We hebben allemaal wel eens een keertje door de regen gefietst.
Nederland is namelijk een van de Europese landen waar het het vaakst regent.
Maar kan je ook door de regen fietsen op een elektrische fiets?
Laten we eens kijken of de elektrische fiets tegen regen en/of water kan, en alles wat je daarover moet weten.
Kan een elektrische fiets tegen regen?
Ja, een elektrische fiets kan tegen de regen. De accu, display, en motor zijn allemaal watervast, waardoor een paar druppels water gaan kwaad kan. Volgens de Europese wetgeving (EN 15194) zijn alle fabrikanten verplicht om ervoor te zorgen dat hun elektrische fietsen tegen regen kunnen.
Ook als het regent kan je dus met je elektrische fiets veilig over straat.
Let er wel op dat je op een natte weg minder grip hebt. Dus het is vaak verstandig om niet op de maximale snelheid te fietsen.
Kan je een elektrische fiets buiten laten staan?
Het is beter om je elektrische fiets niet langdurig buiten in de regen te laten staan. De accu, motor, en display kunnen tegen een beetje water, maar de regen kan wel leiden tot roest en spoelt de belangrijke smeerolie weg. Parkeer je elektrische fiets dus op een droge plek.
Hoewel je de roest misschien niet vanaf dag een zal zien, kan dit zich wel heel langzaam opbouwen. Vooral bij het frame, spaken, tandwielen, en ketting komt roest vaak voor.
Daarnaast zorgt de smeerolie ervoor dat alle draaiende en verende onderdelen in je elektrische fiets soepel kunnen bewegen. Als dit weg gespoeld word door de regen kan de fiets dus stroever aan voelen. Het is dan belangrijk om je fietsketting opnieuw te smeren.
Klik hier om smeerolie te kopen bij bol.com
Mocht er toch een beetje roest ontstaan, dan kan je dit zelf proberen te verwijderen met huishoud producten. Maar zorg ervoor dat je niet de accu of motor beschadigd.
Een elektrische fiets met riemaandrijving heeft natuurlijk minder risico op roest en hoeft niet gesmeerd te worden. Maar ook een riemaandrijving kan je beter niet continue in de regen laten staan.
Kan een elektrische fiets tegen water?
Een elektrische fiets is spatwaterdicht, waardoor je in normale omstandigheden zonder zorgen je e-bike kan gebruiken in de regen. De doorsnee elektrische fiets is echter niet 100% waterdicht, waardoor je fiets in extreme omstandigheden toch waterschade kan ontstaan.
Het is dus belangrijk om het verschil tussen spatwaterdicht/watervast en waterdicht te weten.
Spatwaterdicht en watervast betekent dat je elektrische fiets tegen een klein beetje (spat)water kan. Een gemiddelde Nederlandse regenbui is dus geen probleem. Spatwaterdicht is dus een mindere versie van waterdicht.
Als je de elektrische fiets per ongeluk de gracht in fietst of als je de e-bike met een hogedrukreiniger probeert schoon te maken, kan je fiets toch beschadigt worden.
Dit heeft Gazelle zelf te zeggen over hun elektrische fietsen:
“De onderdelen zijn spatwaterdicht en blijven ook in de regen normaal functioneren. Je kunt jouw elektrische fiets echter niet volledig onderdompelen of schoonmaken met een hogedrukreiniger.“
Elektrische fiets schoonmaken met water
De beste manier om je elektrisch fiets schoon te maken is om handmatig met een doek en wat water over alle belangrijke onderdelen te gaan. Op deze manier verlaag je de kans dat het water per ongeluk je elektrische fiets beschadigd.
Kan je een elektrische fiets afspuiten?
Je kan je elektrisch fiets afspuiten met je tuinslang tijdens het schoonmaken. Het is belangrijk om geen harde waterstraal te gebruiken, omdat dat de e-bike kan beschadigen. Gebruik dus nooit een hogedrukspuit om je elektrische fiets af te spuiten. Behalve een tuinslang kan je ook makkelijk en veilig afspoelen met een gieter of emmer.
Elektrische fiets opladen na een regenbui
Als je met de elektrische fiets door de regen fietst kan er wat vocht ontstaan om de contactpunten van de fietsaccu.
Dit is op zichzelf geen probleem. De elektrisch fiets is namelijk spatwatervast.
Maar als je de fietsaccu direct na het fietsen aan de oplader legt kan er soms kortsluiting ontstaan. Als dat je overkomt is de kans dat je accu het overleeft klein.
Laad de accu dus niet direct op nadat je door de regen gefietst hebt. Laat de accu eerst compleet opdrogen voordat je hem oplaadt.
Hoe droog je de elektrisch fiets af?
Als je elektrische fiets nat is geworden door de regen of het schoonmaken, is het verstandig om hem af te drogen. Hoewel, de e-bike automatisch droog wordt door hem op een droge en warme plek neer te zetten, is het beter om met een oude theedoek direct de belangrijkste onderdelen af te drogen.
Hoe bescherm je een elektrische fiets tegen de regen?
Bescherm je elektrische fiets door hem zo veel mogelijk op een droge plek te zetten zoals in de schuur of onder een afdakje. Is dit geen optie, dan kan je ook gebruik maken van een regenhoes om je fiets af te dekken tijdens de regen.
Een regenhoes is gemakkelijk op te vouwen waardoor die makkelijk mee genomen kan worden. Als je op je werk dus geen droge parkeerplek hebt voor je fiets, is een regenhoes een goed idee.
Koop hier een fietshoes voor je elektrische fiets bij bol.com
Batterij van de elektrische fiets kapot door regen
Soms kan het zo zijn dat je fietsaccu toch permanent beschadigd is nadat je door de regen gefietst hebt.
Dit betekent niet dat je iets fout hebt gedaan. Waarschijnlijk zat er een mankement in de fietsaccu zelf waardoor water in de accu is gekomen.
Gelukkig valt waterschade door regen onder de garantie die op de accu zit. De meeste fabrikanten geven 1 of 2 jaar garantie op de fietsaccu. Dus vaak kan je gratis een nieuwe accu krijgen.
Is de garantie al verlopen? Dan moet je jammer genoeg de kosten voor een nieuwe accu uit eigen zak betalen.
Aangezien dit vaak kan oplopen tot honderden euro’s, is het verstandig altijd voorzichtig met je elektrische fiets om te gaan.