Beste Elektrische Moederfietsen en Mamafietsen In 2023

Niets is zo Nederlands als je kleine kinderen meenemen op de fiets. En tegenwoordig kan dat ook op een elektrische fiets.

Maar zekers niet elke e-bike is geschikt om je kind mee te vervoeren. Er zit namelijk een groot verschil tussen een normale e-bike en een elektrische moederfiets.

Beste elektrische moederfietsen

Hieronder zie je precies welke fietsmerken elektrische mamafietsen maken en welke het beste zijn.

Elektrische moederfietsen van Gazelle

Gazelle heeft 4 elektrische moederfietsen: HeavyDutyNL C7 HMB, Miss Grace C7 HMB, Bloom C7 HMS, en de Bloom C380 HMS. Vooral de Bloom C380 is uitermate geschikt voor jonger ouders.

De Bloom C380 heeft extra veel ruimte zodat je gemakkelijk een kinderzitje voorop en/of achterop kan monteren. En met een maximaal gewicht van 30 kg sterk genoeg voor zowel een zitje en fietstassen.

Het stuur is gemakkelijk te blokkeren en de fiets is voorzien van een dubbele standaard en lage instap, waardoor je gemakkelijk en veilig je kind in het zitje kan manoeuvreren.

Ook de motor van de Bloom C380 laat weinig te wensen over met een vermogen van 60 Nm. En als het aankomt op de accu heb je de keuze uit een 418 Wh of een 630 Wh batterij.

Ben je op zoek naar een goedkopere elektrische moederfiets? Dan is ook de Gazelle Bloom C7 het overwegen waard. Deze e-bike is ongeveer hetzelfde, maar heeft een minder krachtige motor van 40 Nm.

Elektrische moederfietsen van Cortina

Cortina biedt 3 verschillende elektrische moederfietsen aan: de E-Common Family, een E-U4 Transport Family met een Bafang middenmotor, en een E-U4 Transport Family met een SportDrive voorwielmotor.

De E-Common Family bevalt ons het best.

Deze elektrische mamafiets heeft een verlaagd fietsframe en instap, waardoor je gemakkelijk opstapt en afstapt. En een dubbele standaard en stuurslot zijn ook aanwezig.

Natuurlijk past op deze fiets ook een kinderzitje voor en/of achter. Daarnaast kan je ook voorop gemakkelijk een krat monteren dankzij het AtranVelo kliksysteem.

Normaal moet je kiezen tussen een kinderzitje voorop of een kratje omdat er niet genoeg ruimte is voor beide. Maar de voordrager is slim iets naar voren geplaatst, waardoor er genoeg ruimte overblijft voor de voetensteuntjes van het kinderzitje.

Ook is deze elektrische fiets voorzien van een meeloop functie. Dus ook als je een stukje moet lopen met de fiets aan de hand voorziet de accu van een klein beetje ondersteuning. Je hoeft zo’n zware fiets dus niet zelf met pijn en moeite vooruit te duwen.

De motor is met 80 Nm ook super sterk. Misschien zelfs een beetje te sterk, aangezien een normale elektrische fiets slechts een motor heeft rond de 40 Nm. Ook als je fiets met twee kinderen, zal deze motor dus voldoende ondersteuning kunnen geven.

Wat betreft de accu heb je de keuze uit 3 opties: 450 Wh, 600 Wh, en 750 Wh. Voor de meeste mensen zal 450 Wh voldoende zijn, maar je hebt dus de keuze om een extra grote accu te kopen.

Elektrische moederfietsen van Batavus

De Batavus Quip E-go Extra Cargo is de enige elektrische fiets van Batavus, en is de elektrische variant op de populaire Quip Extra Cargo.

Dit model heeft alles wat je van een moederfiets mag verwachten.

De optie om voor en/of achterop een kinderzitje te monteren, een ruime instap, een tweepootstandaard, en een stuurslot om veilig te kunnen parkeren met kinderen.

Wat vooral opvalt zijn de voor- en achterdrager. Deze zijn namelijk individueel af te stellen. Dus je kan gemakkelijk je fiets aanpassen of je nu met kinderen, zware boodschappentassen, of een krat fietst.

Daarnaast is er ook een antidiefstalnummer verwerkt in het frame. Dat is leuk bedacht, maar of het ook echt diefstal verhelpt is maar de vraag.

De elektrische onderdelen van de Batavus Quip E-go Extra Cargo zijn jammer genoeg niet heel indrukwekkend.

De motor heeft een vermogen van 40 Nm, wat aanzienlijk minder is dan de andere elektrische moederfietsen die we bekeken hebben. Voor een standaard stadsfiets is 40 Nm normaal voldoende. Maar als je fietst met twee kinderen en een zware tas met boodschappen is 40 Nm wellicht iets te weinig.

Daarnaast heeft de standaard accu een capaciteit van 300 Wh, wat ook aan de lage kant is vergeleken met andere elektrische mamafietsen. Wel heb je de optie om de accu te upgraden naar 400 Wh of 500 Wh, maar daar moet je wel € 150 of € 350 extra voor bijleggen.

Elektrische moederfietsen van Stella

Er zijn drie elektrische moederfietsen van Stella waar je uit kan kiezen: Fiore Comfort, Dolce Superior, en de Forte Superior. Aangezien de laatste twee redelijk nieuw zijn, is de Fiore Comfort voorlopig de meest populaire optie.

