Beste Elektrische Fietsen Met Dikke & Brede Banden [Koopgids]

De meeste elektrische fietsen hebben dunne fietsbanden, maar steeds vaker zie je ook elektrische fietsen met dikke en brede banden.

De eerste keer dat je zo’n elektrische fiets tegenkomt, kan het er een beetje komisch uitzien. Wat heb je nou aan zulke dikke banden?

Maar dikke fietsbanden worden niet alleen maar gebruikt omdat ze er cool uit zien. Ze hebben een aantal belangrijke voordelen (en nadelen) ten opzichte van de normale fietsenband.

En misschien past een e-bike met dikke banden wel beter bij je dan een standaard elektrische stadsfiets.

Waarom een elektrische fiets met dikke banden kopen?

Dikke en brede banden zijn ideaal voor het fietsen op ruig terrein of slecht wegdek. Bijvoorbeeld voor het fietsen door de sneeuw in de winter, door de modder in de regen, of door het losse zand in de duinen.

Daarnaast hebben bredere banden minder bandenspanning nodig. Hierdoor heb je meer grip op de weg en hebben de banden extra vering. Daarnaast hebben brede banden ook meer vering dan dunne banden. Je fietst dus niet alleen maar veiliger, maar ook comfortabeler op brede banden.

Bovendien slijten breder banden ook minder snel, waardoor ze langer mee gaan en je minder snel een lekker band hebt.

Redenen om geen e-bike met dikke banden te kopen

Een van de grootste nadelen van brede banden is dat ze zwaar zijn en niet op alle fietsendragers passen. Daarnaast trapt een fiets met brede banden ook zwaarder, en kost het extra inspanning om te versnellen of af te remmen.

Van die laatste twee nadelen zal je niet zo veel merken zolang je gebruik maakt van de trapondersteuning op de elektrische fiets. Maar je accu kan wel sneller leeg lopen dan je zou verwachten op normale banden.

Beste elektrische fietsen met brede banden

Het is niet altijd gemakkelijk om een elektrische fiets met brede banden te vinden in de fietsenwinkel. Elektrische mountainbikes en fatbikes zijn namelijk nog niet zo populair als elektrische stadsfietsen.

Hieronder hebben we een aantal van de beste elektrische fietsen met brede banden op ene rijtje gezet.

1. Cube Reaction Hybrid SLT

Cube heeft een groot aanbod aan elektrische mountainbikes met brede banden ruwweg onder te verdelen in hardtrail en full suspension E-MTBs.

Hardtrail mountainbikes hebben vering in de voorvork en zijn geschikt voor vlak wegoppervlak. Full suspension mountainbikes hebben vering in het hele frame, waardoor ze eigenlijk elk scenario aankunnen, of je nu een rotspad afdaalt of door de wildernis fietst.

De Reaction Hybrid SLT is een van Cube’s beste hardtrail E-mountainbike.

Deze elektrische fiets heeft een sterke Bosch CX motor met een geïntegreerde accu van 625 Wh.

De hydraulische remmen van Shimano zorgen dat je ook in nat weer snel stil staat, en met de brede 6,5 cm banden houd je veel grip op de grond.

Banden: SCHWALBE Smart Sam, Active, 2.60

Bandbreedte: 65 mm

Prijs: € 4050,-

2. Cube Stereo 160 Hybrid Action

Als je op zoek bent naar een full suspension mountainbike, dan de Stereo 160 Hybrid een goede keuze.

Hoewel we in Nederland niet veel mountainbike routes hebben waar je echt gebruik kan maken van de full suspension, kan je net over de grens in België of Duitsland helemaal las gaan op deze elektrische fiets.

Deze Sterio Hybrid 160 is gemaakt met een carbon hoofdframe, waardoor het een verrassend lichtgewicht elektrische fiets is

De krachtige Bosch CX motor zorgt voor de trapondersteuning, en de 625 Wh accu gaat ook lang mee.

De verende voorvork en de demper achterop zorgen ervoor dat je gemakkelijk de klappen absorbeert.

Voorband: MAXXIS Assegai, MaxxGrip/EXO+, Tubeless Ready, 2.5 WT

Achterband: MAXXIS Minion DHR II, MaxxGrip/DoubleDown, Tubeless Ready, 2.4 WT

Bandbreedte: 61 ~ 63 mm

Prijs: € 4450,-

3. Matrix SLMRO XD100

Het is niet altijd gemakkelijk om elektrische fatbikes te vinden in Nederland, maar Matrix heeft een aantal mooie modellen beschikbaar.

Vooral de SLMRO XD100 heeft een mooi design en is goed betaalbaar.

Het frame is gemaakt van aluminium en de gehele fiets weegt slechts 34 kg. De dubbelwandige velgen en verende voorvork zorgen ervoor dat je comfortabel kan fietsen.

De sterke motor van 1000 W zorgt voor voldoende power om een snelheid van 45 km/u te kunnen bereiken. En de 17.5 Ah Samsung batterij heeft afhankelijk van de fiets mode een actieradius van 50 tot 70 km.

Bandbreedte: 100 mm

Prijs: € 1925,-

4. Rockrider

Ook op Decathlon zijn een aantal elektrische mountainbikes te vinden met dikke fietsbanden: de Rockrider series.

Deze series bestaat uit 5 modellen waarvan het goedkoopste model ongeveer € 1000 kost, en het duurste model rond de € 2000.

Het verschil in de fietsen zit vooral in de kwaliteit van de accu en de motor.

