Boete Fietsen Zonder Licht: Wat zijn de Regels?

Fietslampen zijn niet alleen belangrijk voor jou om de weg te zien, maar ook voor andere weggebruikers om jou te zien.

Toch kan het soms zijn dat je per ongeluk een boete krijgt voor het fietsen zonder licht.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten om deze boete te voorkomen, en aan welke eisen je fiets moet voldoen.


Kleine disclaimer: we hebben ons uiterste best gedaan om de juiste informatie te vinden in de wetgeving. Maar dit artikel is geen juridisch advies.


Is verlichting verplicht op de fiets?

Het is verplicht om fietsverlichting te gebruiken in het donker of als er weinig zicht is overdag. Je hebt voorop de fiets een wit of geel licht nodig, en achterop de fiets een rood licht. Beide lampen moeten voldoende licht geven en mogen niet knipperen.

Normaal word de lampen direct aan de fiets vast gemaakt. Maar je mag ook losse lampjes gebruiken en deze vastmaken aan je kleding. Als je losse lampjes gebruikt moet je deze verplicht vastmaken op je rug en borst. Het is dus niet toegestaan om de losse lampjes op je hoofd, armen, of benen te bevestigen.

Als je fiets twee voorwielen heeft, bijvoorbeeld bij een bakfiets met drie wielen, dan heb je voorop twee lampjes nodig.

Daarnaast mag je ook niet extra lampjes gebruiken. Gekleurde ledlichtjes in de spaken of meerdere koplampen op een tweewieler is dus niet toegestaan.

Hoe laat moet ik de fietsverlichting aanzetten?

Je moet je fietsverlichting aanzetten tussen zonsondergang en zonsopgang, of als overdag het zicht belemmerd wordt. Wat precies bedoelt word met belemmerd zicht en waar de harde grens ligt, is echter niet wettelijk vast gelegd. Bij twijfel is het dus beter om je fietsverlichting aan te zetten.

Hoeveel lux fietslicht heb ik nodig?

Je hebt voldoende lichtsterkte nodig om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers en zelf de weg goed te kunnen zien. Als vuistregel heb je op een goed verlichte weg slechts een lamp van 100 lumen nodig, op een matig verlichte weg 100 ~ 400 lumen met hoge lux, en op een onverlichte weg 400 ~ 800 lumen met hoge lux.

De verlichting mag echter ook weer niet te sterk zijn, want daarmee kan je andere weggebruikers verblinden. Als je een sterke lamp gebruikt, richt deze dan naar beneden en niet recht vooruit.

Regels voor reflectoren op de fiets

Ook als je fietslampen het goed doen, kan je alsnog een boete krijgen als je niet alle verplichte reflectoren op je fiets hebt.

De volgende reflectoren zijn verplicht op een fiets met twee wielen:

  • Rode reflector aan de achterkant
  • Witte of gele reflectoren op de wielen/banden
  • 4 gele reflectoren op de pedalen

Let er op dat je niet alleen alle reflectoren nodig hebt, maar dat ook alle reflectoren de juiste kleur moeten hebben.

Daarnaast zijn spaakreflectoren ook niet toegestaan.

Heb je een fiets met twee achterwielen? Dan moet je aan de voorkant een extra witte reflector plaatsen.

Hoeveel bedraagt de bekeuring als je in het donker zonder licht fietst?

Als je betrapt word op het fietsen zonder licht kan je een boete krijgen van 55 euro exclusief de administratiekosten. Deze boete kan je krijgen als een van de lampen ontbreekt of uitstaat, de lampen de verkeerde kleur hebben, de lampen op de verkeerde plek zijn bevestigd, of als het licht knippert.

Daarnaast kan je ook een boete krijgen als een van de reflectoren ontbreekt of de verkeerde kleur heeft. Deze boete kost 35 euro exclusief de administratiekosten.

Hoewel een boete van 55 of 35 nooit leuk is, is het gelukkig een stuk minder dan de boete voor het gebruik van een telefoon tijdens het fietsen.

Boete voor fietsen zonder licht voor minderjarigen

Kinderen tussen de 12 en 16 jaar die zonder licht fietsen betalen slechts de helft van de boete. Dat is dus een boete 27,50 euro. Kinderen onder de 12 krijgen een brief thuis gestuurd met een waarschuwing.

Ook voor het fietsen zonder reflectoren betalen minderjarige de slechts de helft van het bedrag. Dus een boete van 17,50 euro.

Bezwaar maken tegen een boete voor fietsen zonder licht

Als je een boete hebt gekregen voor het fietsen zonder licht en het daar niet mee eens bent, kan je bezwaar maken. Dan hoef je tijdelijk de boete niet te betalen totdat het bezwaar is afgerond.

De wet is op twee punten redelijk onduidelijk over deze wet. Ten eerste word niet duidelijk aangegeven bij hoe weinig zicht je overdag je fietslampen moet aanzetten. En ten tweede staat ook niet duidelijk aangegeven hoeveel licht een lamp moet geven.

Als de politie je een boete heeft gegeven omdat ze vinden dat je lampen niet voldoende licht geven, dan zou je dus een bezwaar kunnen maken.