De Fiore Comfort is uitgerust met een tweepoot standaard en stuurslot zodat de fiets altijd stevig staat terwijl je je kind in het zitje helpt. En de lage en extra brede instap zorgt ervoor dat je zelf ook veilig op de fiets kan zitten.

Het stuur is extra breed en de bagagedrager is ook redelijk stevig. Daarom kan je zowel een voorzitje en achterzitje monteren op deze fiets.

De motor is met een vermogen van 42 Nm niet bepaalt een uitblinker. Maar daar staat tegenover dat de elektrische fietsen van Stella vaak ook goedkoper zijn dan de concurrentie.

De standaard accu heeft een vermogen van 417 Wh wat vergelijkbaar is met de andere elektrische mamafietsen. Ook heb je de optie om een 522 Wh of 630 Wh accu te kiezen.

Elektrische moederfietsen van Sparta

Hoewel Sparta veel mooie elektrische fietsen heeft, zijn er momenteel geen modellen dat specifiek ontworpen zijn als mamafiets. Hoewel er op sommige Sparta fietsen misschien wel een kinderzitje past, zal je dus veel voordelen van een echte moederfiets missen. We raden het dus aan om een van de bovenstaande andere merken te overwegen als je op zoek bent naar een elektrische moederfiets.

De moederfiets: elektrische of niet?

Behalve de motor en de accu zitten er geen grote verschillen tussen de elektrische moederfietsen en de standaard moederfiets.

Maar dankzij de motor fiets je wel een stuk lichter en sneller op een elektrische moederfiets. Zo heb je bij wijze van spreken altijd wind mee!

Op een goede elektrische fiets haal je gemakkelijk een gemiddelde snelheid van 25 kilometer per uur, en kan je jezelf in de drukke ochtend veel tijd besparen. Ook hoef je je geen zorgen meer te maken dat je bezweet aankomt op het werk.

Het grote nadeel van een elektrische fiets is natuurlijk de hoge kosten. Hoewel het opladen van een fiets accu bijna niks kost, is de aanschafprijs van een elektrische fiets altijd nog een stuk duurder dan een normale fiets.

Wat kost een elektrische mamafiets?

Een doorsnee elektrische mamafiets kost ongeveer € 2000. De goedkoopste elektrische mamafietsen kosten ongeveer € 1500, en de prijs van luxere elektrische mamafietsen kunnen tot boven de € 3000 oplopen.

De prijs van een elektrische mamafiets is dus vergelijkbaar met de prijs van een elektrische stadsfiets.

Waar moet je op letten bij aankoop van een elektrische moederfiets?

Breed & sterk stuur: voor jonge kinderen wordt het kinderzitje vaak voorop de fiets bevestigd. Maar niet op elk stuur past een kinderzitje en als het wel past laat het soms maar weinig ruimte vrij.

Daarnaast moet het stuur ook extra stevig zijn om het gewicht van je kind en het zitje aan te kunnen.

Stevige bagagedrager: de iets oudere kinderen kunnen ook met een kinderzitje op de bagagedrager vervoerd worden. Hiervoor heb je wel een bagagedrager nodig die stevig genoeg is. Vooral op elektrische fietsen waarbij de accu in de bagagedrager verwerkt is kan je zelden een kinderzitje monteren.

Controleer dus het maximum gewicht van de bagagedrager, vooral als je van plan bent om het kinderzitje te combineren met een dubbele fietstassen.

Lage instap: een lage instap is handig bij het wegrijden en het afstappen. Ook stop je gemakkelijker voor het stoplicht.

Stuurslot: het is niet altijd gemakkelijk om je kind in het fietszitje te krijgen. Vooral als het stuur steeds heen en weer blijft draaien. Met een stuurslot zet je het stuur met een druk op de knop gemakkelijk vast.

Dubbele standaard: een dubbel standaard zorgt ervoor dat je fiets extra stevig staat. Dit verkleint de kans dat je fiets omvalt terwijl je je kind in of uit het zitje helpt. Ook wel een tweepootstandaard genoemd.

Motor: een motor mag natuurlijk niet ontbreken bij een elektrische fiets. Voor een goede elektrische mamafiets heb je echt niet de sterkste motor nodig.

Maar door het extra gewicht van het zitje en je kind, is een beetje meer kracht dan een standaard stadsfiets wel fijn. Een vermogen rond de 50 Nm is voldoende voor de meeste situaties.

Accu: als je een kind meeneemt op de fiets is de totale belasting natuurlijk hoger. Hierdoor moet de accu extra energie leveren en kan de actieradius lager uitvallen dan je wellicht verwacht.

Als je alleen kleine afstanden aflegt is dat geen probleem. Maar als je van plan bent om de elektrische mamafiets vaak en voor langere afstanden te gebruiken, dan is het verstandig om voor een betere accu te gaan.

Past een kinderzitje op een elektrische fiets?

Op veel elektrische fietsen kan een kinderzitje geplaatst worden. Vooral de elektrische moederfiets is uitstekend geschikt voor een kinderzitje.

Maar op sommige standaard e-bikes past ook een kinderzitje. Aangezien de elektrische fiets iets anders gebouwd is (accu, motor, display, etc.) heb je soms opzetstukken nodig om het kinderzitje stevig te monteren.

Net zoals bij een normale fiets kan je een kinderzitje voorop of achterop de fiets monteren.

Lees mijn artikel over elektrische fietsen met kinderzitjes voor meer informatie.