Hoeveel Calorieën Verbrand je met Fietsen?

Fietsen is niet alleen handig om snel van A naar B te komen, maar je kan er ook gemakkelijk mee afvallen.

Om een 1 kg vet kwijt te raken moet je ongeveer 7700 kcal verbranden. Maar hoeveel kilometer fietsen is dat eigenlijk?

Als je precies wilt uitrekenen hoe veel uur je moet fietsen om je ideaal gewicht te bereiken is het dus handig om te weten hoeveel calorieën je verbrand met fietsen.

Dit klinkt misschien als een simpele vraag, maar er is niet een simpel antwoord op te geven. Er zijn namelijk veel verschillende factoren die precies bepalen calorieën je uiteindelijk verbrand.

Laten we eerst maar eens gemakkelijk beginnen.

Hoeveel calorieën verbrand je met een uur fietsen?

Hoeveel calorieën je verbrand tijdens het fietsen per kilometer hangt af van veel factoren zoals je lichaamsgewicht, snelheid, weersomstandigheden, etc.

Laten we er even vanuit gaan dat je een gemiddelde persoon bent en onder normale omstandigheden fietst. De tabel hieronder geeft dan aan hoeveel kcal je ongeveer verbruikt per uur.

SnelheidCalorieverbruik per uur
9 km/u257 kcal
15 km/u420 kcal
16 km/u500 kcal
19 km/u590 kcal
23 km/u740 kcal

Zoals je ziet verbrand je veel meer calorieën door te fietsen op een hogere snelheid.

De meeste mensen halen gemakkelijk een snelheid van 19 km/u, dus je verbrand 1 uur fietsen bijna 600 kcal.

Hoe lang fietsen voor 100 kcal?

Met de bovenstaande tabel kan je gemakkelijk berekenen hoe lang je moet fietsen om 100 kcal te verbranden.

Om je tijd te besparen heb ik alles even in de rekenmachine getypt en hieronder in de tabel samengevat.

SnelheidTijd
9 km/u24 min
15 km/u15 min
16 km/u12 min
19 km/u11 min
23 km/u9 min

Aangezien je meer calorieën verbrand als je snel fiets, hoef je minder lang te fietsen om 100 kcal te verbranden.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen per km?

Soms is het handiger om te weten hoeveel kcal je verbrandt per kilometer dan per uur. Dit kan je gemakkelijk uitrekenen met de bovenstaande tabellen.

Laten we er weer even vanuit gaan van normale omstandigheden. In de tabel hieronder zie je dan hoeveel calorieën je verbrandt per kilometer.

SnelheidCalorieverbruik per km
9 km/u28.9 kcal
15 km/u28.2 kcal
16 km/u31.1 kcal
19 km/u31.5 kcal
23 km/u32.7 kcal

Verrassend genoeg heeft je snelheid niet heel veel invloed op het calorieverbruik per km. Je verbrandt ongeveer 30 kcal per km tijdens het fietsen.

Natuurlijk haal je die kilometer wel een stuk sneller op een hogere snelheid.

Hoeveel kcal verbrandt je met X km fietsen?

Als je weet hoeveel kcal je verbrand per kilometer kan je natuurlijk gemakkelijk uitrekenen hoeveel kcal je verbrand tijdens een rit van 5, 10 of 20 kilometer.

Laten we even uit gaan van een paar standaard afstanden.

  • 5 km fietsen verbrand 150 kcal
  • 10 km fietsen verbrand 300 kcal
  • 20 km fietsen verbrand 600 kcal
  • 30 km fietsen verbrand 900 kcal
  • 40 km fietsen verbrand 1200 kcal

Hoeveel calorieën verbrand je met een elektrische fiets

Er zit natuurlijk een groot verschil in hoeveel calorieën je verbruikt tussen het fietsen op een normale en elektrische fiets. De fietsondersteuning is handig als je snel van A naar B moet, maar zorgt er wel voor dat je een stuk minder energie gebruikt.

