Elektrische Fiets Met Kinderzitje | Beste E-Bikes en Zitjes

Je kinderen meenemen op de fiets is typisch nederlands. Op een normale fiets monteer je gemakkelijk een kinderzitje voorop of achterop de fiets.

Nu dat elektrische fietsen steeds populairder worden, krijg ik ook steeds vaker de vraag of je een kinderzitje op een elektrische fiets kan gebruiken.

Op de veel elektrische fietsen is het inderdaad mogelijk om een kinderzitje achterop of voorop de fiets te monteren. Zolang er genoeg ruimte is en bagagedrager sterk genoeg is.

Daarnaast zijn er ook speciale elektrische moederfietsen, mamafietsen, en familiefietsen die speciaal ontworpen zijn met een kinderzitje in gedachten.

Laten we eens een kijkje nemen naar welke elektrische fietsen met kinderzitjes het beste zijn, en welke kinderzitjes geschikt zijn voor een elektrische fiets.

Beste elektrische fietsen met kinderzitje

Gazelle Bloom

 • Kinderzitje voorop
 • Kinderzitje achterop
 • Stuurblokkering
 • Dubbele standaard
 • 60 Nm motor

Batavus Quip Extra Cargo E-go

 • Kinderzitje voorop
 • Kinderzitje achterop
 • Stuurslot
 • Tweepoot standaard
 • 40 Nm motor

Cortina E-Common Family

 • Kinderzitje voorop
 • Lage instap
 • Stuurslot
 • Dubbele standaard
 • 80 Nm motor

Beste kinderzitjes voor een elektrische fiets

Yepp Maxi

 • Kinderzitje voor achterop
 • Gebruik vanaf 9 maand tot 6 jaar
 • Maximaal 22 kg
 • Vijfpuntsgordel
 • Zachte schouderpads

Bobike One Maxi

 • Kinderzitje voor achterop
 • Gebruik vanaf 5 maand tot 5 jaar
 • Maximaal 22 kg
 • Bagagedrager of zadelbuis model

Qibbel 6+ Junior

 • Kinderzitje voor achterop
 • Gebruik vanaf 6 tot 10 jaar
 • Maximaal 35 kg
 • Geschikt voor grote kinderen

Kan er een kinderzitje op elke elektrische fiets?

Op veel elektrische fietsen kan een kinderzitje geplaatst worden. Vooral de elektrische moederfiets is uitstekend geschikt voor een kinderzitje. Maar op sommige andere elektrische fietsen past ook een kinderzitje. Aangezien de elektrische fiets iets anders gebouwd is (accu, motor, display, etc.) heb je soms opzetstukken nodig om het kinderzitje stevig te monteren.

Net zoals bij een normale fiets kan je een kinderzitje voorop of achterop de fiets monteren. Laten we eens bekijken wat de voor en nadelen zijn voor beide opties.

Elektrische fietsen geschikt voor een kinderzitje

Als je van plan bent om vaak met een kinderzitje te fietsen op je elektrische fiets, dan is het een goed idee om een elektrische fiets te kopen die daarvoor bedoeld is.

De elektrische moederfiets heeft een aantal speciale eigenschappen waardoor die beter geschikt is voor het fietsen met kinderen dan andere type e-bikes.

 • Genoeg ruimte om een fietszitje te monteren.
 • Bagagedrager dat sterk genoeg is om een kinderzitje te plaatsen.
 • Lage instap maakt het gemakkelijker om op de fiets te stappen en af te stappen.
 • Stevige bagagedrager die meer gewicht kan hebben dan een gemiddelde e-bike.
 • Dubbele standaard die extra stabiliteit en stevigheid geeft.
 • Stuurblokkering om te voorkomen dat het stuur omklapt.

Elektrische fiets met kinderzitje voorop

Of je een kinderzitje voorop de elektrische fiets kan monteren hangt af van de locatie van het display.

Als je het display in het midden hebt, zit dat vaak in de weg tijdens het monteren van een kinderzitje. Zelfs als het je lukt om het zitje te monteren, word je zicht op de display vaak geblokkeerd door het zitje zelf of door je kind.

Als het display aan de zijkant zit bij het handvat is het vaak geen probleem om het zitje te monteren.

Een groot voordeel van een kinderzitje voorop is dat je nog eventueel de optie hebt om fietstassen achterop te plaatsen. Hier komen we later nog even op terug.

Als de motor van je elektrische fiets aan het voorwiel zit moet je er wel rekening mee houden dat er met ook nog eens een zitje voorop het sturen erg zwaar wordt.

Elektrische fiets met een kinderzitje achterop

Een kinderzitje achter op de elektrische fiets kan op twee manier bevestigd worden.

De meeste zitjes kun je aan de bagagedrager vast maken. Hierbij moet je wel rekening houden met het maximale gewicht dat de bagagedrager kan hebben.

Aangezien er bij veel elektrische fietsen de accu in de bagagedrager is verwerkt, kan de bagagedrager op een elektrische fiets minder gewicht dragen dan bij een normale fiets.

Daarnaast moet er ook voldoende ruimte vrij blijven tussen de bagagedrager en de accu na montage van het kinderzitje.

Als je bagagedrager niet sterk genoeg is om een zitje te monteren, kan je kiezen voor een kinderzitje dat je aan de zadelpen kan vast maken.

De bagagedrager neemt echter extra ruimte in beslag bij een elektrische fiets door de accu. Je zult de zadel dus in een redelijke hoge positie moeten zetten om genoeg ruimte te maken voor een kinderzitje dat aan de zadelpen gemonteerd moet worden.

