Boete Bellen Met Telefoon Op De Fiets: Wat Zijn De Regels?

Het mag eigenlijk niet, maar we doen het allemaal toch: de telefoon gebruiken tijdens het fietsen.

En als de politie je betrapt kan je daar een flinke boete voor krijgen.

Hier leer je hoeveel de boete kost, wat je wel en niet mag doen op de fiets, en hoe je een onterechte boete kan aanvechten.


Kleine disclaimer: we hebben ons uiterste best gedaan om de juiste informatie te vinden in de wetgeving. Maar dit artikel is geen juridisch advies.


Is bellen op de fiets verboden?

Het is verboden om je mobiele telefoon vast te houden tijdens het fietsen, maar handsfree bellen is wel toegestaan. Je mag dus bellen via de oordopjes en de knop aan het snoer. Daarnaast mag je ook bellen of je mobieltje gebruiken als je stilstaat met de fiets of een houder gebruikt.

Hoeveel moet je betalen als je met je telefoon op de fiets zit?

Als de politie je betrapt op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen kan je een boete krijgen van 95 euro. Daar komt nog 9 euro administratiekosten bij, dus in totaal moet je 104 euro betalen als je een telefoon op de fiets gebruikt.

De huidige minister van justitie en veiligheid heeft echter aangegeven dat hij deze boete graag wil verhogen van 95 euro naar 150 euro.

De boete voor het gebruik van een telefoon op de fiets is dus bijna het dubbele van de boete voor het fietsen zonder licht.

Boete telefoon op de fiets voor minderjarigen

Minderjarigen onder 16 jaar die betrapt worden op het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen betalen slechts de helft van de boete. Dat betekent dus dat je slechts 47.50 euro hoeft te betalen.

Kinderen tot 12 jaar kunnen in Nederland niet zomaar een boete krijgen. Als je echter meerdere malen betrapt word, kan de gemeente wel andere maatregelen treffen.

Wat is de boete als je op de fiets appt?

De boete voor het appen op de fiets is hetzelfde als voor bellen op de fiets. Als je betrapt word op het appen tijdens het fietsen zal je dus een boete krijgen van 95 euro exclusief administratiekosten. Kinderen onder de 16 jaar hoeven slechts de helft van deze boete te betalen.

Boete telefoon op de fiets aanvechten

Het is mogelijk om bezwaar te maken als je gelooft dat je onterecht een boete hebt gekregen voor het gebruik van een mobieltje tijdens het fietsen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een boete hebt gekregen terwijl je stilstond met de fiets tijdens het gebruik van je mobieltje.

Daarnaast moet de politie het merk, type, en kleur van het mobieltje. Maar als achteraf blijkt dat dit niet is opgeschreven, kan de boete soms ongedaan gemaakt worden.

Kijk eens hier voor meer informatie.

Is het verboden om met oortjes te fietsen?

Het is toegestaan om met oortjes te fietsen en naar muziek te luisteren of te bellen, zo lang je de omgeving nog voldoende kan horen. Wil je het telefoongesprek beëindigen of wil je een nieuw liedje uitkiezen? Dan moet je dat doen met een van de knoppen op de oortjes of het snoer.

Heb je deze knoppen niet? Dan zul je even stil moeten gaan staan om je mobieltje te mogen gebruiken.

Mag ik mijn telefoon gebruiken voor navigatie op de fiets?

Je mag je telefoon gebruiken voor navigatie op de fiets zolang je deze niet vasthoud. Een goede oplossing is dus om een telefoonhouder te gebruiken. Zulke houders maak je gemakkelijk vast aan het stuur.

Je kan meerdere goedkope en veilige telefoonhouders voor je fiets hier vinden op Bol.com.