Elektrische fiets Opladen Met Een Oplader

Of je nu een elektrische stadsfiets, bakfiets, of mountainbike hebt, vroeg of laat zul je altijd je fiets moeten opladen.

Het opladen van een fietsaccu is echter iets anders dan het opladen van een mobieltje of een laptop. Vandaar dat vele mensen vragen hebben.

Laten we dus eens een kijkje nemen over alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische fiets!

Wanneer moet je de accu van de elektrische fiets opladen?

Om er voor te zorgen dat de fietsaccu zo lang mogelijk mee gaat, wil je de accu opladen voordat deze onder de 20% komt. Het is geen probleem om de accu op te laden als deze nog voor 20% tot 70% vol is.

Je hoeft de elektrische fiets dus niet na elke kleine rit op te laden. Maar het doet ook geen kwaad om een accu op te laden als deze nog relatief vol is.

Als je de accu helemaal leeg fietst loop je het risico op diepontlading. De accu kan dan niet meer of minder opgeladen worden.

Om een veilige marge aan te houden is het dus verstandig om de accu op te laden voordat die onder de 20% is.

Hoe laad je een elektrische fiets op?

Om je elektrische fiets op te laden koppel je de accu door middel van de bijgeleverde oplader aan het stopcontact.

Om te voorkomen dat je de accu voor langere tijd blootstelt aan extreme temperaturen, is het verstandig de accu op te laden op kamertemperatuur.

Over het algemeen moet je de accu van de oplader verwijderen zodra deze volledig is opgeladen. Het is dus beter om niet je accu op te laden tijdens het slapen.

Of deze algemene regels ook voor jouw accu en oplader gelden, is het altijd verstand om de gebruikershandleiding te lezen.

Moet een elektrische fiets altijd aan de lader?

Of je elektrische fiets altijd aan de lader moet hangt af van het type accu dat je fiets heeft en de oplader.

Bij sommige modellen stop de lader automatisch zodra de fietsaccu vol is. De lader gaat pas weer aan als de accu langzaam een beetje is leeg gelopen.

In dit geval mag je de elektrische fiets aan de lader laten.

Bij andere modellen blijft de lader altijd aan. Ook als de accu eigenlijk al vol is. In dat geval is het beter om de lader los te koppelen zodra de accu vol is om stroomverbruik te voorkomen.

Om te kijken wat voor jouw elektrische fiets het geval is moet je de handleiding raadplegen.

Hoe lang moet een elektrische fiets opladen?

Bij sommige modellen moet je de accu loskoppelen van de lader zodra de accu vol is. Dan is het natuurlijk wel zo fijn om te weten hoe lang het opladen ongeveer duurt.

Dit hangt af van drie belangrijke factoren:

Ten eerste zijn er fietsaccu’s van verschillende capaciteiten. De capaciteit geeft aan hoeveel energie er in de accu past en word aan gegeven in wattuur (Wh). Hoe groter de capaciteit, hoe langer het opladen duurt.

Ten tweede is het type lader dat je gebruikt belangrijk. Bij een snellader gaat het opladen vaak dubbel zo snel als met een standaard lader. Dit komt omdat een snellader meer stroom levert (>4 ampère) dan een gewone lader (~2 ampère).

Ten slotte is het natuurlijk belangrijk hoeveel wattuur er nog over is in de accu. Zoals hierboven al eerder is aangegeven, is het niet verstandig om te wachten met het opladen totdat je accu compleet leeg is. Het opladen van een accu dat nog half vol is gaat natuurlijk sneller dan het opladen van een lege accu.

Hieronder kan je een tabel vinden dat aangeeft hoe lang het ongeveer duurt om een accu op te laden dat 80% of 100% leeg is met zowel een snellader of een normale lader.

Capaciteit (Wh)Snellader
(80% leeg)
Snellader
(100% leeg)
Normale lader
(80% leeg)
Normale lader
(100% leeg)
3001 uur2 uur2 uur3 uur
4001.5 uur3 uur3 uur4 uur
5003 uur4 uur5 uur6.5 uur
6003.5 uur5.5 uur5.5 uur8 uur

Wat kost het opladen van een elektrische fiets?