De E-ST 900 is het duurste model in de series. Dit model heeft een middenmotor van 70 nM en een accu van 500 Wh. Het goedkoopste model, de E-ST 100, heeft een motor van 42 nM en accu van 380 Wh.

Dankzij de sterke motor van de E-ST 900 kan de trapondersteuning je vermogen met 320% verhogen. Waardoor je ook met minimale inspanning snel vooruit kan.

Natuurlijk kan je ook voor een lagere trapondersteuning van 40%, 80%, of 160% kiezen.

Banden: Hutchingson banden

Bandbreedte: 71 mm

Prijs: € 1000 ~ 2000

5. Trek E-MTBs

Trek is een bekend fietsmerk uit America dat ook in de Benelux veel elektrische fietsen verkoopt.

Als je een Trek e-bike wilt met dikke banden zijn de elektrische mountainbikes het overwegen waard.

Er zijn momenteel 4 E-MTBs series om uit te kiezen: Powerfly, Powerfly Equipped, Rail, en de E-Caliber.

Hoewel de banden kunnen verschillen tussen de elektrische mountainbikes van trek, kan je ongeveer uitgaan van een gemiddelde bandbreedte van ~6 cm.

Qua prijs liggen de fietsen van Trek flink boven de andere merken in dit artikel. De Powerfly 4 is het goedkoopste model en kost een kleine € 2800, terwijl je voor een E-Caliber 9 XX1 bijna € 13,000 kwijt bent.

Bandbreedte: ~ 60 mm

Prijs: € 2800 ~ 13,000


Wat is de gemiddelde bandbreedte van een elektrische fiets?

Een standaard elektrische fiets gebruikt banden met een breedte tussen de 3 en 4 cm. Een elektrische mountainbike gebruikt bredere banden van ongeveer 5 tot 6 cm. Terwijl elektrische fatbike banden tussen de 9 en 13 cm breed kunnen zijn.

Bij een bandbreedte boven de 5 cm kan je dus spreken van dikke banden.

Welke type E-bike heeft normaal dikke banden?

Op een standaard elektrische mamafiets zal je niet zo snel dikke fietsbanden vinden.

Net zoals bij standaard fietsen, vind je vooral brede fietsbanden bij elektrische mountainbikes en elektrische fatbikes.

Dit soort fietsen worden vooral gebruikt voor het fietsen op onverharde wegen in de natuur, waardoor dikkere banden beter werken.

Gazelle E-bikes met brede banden

Hoewel Gazelle een bekend fietsmerk is dat ook elektrische fietsen verkoopt, zijn er jammer genoeg geen Elektrische fietsen van Gazelle met dikke banden. De gemiddelde bandbreedte van een Gazelle E-bike is 3 tot 4 cm.

Gazelle verkoopt namelijk geen elektrische mountainbikes of fatbikes.

Hoe werkt de bandmaat voor een elektrische fiets?

Als je nieuwe fietsbanden koopt staat de maat vaak aangegeven op de band zelf. Maar er worden momenteel 4 verschillende methodes gebruikt om de maat aan te geven, afhankelijk van waar de band is gemaakt.

Het is dus belangrijk om te weten met welk maatsysteem je te maken hebt, en hoe je die afmetingen correct afleest. Laten we ze alle 4 eens kort bekijken:

1. Inch-maat

De inch maat bestaat uit drie cijfers die staan voor de diameter, hoogte, en dikte van de fietsband.

Als je een fietsband tegen komt met de maat 28 x 1 6/8 x 1 1/8, dan heb je dus te maken met een diameter van 28 inch, een hoogte van 1 6/8 inch, en een dikte van 1 1/8 inch.

Als je de afmetingen in centimeters wilt weten, kan je deze cijfers vermenigvuldigen met ongeveer 2,54.

2. Duitse maat

Het Duitse maatsysteem is bijna hetzelfde als de inch-maat. De Duitse maat gebruikt namelijk ook drie getallen en word weer gegeven in inches.

Het enige verschil is echter dat bij de Duitse maat de volgorde van de nummers anders is. De drie cijfers in het Duitse systeem staan voor diameter, dikte, en hoogt.

Een band met een inch-maat van 28 x 2 x 1 is dus hetzelfde als een band met de Duitse maat 28 x 1 x 2.

3. Franse maat

De Franse maat gebruikt millimeters en bestaat slechts uit twee getallen: de diameter en de breedte.

Een band met de maat 700 x 28C heeft dus een diameter van 700 mm en een breedte van 28 mm.

Let erop dat je de Franse maat niet zomaar kan omzetten in de inch-maat of Duitse maat omdat er problemen kunnen ontstaan met het afronden.

Je zou bijvoorbeeld verwachten dat een band met een 700 mm diameter in het Franse systeem gelijk staat aan een diameter van 700/2,45 = 28,57 inch in de inch-maat.

Maar in werkelijk staat deze band gelijk aan een 28 inch band in de inch-maat en het Duitse systeem.

4. ETRTO maat

De ETRTO is een nieuwe maat die gemaakt is door de fabrikanten van fietsbanden en velgen in een poging een universele maat te maken.

Op de meeste banden is tegenwoordig zowel de ETRTO maat en een van de bovenstaande maten te vinden.

De ETRTO maat gebruikt millimeters en bestaat uit twee cijfers, waarvan het eerste cijfer de breedte aangeeft en het tweede cijfer de diameter van de velg.

Een band met de maat 28 x 650 heeft dus een breedte van 28 mm en een velg diameter van 650 mm.