Wat is het drukste fietspad van Nederland?

Elke dag in de file staan op de A1 of A4 is zekers geen pretje. Maar wist je dat je op sommige fietspaden in ons land ook ’s ochtends in de file kan staan?

Er zijn namelijk een aantal fietspaden waar elke dag meer dan 25,000 fietsers gebruik van maken.

Laten we eens een kijkje nemen naar de drie drukste fietspaden in Nederland.

1. Het Vredenburg

Het Vredenburg is het drukste fietspad in Nederland en wordt dagelijks door meer dan 35,000 fietsers gebruikt.

Dit fietspad vind je direct naast Hoog-Catharijne en treinstation Utrecht centraal, wat direct het hoge aantal fietsers verklaart.

Dankzij al het thuiswerken de laatste tijd ligt het aantal fietsers momenteel natuurlijk iets lager. Maar zodra iedereen weer terug naar werk en gebruik maakt van de trein, zal het aantal fietsers waarschijnlijk weer snel oplopen.

2. Het Smakkelaarsveld

Op nummer twee staat het Smakkelaarsveld, wat naast het Vredenburg fietspad ligt.

Het Smakkelaarsveld is een van de aanrijroutes voor het treinstation. En aangezien elke dag tienduizenden mensen door Utrecht centraal reizen, kan je hier natuurlijk ook veel fietsers vinden.

Dit fietspad is ook verbonden met de fietsenstalling onder het Stationsplein; een van de grootste fietsstallingen ter wereld.

3. Het Jaarbeursplein

Het op twee na drukste fietspad in Nederland is ook in Utrecht te vinden. Het Jaarbeursplein ligt aan de andere kant van Utrecht centraal en is ook een aanrijroute voor het treinstation.

Daarnaast is ligt dit fietspad ook in het stadscentrum. Als je dus een keertje van de ene kant van Utrecht naar de andere kant in Utrecht fietst, is de kans dus groot dat je gebruik maakt van dit fietspad.

Waar wordt veel gefietst?

Zoals je ziet liggen de drie drukste fietspaden allemaal in Utrecht rond om het Centraal station. Dat is natuurlijk niet heel verrassend aangezien Utrecht Centraal het drukste treinstation van ons land is met meer dan 200,000 reizigers per dag.

De drukste fietspaden vind je dus vooral in de grote steden. Niet alleen omdat daar meer mensen wonen, maar ook omdat alles op fietsafstand ligt.

In kleinere dorpjes of het platteland is het vaak niet mogelijk om de fiets te nemen, en kiest men dus vaker voor de auto.

Hoeveel km fietspad ligt er in Nederland?

In Nederland ligt ongeveer 35,000 kilometer fietspad verspreid over alle provincies. Dat is dus verhard wegdek waar alleen fietser gebruik van mogen maken. Daarnaast heeft Nederland ook bijna 5,000 kilometer aan autowegen met fietsstroken. In totaal is dat dus ongeveer 40,000 kilometer aan wegdek waar je op mag fietsen.

Als je bedenkt dat we in Nederland ongeveer 135,000 km aan openbare wegen hebben, is de 40,000 km aan fietspaden dus best veel. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aantal fietsen in Nederland.

In welke provincie ligt het grootste aantal kilometer aan fietspad

Hoewel er dus tienduizenden kilometer aan fietspad ligt in ons kleine landje, zijn al deze fietspaden natuurlijk niet eerlijk verdeeld over elke provincie.

Hieronder vind je hoeveel kilometer fietspad elke provincie in Nederland heeft.

ProvincieLengte Fietspad (km)
Groningen1600
Friesland2000
Drenthe2100
Overijssel2800
Flevoland1500
Noord-Holland4200
Zuid-Holland4800
Utrecht1800
Noord-Brabant5000
Gelderland5000
Limburg2000
Zeeland1400

Zoals je kan zien hebben Brabant en Gelderland de meeste fietspaden, en zijn daardoor uitstekende keuzes voor een fietsvakantie in eigen land.

Vlak daarachter vind je Noord-Holland en Zuid-Holland met 4,200 en 4,800 km aan fietspaden, vooral gelegen in de grote steden.

Wie mogen er op het fietspad?

Volgens de wet mogen alleen bestuurders van fietsen, elektrische fietsen, elektrische scooters, scooters met geel nummerbord, ruiters, geleiders, or menners gebruik maken van het fietspad. Met een speed pedelec mag je normaal gesproken dus niet op het fietspad fietsen.