//Derailleur Afstellen – Makkelijk en Snel
derailleur afstellen

Derailleur Afstellen – Makkelijk en Snel

De derailleur is een belangrijk onderdeel van je fiets. Als deze goed staat afgesteld schakel je soepel van de een naar de andere versnelling. Maar als dat niet zo is, kan de ketting tijdens het schakelen er nog wel eens van de cassette af vliegen.

Dit komt omdat na verloop van tijd de derailleur niet meer recht onder het juiste tandwiel staat. Hierdoor kan je ook een ratelend geluid horen tijdens het koppelen.

Op de meeste derailleurs zijn twee stelschroefjes te vinden. Vaak worden deze aangegeven door een H en L.

Als je het H stelschroefje met de klok mee draait dan gaat de derailleur naar binnen. Terwijl de derailleur naar buiten gaat als je aan het L stelschoefje draait.

Deze schroefjes moeten zodanig afgesteld zijn dat zowel in de hoogste als laagste versnelling de ketting niet de derailleur raakt.

Daarnaast is er soms ook een derde schroefje aanwezig waarmee je de hoogte van de derailleur kan afstellen.

Wat heb je nodig?

  • Kruiskopschroevendraaier
  • Imbussleutel
  • Smeermiddel (optioneel)

Achterderailleur afstellen

Als je van plan bent om zowel de voor als achterderailleur af te stellen is het handig om te beginnen met de achterderailleur. Deze is namelijk niet alleen verantwoordelijk voor het schakelen, maar bepaalt ook de spanning op de ketting.

Voorderailleur afstellen

Nadat je klaar bent met de achterderailleur kan je ook de voorderailleur afstellend. Dit proces gaat bijna hetzelfde; door middel van de H en L stelschroefjes.

Let er bij de voorderailleur vooral op dat ook de hoogte goed is afgesteld.

Derailleur afstellen lukt niet

De derailleur afstellen kan heel makkelijk zijn. Maar omdat elke fiets er net weer iets anders uitziet kan het soms tot verwarring leiden.

Als het naar meerdere malen proberen nogsteeds niet lukt, dan kan er ook iets anders aan de hand zijn. Zo kan een versleten ketting, cassette of kabel het afstellen bijna onmogelijk maken.

Bijvoorbeeld als het opschakelen wel soepel gaat maar het afschakelen niet is dat vaak een indicatie dat er iets versleten is. In dat geval moet je dus eerst de versleten onderdelen vervangen voordat je de derailleur weer opnieuw kan afstellen

Probeer dus slijtage tegen te gaan door regelmatig zelf fietsonderhoud te doen.