Elke elektrische fiets heeft een andere motor en trapondersteuning. Maar heel ruwweg kan je zeggen dat je op een elektrische fiets met gemiddelde trapondersteuning de helft van de calorieën verbrandt.

Zet je de trapondersteuning in een hoge stand dan verbrand je juist minder, en zet je de trapondersteuning in een lage stand dan verbrand je juist meer calorieën.

SnelheidCalorieverbruik per uur
Normale fiets
Calorieverbruik per uur
Elektrische fiets
15 km/u420 kcal250 kcal
16 km/u500 kcal300 kcal
19 km/u590 kcal350 kcal
23 km/u740 kcal450 kcal

Met een elektrische fiets verbrand je per kilometer dus minder calorieën dan met een gewone fiets.

Maar vaak zie je dat mensen met een elektrische fiets veel meer kilometers afleggen omdat ze in het dagelijks leven ook voor lange afstanden de e-bike gebruiken in plaats van de auto.

De gewone fiets is dus niet altijd beter dan de elektrische fiets voor het verbranden van calorieën.

Voor meer informatie, lees ons artikel over het kopen van een goede elektrische fiets.

Hoe lang moet je fietsen om 1 kg vet te verbranden?

In een kilogram vet zit ongeveer 7700 kcal. Op een redelijk tempo van 19 km/u en onder normale omstandigheden verbrand je 30 kcal per kilometer.

Om 1 kg vet te verbranden moet je dus 257 km fietsen wat je bijna 14 uur duurt op een snelheid van 19 km/u.

Verbrand je meer calorieën met wandelen of fietsen?

Voor veel mensen is fietsen of wandelen de gemakkelijkste manier om een paar extra calorieën te verbranden. Je hebt geen speciale sport accessoires te kopen en de kans op blessures is laag.

Als je een uur lang wandelt op een gemiddelde snelheid van 5 km/u verbrand je ongeveer 250 kcal. Dat is dus ruwweg hetzelfde energieverbruik als fietsen met een snelheid van 9~12 km/u.

Als je een beetje doortrapt haal je op de fiets gemakkelijk hogere snelheden en verbrand je dus meer calorieën. Als je sneller wandelt verbrand je natuurlijk ook extra calorieën, maar voor de meeste mensen is powerwalken niet bepaald een prettige ervaring.

fietsen of hardlopen afvallen

Calorieverbruik fietsen – Belangrijke factoren

Voor alle tabellen hierboven zijn we ervan uit gegaan dat je een man bent met een gemiddelde lengte, gewicht, en leeftijd, en dat continue op hetzelfde tempo fietst zonder wind op een rechte weg.

De kans dat jij die persoon bent is natuurlijk nihil. Het calorieverbruik in de tabellen zijn dus slechts een ruwe schatting.

Laten we eens kijken welke andere factoren belangrijk zijn tijdens het fietsen:

  • Geslacht – Je stofwisseling en metabolisme hangt af van je geslacht. Over het algemeen verbranden mannen dus een paar calorieën extra vergeleken met vrouwen.
  • Gewicht – Als je meer kilo’s verplaatst tijdens het fietsen heb je meer energie nodig. Je lichaamsgewicht, gewicht van de fiets, en het gewicht van je bagage hebben dus allemaal een invloed op je calorieverbruik.
  • Weersomstandigheden – De wind heeft veel invloed op hoeveel kcal je verbrandt. Wind tegen is vaak niet heel fijn, maar je verbrand er wel meer calorieën door.
  • Route – In de stad is de weg redelijk recht. Maar in het buitengebied moet je soms een flinke helling op fietsen. De verticale meters die je aflegt zijn dus net zo belangrijk als de horizontale kilometers.
  • Rijgedrag – 5 kilometer naar je werk fietsen is heel anders dan 5 kilometer mountainbiken. Misschien is de gemiddelde snelheid in beide gevallen hetzelfde. Maar omdat je tijdens het mountainbiken vaak snel optrekt en dan weer snel afremt gebruikt je toch veel meer calorieën.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.