Beste Elektrische Mountainbikes | Kies Voor Een sportieve E-bike!

Het is al lang niet meer zo dat elektrische fietsen alleen maar voor oudere mensen zijn. Je ziet steeds vaker dat ook normale mensen gebruik maken van e-bikes.

De elektrische mountainbike is echter nog relatief onbekend. Maar als je op zoek bent naar een sportieve e-bike is een e-mountainbike ideaal.

Daarnaast kan je een goede elektrische mountainbike is gebruiken als woon-werkfiets als je voor een model gaat met spatborden en een drager.

De gemiddelde elektrische mountainbike is echter wel een stukje duurder dan de doorsnee elektrische fiets.

Dus laten we eens kijken welke elektrische mountainbikes het beste zijn en waar je op moet letten voor aankoop.

3 Beste Elektrische mountainbikes

Cube Reaction Hybrid ECX 750

De Reaction hybrid is momenteel de populairste elektrische mountainbike van Cube. Deze sportieve e-bike zit er mooi uit, maar kan ook tegen een stootje.

De accu heeft een totaal vermogen van 750 Wh en is mooi weg gewerkt in het frame. Het frame zelf is gemaakt van Superlite-aluminium, wat er voor zorgt dat de Reaction hybrid slechts 24 kg weegt.

Dankzij de 1×12 transmissie versnelling en de hydraulische Magura remsysteem bereik je snel je gewenste snelheid, maar sta je ook weer snel stil.

Hoewel dit model niet standaard met spatbord, standaard, of bagagedrager wordt geleverd, zijn hier wel montagepunten voor. Dus deze zou je dus zelf kunnen monteren.

Giant Talon E+ 2

Giant heeft een groot aanbod elektrische mountainbikes. Dus bij Giant kan je altijd een geschikte e-MTB vinden, ongeacht of je een beginner of ervaren mountainbikers bent.

Maar als je voor het eerste een elektrische mountainbike koopt, past de Giant Talon E+ 2 waarschijnlijk het beste bij je. Dit is een relatief goedkope elektrische mountainbike is die ontworpen als instapmodel voor beginners.

De Talen E+ komt met een accu van 500 Wh dat mooi weggewerkt is in het lichtgewicht aluminium frame.

Onder ideale omstandigheden zou je ongeveer 180 km moeten kunnen halen. Maar tijdens het mountainbiken lijkt me een actieradius rond de 60 ~ 80 km iets waarschijnlijker.

De 100 mm geveerde voorvork en de brede 29 inch wielen met tubeless banden maakt deze elektrische mountainbike zeer geschikt voor offroad terrein.

Trek Powerfly 5 Gen 3

Ben je een fanatieke mountainbiker en bereid om te investeren in je hobby? Overweeg dan eens een E-mountainbike van Trek. Afhankelijk van het model kost een elektrische mountainbike van Trek kost je ergens tussen de €4,000 en €15,000.

Trek heeft recent de nieuwe modellen voor 2023 bekent gemaakt, en de Powerfly 5 Gen 3 is een van de populairste modellen. Bovendien is dit model met een prijskaartje rond de €4200 een relatief goedkope elektrische mountainbike (voor Trek’s begrippen dan).

Dit model komt met een ingebouwde accu van 625 Wh en een stevige Bosch Performance CX motor waarmee je gemakkelijk de 25 km/u haalt.

De Powerfly 5 heeft veel upgrades gekregen in vergelijking met oudere modellen. Zoals een luchtgeveerde voorvork die je op je gewicht kan afstellen, krachtige schijfremmen met remzuigers, en wielen zonder binnenbanden voor extra grip.

Je kan zelf ook een drager en spatbord monteren. En dankzij de ingebouwde bedrading kan je zelfs verlichting monteren die door de accu gevoed word.

Waar moet je op letten bij een elektrische mountainbike?

Met alle goede elektrische mountainbikes beschikbaar is het soms moeilijk om de juiste te vinden.

Daarom heb ik hieronder een aantal vragen op een rijtje gezet die je moet langsgaan voor aankoop.

 • Wat is de capaciteit van de accu? Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe langer de elektrische fiets meegaat voordat je moet opladen. Ga voor een betere accu als je langere afstanden wilt afleggen.
 • Hoe sterk is de motor? Een goede e-bike motor zorgt ervoor dat je gemakkelijk de 25 km/u haalt, ook als je de heuvel op fietst. Een minder sterke motor heeft al snel moeite om de maximale snelheid te halen als de helling te steil word.
 • Welke vering heeft de e-MTB? Goede vering is voor een elektrische mountainbike nog belangrijker dan voor een normale mountainbike, omdat je anders elke kleine oneffenheid voelt op de weg.
 • Hoe goed zijn de remmen? Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je snel tot stilstand kan komen.
 • Is er de optie om een drager of spatbord te monteren? Als je van plan bent om je elektrische mountainbike ook soms als woon-werk fiets te gebruiken is het verstandig om voor een model te gaan waarbij het mogelijk is om een drager en/of spatbord te monteren.

Elektrische mountainbike of toch niet?

Mountainbiken op een elektrische fiets, is dat wel mogelijk? Dat is natuurlijk de meest belangrijke vraag als we het over elektrische mountainbikes hebben.

Vaak verwachten mensen dat het extra gewicht van de e-MTB een grote belemmering is. Als je echter een proefrit probeert, zal je snel door hebben dat het totaal geen probleem is.

Dankzij de krachtige motor kan je juist sneller dan een normale mountainbike.

Daarnaast kan je op een elektrische mtb dezelfde hoeveelheid calorieën verbranden als met een normale mtb. Dit komt omdat je de extra kracht die de motor geeft gebruikt om sneller te gaan, en niet om met minder moeite dezelfde snelheid aan te houden.

Het enige nadeel is natuurlijk dat de accu regelmatig opgeladen moet worden. Hoe vaak je dit moet doen hangt natuurlijk af van de accu en hoeveel gebruik je maakt van de trapondersteuning. Maar een gemiddelde accu gaat wel een middag mee voordat die opnieuw opgeladen moet worden.

electric mountainbike

E-MTB vs. E-bike

Er zijn veel verschillende e-bikes op de markt, zodat er bijna wel voor iedereen iets te vinden is. Toch zijn de meeste e-bikes vooral bedoelt om te gebruiken als stadsfiets. Bijvoorbeeld als je op de fiets naar je werk gaat.

Daarnaast zijn er ook hybride elektrische fietsen. Dit soort sportieve e-bike kan je zowel gebruiken op hard wegdek als zandpaden. Maar echt crossen kan je er niet meer.

Daarvoor heb je toch echt een elektrische mountainbike nodig. De E-mountainbike heeft namelijk bredere banden voor extra grip en de betere vering maakt het fietsen een stuk aangenamer en voorkomt schade.

beste mtb electric bike

Elektrische mountainbike merken

Het kiezen van een goede elektrische mountainbike is niet makkelijk. Als je niet zoveel van elektrische fietsen af weet, raad ik je aan om van een bekend fietsmerk te kopen.

Als het op elektrische mountainbikes aankomt zijn de beste mountainbike merken als volgt:

 • Cube
 • Scott
 • Giant
 • KTM
 • Stromer
 • Trek

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.