vouwfiets uit de test

Elektrische vouwfiets test

Mocht je toch problemen hebben met het vinden van een geschikt model dat bij je past, hebben we hier een paar elektrische vouwfietsen op een rijtje gezet als best getest zijn.

Beixo Electra Low

De Beixo Electra Low is een populaire keuze en kwam het best uit de ANWB test van elektrische vouwfietsen tot €2000,-. Deze fiets heeft zeer krachtige elektrische ondersteuning en komt met 7 versnellingen zodat je altijd comfortabel kan fietsen. Bovendien zorgt de lage instap van 35 cm ervoor dat ook oudere mensen deze fiets gemakkelijk kunnen gebruiken.

Inclusief de accu weegt het rond de 23 kg en kan gemakkelijk opgevouwen worden in een klein pakket. Minpuntjes zijn dat je motor redelijk luid is en dat je de lichten handmatig moet aanzetten.

E-4 Motion Maxi

De E-4 Motion Maxi is momenteel een van de best verkochte elektrische vouwfietsen online. Een van de voordelen van deze fiets ten opzichte van andere is dat de motor heel stil is. Dat is natuurlijk fijn als je in je vrije tijd of met anderen samen fietst. De E-4 Motion Maxi voelt net aan als een normale fiets en is lekker comfortabel. Daarnaast gaat de accu ook nog eens lang mee, wat er zorgt voor een actieradius van maar liefst 67 km.

Daar staat tegenover dat de trapondersteuning niet zo krachtig is als sommige andere fietsen en dat zelfs na het opvouwen het formaat nog steeds redelijk groot is.

E-4 Motion Mini

De E-4 Motion Mini is het kleine broertje van de E-4 Motion Maxi. Je hoeft de fiets slechts een seconde te zien en je weet waarom hij mini heet; de frame is heel minimalistisch en de fietsbanden van 12.5 inch zijn ook zeer klein.

Dit soort model komt natuurlijk met voor en nadelen. Misschien de grootste voordelen zijn de lage prijs en het lage gewicht van 17,1 kg. Daarnaast kan die klein opgevouwen worden en is gemakkelijk mee te nemen in de trein.

Nadeel is dat deze klein fietsbandjes alleen goed werken op glad wegdek en dat de fiets niet super comfortabel is. De E-4 Motion Mini is dus vooral bedoeld voor kleine afstanden.

Airwheel R5

De Airwheel R5 is eerlijk gezegd al een tijdje geleden uitgebracht maar is er niet minder om. Het meest opvallende is dat de fiets komt met een begeleidende app die gebruikt kan worden om je realtime-rijgegevens in de gaten te houden zoals snelheid, afgelegde afstand, batterie en GPS locatie. Daarnaast heeft de accu een USB-poort waarmee je een mobieltje of tablet kan opladen tijdens het fietsen.

Alhoewel de batterij snel opgeladen kan worden (~3 uur) loopt die ook redelijk snel leeg. Een volle accu gaat 25 km mee als je puur op de batterij fietst en 75 km als je zelf meetrapt met de ondersteuning. Daarnaast is het zadel van de Airwheel R5 verstelbaar, maar zelfs in de hoogste stand zit je nog steed redelijk laag.

Toch is de Airwheel R5 een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een goedkope elektrische vouwfiets.

Speed pedelec

Ben je opzoek naar een elektrische fiets die zo snel mogelijk gaat? Overweeg dan ook de speed pedelec eens een keertje.

Waar de trapondersteuning ophoud bij een normale elektrische fiets bij de 25 kilometer per uur, blijft deze gewoon functioneren bij een speed pedelec.

In de praktijk betekend dit dat je met een speed pedelec dus snelheden van 30 tot 40 kilometer per uur kan halen. Een stuk sneller dan de normale elektrische fiets.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de speed pedelec eens.