Het volledig opladen van een fietsaccu kost ongeveer 0.10 euro. Als je de elektrische fiets twee keer per week oplaad, dan kost dat 10.40 euro per jaar. Het opladen van een fietsaccu kost dus bijna niks en is dus veel goedkoper dan benzine tanken voor de auto.

Je kan ook gemakkelijk zelf uitrekenen hoeveel het kost om je elektrische fiets op te laden.

Hiervoor moet je eerst opzoeken hoeveel wattuur je accu is. De meeste accu’s zijn 300, 400, 500, of 600 Wh.

Dit bedrag moet je vervolgens vermenigvuldigen met de prijs per wattuur. Een enkele wattuur is echter zo goedkoop dat de prijs normaal in kilowattuur (kWh) word aangegeven.

In Nederland is de gemiddelde prijs per kilowattuur 0.22 euro, maar dit kan verschillen per regio en het moment van de dag.

Het opladen van een 400 Wh accu kost dan 400*0.22/1000 = 0.09 euro*.

*Bij deze berekening ga je ervan uit dat de oplader 100% efficiënt is. Normaal raak je tijdens het opladen ook wat energie kwijt aan warmte. De echte prijs ligt dus een klein beetje hoger dan hier berekent.

Elektrische fiets opladen onderweg?

Normaal gesproken zul je de elektrische fiets vooral thuis opladen. Maar als je langere afstanden wilt afleggen of als je accu opeens leeg is, kan je ook de elektrische fiets onderweg opladen.

Voor het opladen van je fietsaccu heb je slechts een stopcontact en je oplader nodig. Als je onderweg een pauze neemt bij een café of restaurant kan je dus vragen of je de accu daar op zou mogen laden.

Als je ANWB-lid bent kan je ook gebruiken van de ANWB fietsknooppuntenplanner om precies te zien waar de oplaadpunten zijn. Dit wordt op de kaart aangegeven met gele icoontjes.

Met een Sparta e-bike kan je ook gebruik maken van een van de ION oplaadpunten. Dit zijn over het algemeen ook dealers en horecagelegenheden waar je de even snel in het stopcontact kan steken.

Als je een fietsvakantie aan het plannen bent en over de grens gaat, kan je ook gebruik maken van oplaadpunten.nl om je route uit te stippelen.

Hoeveel keer kan je een fietsbatterij opladen?

Hoe lang de batterij van een elektrische fiets mee gaat hangt vooral af van je gebruik. Als de elektrische fiets veel gebruikt of als je de accu niet op de juist manier oplaad kan dat de levensduur van je accu verkorten.

De meeste fietsaccu’s hebben een garantie van 2 jaar, maar met gemiddeld gebruik gaan de meeste accu’s minstens 3 tot 6 jaar mee.

Normaal houd de accu er niet van de ene op de andere dag er mee op. Maar na 3~4 jaar merk je waarschijnlijk dat je batterij sneller leeg is en dat je minder lange afstanden kan afleggen.

Hier zijn de 3 belangrijkste tips om ervoor te zorgen dat de fietsaccu zo lang mogelijk mee gaat:

  • Voorkom diepontlading en fiets de accu niet compleet leeg
  • Bewaar de accu op kamertemperatuur
  • Laad de accu regelmatig op ook als je hem niet gebruikt

Ga altijd voorzichtig om met je accu, want het vervangen kan honderden euro’s kosten.

Mocht je accu het na 5~6 jaar toch een keertje begeven, dan is het beter om een compleet nieuwe elektrische fiets te kopen dan een nieuwe accu. Aangezien de technologie achter de elektrische fiets zich zo snel ontwikkeld word, verouderen de meeste elektrische fietsen (en accu’s) zeer snel.

Hoe snel loopt een fietsaccu leeg?

Het is normaal voor een fietsaccu om heel langzaam leeg te lopen. Dit heet zelfontlading en je kan er jammer genoeg weinig aan doen.

Als je de fietsaccu tot 100% hebt geladen, merk je misschien de volgende dag dat de accu al een paar procent mist. Dit is dus normaal en er is niets mis met je accu.

Als de fietsaccu na het opladen plots weer compleet leeg is, komt dat waarschijnlijk door diepontlading. Dit is permanente schade aan de accu, en het is beter om de accu zo snel mogelijk te vervangen.