Houd er ook rekening mee dat de meeste elektrische fietsen een motor in het achterwiel hebben. Als je vervolgens ook een kinderzitje achterop plaatst, zal de gewichtsverdeling zeer ongelijk zijn.

Is een kinderzitje op een elektrische fiets veilig?

Een kinderzitje wordt op elektrische fiets op dezelfde manier bevestigd als bij een normale fiets. Als het aankomt op de stabiliteit van het kinderzitje zelf is het dus even veilig.

De extra risico is vooral te wijden aan de hogere snelheden die je kan bereiken op een elektrische fiets. Terwijl de gemiddelde snelheid op een normale fiets rond de 12 km/u ligt, kan een elektrische fiets 25 km/u.

Als er op zulke snelheden een ongeluk gebeurt zullen de gevolgen altijd groter zijn dan bij een normale fiets.

Het is dus belangrijk om altijd defensief te fietsen met je kind in het zitje. Dat betekent onder andere dat je niet altijd op de maximale snelheid fietst.

Hoeveel kilo mag er achterop de elektrische fiets?

Hoeveel kilo er achterop de elektrische fiets mag, verschilt van fiets tot fiets. Bij de meeste elektrische fietsen ligt het maximum rond de 25 kilo. Vaak wordt dit aangegeven op de bagagedrager van de elektrische fiets. Als dit niet het geval is zul je de handleiding moeten raadplegen.

Het is belangrijk om te weten dat bij het maximaal toegestane gewicht ook de accu behoort.

Je moet dus het gewicht van het kinderzitje, je kind, en de accu bij elkaar optellen om te kijken of je het maximum niet overschrijd.

Elektrische fiets met dubbel kinderzitje

Als het mogelijk is om een kinderzitje zowel voorop als achterop te monteren, is het toegestaan om met twee kinderzitjes te fietsen op een elektrische fiets.

Houd er wel rekening mee dat voor elke elektrische fiets een Maximum Toegestaan Totaalgewicht (MTT) heeft, en je dat niet moet overschrijden met je drietjes.

Gemiddeld heeft een e-bike een MTT van 130 kg, maar dat kan sterk uitlopen van 100 kg tot 200 kg.

Bovendien telt het gewicht van de elektrische fiets en de accu ook mee als je de maximale belasting berekend.

Stel je hebt een elektrische fiets met een MTT van 130 kg. Als de fiets 25 kg weegt en je bent zelf 80 kg met je kleren aan, dan mogen de twee kinderzitjes, kinderen, en bagage samen slechts 25 kg wegen. Je gaat dus al snel over de MTT als je met twee kinderzitjes fietst.

Als je een keertje met te veel gewicht fiets zal je elektrische fiets niet direct uit elkaar vallen. Maar als je het te vaak doet kan er wel degelijk een trapper, zadelpen, of wellicht het frame zelf breken.

Bovendien werken de remmen ook minder goed als je de MTT overschrijd. Je zult dus langzamer tot stilstand komen, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Hoeveel kilo kan een elektrische fiets dragen?

Een gemiddelde elektrische fiets kan 130 kilo dragen. Onderling kan er echter veel verschil zitten in de maximale last die een elektrische fiets kan dragen, van 100 kilo tot 200 kilo.

Sommige fietsmerken zoals Giant, Victoria, en Tern staan bekend om hun elektrische fietsen met een hoog maximale toegestaan gewicht.

Volgens de Europese wetgeving (EPAC-norm) moet het maximaal toegestaan totaalgewicht aangegeven zijn op de fiets zelf en in de handleiding.

Jammer genoeg wordt deze informatie door veel fabrikanten echter niet duidelijk of helemaal niet weergegeven.

Elektrische fiets met kinderzitje en fietstassen

Zolang je het maximaal toegestaan gewicht van je elektrische fiets niet overschrijd, is het geen probleem om zowel een kinderzitje en fietstassen te gebruiken op je e-bike.

Om een ongelijke gewichtsverdeling te voorkomen, is het verstandig om de fietstassen en het zitje niet op dezelfde plaats te monteren.

Heb je de fietstassen achterop de fiets? Plaats dan het kinderzitje voorop de fiets, en omgekeerd.

Welke kinderzitjes zijn geschikt voor een elektrische fiets?

Je hebt geen speciaal kinderzitje nodig voor een elektrische fiets. Je kan dus een normaal kinderzitje gebruiken voor je e-bike.

Normaal gesproken heeft een kinderzitje voorop een draagkracht van 15 kilo en is geschikt voor kinderen van 9 maanden tot 3 jaar.

Een kinderzitje achterop heeft normaal een draagkracht van 35 kilo en is daarmee geschikt voor kinderen tot 9~10 jaar oud.

Lees ook ons artikel over vanaf wanneer je met een baby kan fietsen.

Hoewel het kinderzitje achterop dus sterk genoeg is voor 35 kilo, kan de bagagedrager van een e-bike een lager maximaal gewicht hebben.

Controleer dus of de bagagedrager van je e-bike sterk genoeg is voordat je een kinderzitje monteert.

De elektrische bakfiets is ook het overwegen waard

De elektrische bakfiets is niet voor iedereen weggelegd. Maar als je vaak de kinderen heen en weer moet brengen of als je vaak boodschappen doet op de fiets, dan is een elektrische bakfiets misschien een betere optie dan een elektrische moederfiets met kinderzitjes.

Met een normale e-bakfiets vervoer je gemakkelijk 2 kinderen. Of als je voor een model met grotere bak gaat kan je zelfs 4 kinderen tegelijkertijd vervoeren.

Oudere kinderen kunnen direct in de bak zitten, terwijl je voor jongere kinderen een kinderzitje in de bak kan bevestigen.

Voor meer informatie, lees ons artikel over de beste elektrische bakfietsen.